Star Wars: The Last Jedi viser at manusforfatter og regissør Rian Johnson har få problemer med å videreføre den fantastiske starten som J.J. Abrams ga den nye trilogien med The Force Awakens.

The Last Jedi gir riktignok ikke helt det samme umiddelbare gledesjokket og har ikke like høy underholdningsevne som forgjengeren. Til gjengjeld har den en sterkere emosjonell nerve som gjør det klinkende klart at det står mye mer på spill denne gangen.

Dette gir filmen et solid spenningsnivå, samtidig som den har en sørgmodig undertone av at ting ikke varer evig. Star Wars: The Last Jedi har både nye begynnelser og konkluderende avslutninger som vil glede, more og sjokkere.

Adam Driver spiller Kylo Ren i «Star Wars: The Last Jedi» (Foto: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved)
Personlige prøvelser

Detaljer fra handlingen skal du få oppdage selv, men utgangspunktet er godt kjent etter forrige film: Motstandsbevegelsen under ledelse av Leia (Carrie Fisher) er på rømmen fra First Order, med øverste leder Snoke (Andy Serkis) og Kylo Ren (Adam Driver) i spissen.

Samtidig får vi se hva som skjer når Rey (Daisy Ridley) tar kontakt med den legendariske jedi-ridderen Luke Skywalker (Mark Hamill) i håp om å få ham tilbake til motstandsbevegelsen.

Poe (Oscar Isaac) og Finn (John Boyega) har også utfordringer å takle, samtidig som vi får noen nye, interessante bekjentskaper som beriker historien på ulike måter, blant andre Rose (Kelly Marie Tran) og DJ (Benicio Del Toro).

Anmeldelse: Den 12. mann viser popkornvennlig motstandskamp

Rian Johnson greier å formidle nære og personlige prøvelser satt i en historie i enorm skala. Filmen er selvsagt full av formidable krigsscener, både i verdensrommet og på fremmede planeter, der effektmakeriet er førsteklasses, både på billed- og lyd-siden.

Noe annet hadde ikke vært å vente fra en Star Wars-film med et ufattelig stort budsjett. Men det er ikke like selvfølgelig at historiefortellingen har plass til å la figurenes tro, tvil, håp og savn skinne såpass sterkt som det gjør her.

Da tenker jeg spesielt på det som skjer mellom Rey og Kylo Ren. Deres intense møte i skogen i forrige film utvikler seg nemlig videre her.

Motstandsbevegelsen på vei ut i kamp i «Star Wars: The Last Jedi» (Foto: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved)
Etterlengtet gjensyn med Luke Skywalker

Det gjør inntrykk å se avdøde Carrie Fisher spille Leia. Det sterkeste kortet filmen har å spille ut, er det lenge etterlengtede gjensynet med Luke Skywalker.

Man må bare være forberedt på at det ikke er den samme Luke slik som vi husker ham fra den originale trilogien. Han har blitt eldre på flere måter, og Mark Hamill gjør en flott innsats med å formidle Lukes syn på jediriddernes rolle.

Det er rett og slett godt spilt, der han på en måte kan minne om Oliver Reed på sitt mest bistre eller Ian McShane på sitt mørkeste. Det er et modig veivalg av både Hamill og Rian Johnson, som gir god, dramatisk uttelling.

Anmeldelse: Kometen har et klimaks som selv Spielberg ville likt

Star Wars: The Last Jedi har noen problemer med detaljer i historiefortellingen som enten virker i overkant konstruert eller lite realistisk innenfor dette universets rammer. Det handler om ting figurer gjør som ganske enkelt kunne vært skrevet og planlagt bedre.

Likevel er dette så absolutt en tilfredsstillende Star Wars-film, som rangert mot de andre havner cirka midt på, bak den originale trilogien og The Force Awakens, men et godt stykke foran prequelene fra tidlig 2000-tall.

Det virker som en god idé å gi Rian Johnson flere oppgaver i dette universet, noe han allerede har fått, for The Last Jedi er en fullblods Star Wars-film der det meste stemmer.

Om FILMEN

Star Wars: The Last Jedi
 • Star Wars: The Last Jedi
 • Slippdato: 13.12.2017
 • Regi: Rian Johnson
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Originaltittel: Star Wars: The Last Jedi
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Sci-fi

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Henrik Gjerp

  Ypperlig film.

  Vel verdt å se.

  Og så var det den uungåelige røpingen av detailjer:

  Folk dør.

  Kommer ikke til å si om noen/alle/ingen av de som dør er viktige, men folk dør.

  • Lordjanuz Lord

   sant sant ,,, noe mørkere her ja,,, liker det …

  • Bent Tranberg

   Håvamål?

 • Malvin Nybakk

  «få problemer med å videreføre den fantastiske starten som J.J. Abrams ga den nye trilogien med The Force Awakens.»….. Jaha…. Da vet jeg ikke helt om jeg skal le eller grine. Tror at beslutningen om å reise meg og gå før TFA var ferdig er en av de mer fornuftige jeg har foretatt. For når fandomen fortsatt er så i fornektelse at en etter to år nekter å innrømme at TFA lukter våt wookie er det egentlig bare å gi opp og gå videre i livet. Men det er faktisk hyggelig at anmeldere er ærlige og etablerer et sammenlikningsgrunnlag for anmeldelsen. Så takk til filmpolitiet for advarselen. 😉

  • Sjarlatan

   Fedora.jpg

  • Marius Waage

   Jeg er helt enig i at TFA var helt krise. Jeg ga den 4/10, fordi jeg følte jeg satt og så på noe jeg hadde sett før, typ 50 ganger. Og hele filmen var forutsigbar of kjedelig. Det var som om hele TFA manglet retning og utførelse, og skuespillet og alt som fulgte led pga dette.

   Men jeg så nettopp TLJ, og kan si at den er mye bedre. Dette er en Star Wars film som faktisk går nye veier, og virkelig viser at det fortsatt finnes håp. Den er langt fra perfekt, men den har virkelig forbedret seg siden TFA.

   Plutselig har vi også skuespillere som virkelig kan spille, who knew liksom xD

   Og Mark Hamill gjør kanskje sin beste rolleprestasjon noensinne.

  • Stian Pollestad

   Kanonbra filmanmeldelse når det sørger for å holde surmagra grinebitere unna kinosalene.

   • Malvin Nybakk

    Vel, jeg var dessverre ikke klar over at en måtte være sektmedlem for å gå på kino. Jeg trodde en gikk på kino for å bli underhold. Og det ble jeg ikke av TFA. Men men… Har fra før av som prinsipp at jeg aldri diskuterer med fotballfans eller syklister. Det har ingen hensikt. Får vel bare legge til SW fans i den samme listen. Eller stikke over på et KOTOR forum og prate med seriøse fans. Er tros alt viktig å finne seg trivelige ekkorom.

    • Aksel Telstad

     Enig i at TFA ikke var så bra. Skjønt om du liker KOTOR anbefaler jeg på det varmeste at du gir denne filmen en sjanse. Plenty av actionsekvenser, men de står du deg bedre på å ignorere. Filem handler om karakterene. Måtte vente på de siste par scenene før jeg skjønte hva filmen hadde handlet om, men så er jeg noe treg.

 • Devoldinho

  Fik anmeldelse, men uenig i konklusjon.

  Sterkt uenig i at TFA er bedre enn TLJ (og det virker de fleste andre kritikere å mene også, uten at det har noen betydning).

  Koste meg med TFA, men hadde jo strengt tatt sett den før, i en annen tidsalder. TLJ var friskere etter min mening, selv om en tidvis kan føle på at en har sett noe av det samme på en is-planet for lenge lenge siden, i en galakse langt her i fra 😉

 • Olav Gundersen

  Klarer ikke helt å forstå at folk var så imponert over TFA. Ja den gikk tilbake til røttene, og unngikk mange av feilene fra episode 1-3, men den var jo bare en dårlig remake av den orginale star wars filmen. Hvor mange synes egentlig Darth Emo var en verdig erstatter for Darth Vader? Det mest positive med TFA var kanskje gleden over å se Han Solo igjen.

  • Hans Maiestet

   Om den var en re-make av den originale Star Wars filmen, så var den ikke akkurat dårlig. Selvfølgelig ikke ikke like bra i så fall, men ikke akkurat dårlig..

   • Truls Johnsen

    Enig! Alle filmer som når opp i divisjonen til av «A New Hope», de er på A lista.. mi ihvertfall! 😉

   • Olav Gundersen

    En film som er en mye dårligere versjon av en bra film er jo ikke en bra film. TFA viser bare en total mangel på oppfinnsomhet. Jeg ser heller den orginale triologien 20 ganger til enn å å se TFA igjen.

 • GreatGoogalyMoogaly

  Oooh. Gleder meg veldig. Jeg likte TFA godt, jeg, så tror dette blir bra.

 • Karsten Biering

  Må bare melde meg på hylekoret som ikke skjønner hva som var så bra med TFA. Det var den gode gamle Star Wars følelsen, men historien sugde eselsvette. En svak blåkopi av episode IV.

  • Karsten Biering

   Glemte helt å nevne Darth Emo. Tror faktisk Jar jar Binks hadde vært en bedre skurk enn han. Hva tenkte JJ på der???

   • Arne Bastian Wiik

    JJ misforsto hva som gjorde Vader bra i ep4: DV er nesten ikke på skjermen, mystisk, uslåelig og autoritær som bare det. Kylo Ren er sårbar, tvilende, overdramatisk og sliter ærlig talt mest med seg selv. En stiller jo seg spørsmålene: hva gjorde han til en leder? Hvorfor skal vi være redde for ham? Hvorfor knekker ikke «the new order» sammen i mangel på kompetanse? Og tro meg det blir bare verre i TLJ. På ulike tidspunkt prøver alle toppene i TNO å drepe hverandre, av og til med hell. TNO er mer sør-amerikansk diktatur enn et ondt imperium.

    • Tarjei Amadeus Høydahl

     Tror ikke det er meningen du skal være redd Kylo Ren. Han er ikke en Darth Vader. KR er mer gjennomsiktig, noe som gjør konflikten mellom lys og mørke mer synelig.

     DV fungerte utmerket på 70- og 80-tallet, men nå forventes det at karakterene har noen flere farger enn svart og hvitt.

     • Karsten Biering

      Kylo Ren var ikke gjennomsiktig, bare ubrukelig. På alle vis 😉

 • Arne Bastian Wiik

  Dette er den svakeste av disney-Star Wars. (Ikke noen viktige spoilere)
  1. Så mye urelevante sideoppdrag som ikke gir noe til historien. Luke er knallgod og rekker knapt å være på skjermen. Fjern alt som ikke har med trekløveret Luke,Rey og Ren og filmen ville vært oscar-verdig.
  2.Så mye gjennomskuelige klisjeer: Du vet hvem som vil ofre seg, forræde og utmerke seg.
  3. Team «ond» taper såpass mange karakterer at det ikke er noen kompetente, mystiske eller skumle igjen på slutten. Tenk at 3 av 4 av Darth Vader, the emperor, Jabba og Fett dør i «empire strikes back»! Det føles som «rebels» er noen sutrekopper når de sipper på slutten fordi de har mistet… en viktig karakter. De har jo nærmest vunnet! De er jo minst 10 mot 1 nå!
  Spoiler:
  4. Leia har en kjempebra «dødscene» der hun flyter ut iverdensrommet vekk fra alle eksplosjonene som dreper hennes skip. Bare synd at hun ufattelig nok overlever å fly som et spøkelse gjennom vakum og tomrom i frosset tilstand. Hvorfor? Hun er ubrukelig og flat i resten av filmen. Hvorfor? Hvorfor?

  Rekkefølge på beste Star Wars:

  Ep5 Empire
  Ep 4 New hope
  Rouge One
  Ep 6 Return
  Ep 7 TFA
  Ep 3 ROS
  Ep 8 TLJ

  • Kenor

   Idiotisk og røpe noe fra filmen slik du gjør her.

   • Noah Placebo

    Her skal du ikke bruke «og» men «å».

    Det vil si: «Idiotisk å røpe noe fra filmen» ikke «idiotisk og.»

  • Lordjanuz Lord

   vel at for meg så var Rouge One dårligste av alle, rimelig lett film å gjennomskue , neei den var dårlig, håper de fortsetter med den trenden de har satt i dag.

  • Karl

   Skam deg for å skrive «ikke noen viktige spoilere». Du spoiler masse her. Er også uenig i resten, men der er mindre relevant.

   • Noah Placebo

    Ja! Skamme seg! Skamme seg? SKAMME SEG!

    Fant et bilde av deg på nettet Karl:

    /:=(

  • Noah Placebo

   Kanskje dette egentlig er en oppfølger til Girls??

  • Mordaedil

   Du må skjønne at det å unngå klisjéer er litt i mot hva Star Wars står for. Star Wars når den kom var ikke noe original, det var jo bare en helte-story med en cowboy western stil satt i verdensrommet.

 • magnarStoroy

  Når du ikkje har sett andre Star Wars enn dei tre frå åra rundt 1980, så er det vel ikkje vits i å sjå denne før du har sett alle andre som har kome i mellomtida?

  • Sigurd Vik

   Du bør i hvert fall se The Force Awakens (2015) som er forløperen til denne filmen og som knytter sammen den originale trilogien (som du har sett) med de tre nye filmene i Skywalker-sagaen – hvor dette er film 2 av 3.

 • Truls Johnsen

  Takk for denne Vestmo! Nå senker jeg skuldrene litt (reiser 800 km en vei for å se den på kino i Trondheim i helga sammen med bruttern, slik jeg også gjorde for 2 år siden…) 😉

  • Noah Placebo

   På tide å flytte!

   • Truls Johnsen

    Det var nettopp det jeg gjorde! 🙂 Flyttet nemlig FRA byen, og tro meg; angrer ikke ett sekund, selvfølgelig bortsett fra en og annen gang når det kommer en god film da.. Men har jo investert i 4K og hele sulamitten i hjemmet da, så BluRay er min venn! Forøvrig gir dette jo dette meg den perfekte anledning for en liten bytur til gamlebyen, og moro og annet fjas der.. 😉

    • Noah Placebo

     Trondheim er ikke en by. Det er et tettsted.

     • Crisp

      Da har du misforstått betydningen og definisjonen av ordet ‘by’… Du tror sikkert ‘by’ er et tettsted med flest mulig innbyggere, men det er selvsagt helt andre kvalifikasjoner for å bli betegnet som by…

      • Noah Placebo

       Dine utsagn strider mot informasjon jeg har hentet fra nettsidene til WHO, FBI, NATO og SSB. Fortsett å leve i din konspiratoriske verden du Mr. Crisp. Hele verden ler av deg (og din mikropenis.)

       • Crisp

        Men…. DU oppfyller jo alle DE kriteriene, så… igjen; du motsier deg desperat som vanlig. Da har du lest på ulike konspirasjonsnettsted igjen. Har du bokmerket for mange til å finne noen seriøse sider?

     • Mordaedil

      Det er en by hvis det er over 10,000 borgere på samme sted. Sim City ville lært deg dette.

      • Noah Placebo

       Ikke alle har kapasitet til å sitte og spille strategispill. Ikke alle er en forbanna NERD!

 • Erland Nettum

  Stolte dere ikke nok på distansen hennes til at Marthe fikk anmelde denne, eller er hun for opptatt med å se den for tredje gang til at hun kunne ta jobben?

 • Jackal.no

  Årets beste film 😀

 • Lordjanuz Lord

  så nettopp filmen , klar 6 . en av de beste så langt..

 • Karl

  «The Last Jedi gir riktignok ikke helt det samme umiddelbare gledesjokket og har ikke like høy underholdningsevne som forgjengeren.» ahahaha hvaforno??? I min bok er The Last Jedi foran TFA på alle vis. Denne filmen er en av de desidert beste i serien!

 • Arne Bastian Wiik

  verste er:
  ep 1 Phantom menace 1
  ep 2 attack of the clones 1
  ep 8 TLJ 3-4

  Det sagt TLJ er langt bedre enn de to første episodene. Ga terningkast bak

 • Anders Erikson

  Terningkast 5!?! Så filmen i dag. Star Wars har virkelig mistet kraften. Dette var søppel med klisje på klisje på klisje, og et hav av billige vitser for å blidgjøre et ungt publikum. Det dukker også opp små animerte dyr hvert 5.minutt med hensikt om å gjøre filmen barnevennlig. Filmen prøver også å ta en posisjon på likestillingssaken. Men dette blir høyst påtatt og lite troverdig. Fire kvinnelige roller fremstilles med gode verdier og god dømmekraft, mens de mannlige karakterene fremstiller som usikre og nevrotiske. Det er ingen tvil om at disse «triksene» gjøres for å trekke et massivt publikum – de unge og de nostalgiske eldre. Møkkafilm.

  • Marius Pettersen

   Er så enig med deg! Jeg var greit underholdt, men nok av småting som irriterte.

   • Michaelangelo Donatello

    Ja, småtingen som irriterer meg mest er Crisp sin penis.

  • Crisp

   Forsåvidt litt enig… men på den andre siden; noe galt i å gjøre filmen barnevennlig? Bør ikke andre planeter og deres dyr/skapninger skildres? Du vet det er DISNEY som har laget denne filmen ja? ;D
   At mannfolk er de barnslige, nevrotiske og sinte er ikke noe nytt nei, og dessverre blir damene alltid de som fremstilles som snusfornuftige og de smarteste. Lurer på hvor lenge kjønnsrollene forblir såpass skjevt fremstilt før man tør å forandre det, uten å bli anklaget for å være diskriminerende…

   • Noah Placebo

    Du har SÅ mange spennende meninger Crisp! Skulle nesten tro du har mensen, så engasjert er du!

    • Crisp

     Jeg er i det minste ikke hjernedød imens og etter at jeg har sett en film… What’s ur excuse?! ;D

     • Noah Placebo

      Du er hjernedød. Punktum. Du kan ikke engang norsk.

      • Crisp

       Du ser ikke engang filmer det snakkes om. Ingen, absolutt INGEN kan toppe dét! ;D

  • Eilert Kirk

   Her er det noen som har blitt tråkka på maskulinteten sin, ja. Syns kvinnerollene fungerte bra.

  • Mirriam23

   Syntes du ikke det var morsomt med snublende firfisler i gammeldagse sykepleieruniformer?

  • frank schiellerup

   Jeg er dansker. Hvis du vidste hvilken glæde din ameldelse giver mig. Her i Danmark er jeg komplet alene med min opfattelse af filmen. Den meget påtrængende feminisme som helt tydeligt gennemsyrer filmen lagde jeg også mærke til. Ingen mand eller patriark skal lære Kyla Ren noget, hverken fysisk eller intellektuelt. En Luke Skywalker må stå som begejstret tilskuer, mens hun lærer sig selv at fægte med lyssvært, og mange andre tilsvarende ting. Ud over det lagde jeg mærke til at alle etniciteter var repræsenteret i alle scener. Store som små. Det virker som om man har haft en algoritme til at fordele skærmtiden lige mellem sorte, asiater, og hvide, så ingen bliver stødt på det globale marked. Jeg var rasende, da jeg forlod biografen. Kan børn ikke bare få fortalt et eventyr uden at få en moralprædiken.

   • Crisp

    Og hva er EGENTLIG problemet ditt med at flere etnisiteter er tilstede i et univers som Star Wars?!? Det funker jo genialt, blant annet siden dette universet består av langt flere raser, planeter, infrastruktur, osv.. Se bare på Star Trek også!
    Det er jo DU som skaper porblemet, ikke filmen og produsentene som jo hele tiden har vært skeivfordelt innad i bransjen og i filmene de har laget. Endelig retter de jo bare opp på dette!

 • Jomar Bakkeli

  Meh. Jeg ble skuffet over denne.

  Sånn for å advare men spoilere:

  Rebellene oppnår absolutt ingenting. Det eneste som berger dem fra å bli totalt utsletta er at The First Order er enda mer udugelige enn dem. Snoke gjør ingenting annet enn å sitte. Han er verre enn Marvels Thanos.

  Og hvem pokker mente at en random Yoda var en god idé?

  • Eilert Kirk

   Syns det var fint at de skar rebellene helt ned til beinet. Dramatisk. Herfra kan det bare gå bedre liksom. Det gir også mer tyngde til den endelige seieren neste film, hvor jeg antar at de kverker First Order en gang for alle.

   • Asle Nymann

    Øh, historier fra det virkelige livet viser oss at når det er er som verst, kan det faktisk også bli enda mye verre. Men det ville jo bli et ganske dårlig eventyr ut av det, så du har helt sikkert rett.
    La oss håpe at det ikke ender som i den originale versjonen av Rødhette og Ulven der ulven faktisk ETER lile Rødhette og jegeren ikke står på rollelista.

  • Anton Skarpås

   Rebellene oppnår ingenting? Høres ut som en viss film som heter The Empire Strikes back, der rebellene mistet basen sin på Hoth, Han Solo ble frossen i karbonitt og Luke mistet handa si..

   • Asle Nymann

    Heh. Det høres ut som om enkelte mener at definisjonen på en god Star Wars film er en der det gode vinner. Jeg veit jo ikke, jeg, for jeg har ikke sett den enda. Men jeg likte den forrige, så jeg digger nok denne også.

 • Ørjan Aasen

  Smak og behag. Koste meg godt the last jedi, og ja, kan si meg enig i noe av kritikken som noen har kommentert, men føler for å kontre dette, utforskning av nye verdener for oss publikummere syns jeg er minst like viktig. Totalt unødvendig sideoppdrag som ikke trengs for å pushe storyen videre, men det er ikke meningen heller. Rian Johnson har gjort en knall jobb, og jeg er sjeleglad for at han har manus for neste episode 9 og ansvaret for en helt ny kommende trilogi. Knights of the old republic anyone? ☺️

 • Sjarlatan

  Synd at det aldri skal bli bra nok for enkelte. Virker som om noen rett og slett har bestemt seg for å hate filmen på forhånd.

 • Alf P. Steinbach

  Hvordan er filmen for pensjonister?

  • Noah Placebo

   Uskarp?

   • Mordaedil

    Kanskje sitt i salen istedet for å se på den over telefon som en kødd?

    • Noah Placebo

     Sa en kødd uten sans for ironi.

  • Henrik Gjerp

   Hvis du liker typen filmer som Star Wars er, så tror jeg den burde være meget fin for pensjonister. som bonus er det jo med godt voksne rollefigurer, ikke bare de unge. Det vil jeg som er ung innbille meg at kan være til glede for de som jo er litt eldre.

   Mye fine bilder, eksplosjoner og historie. Anbefaler at du sørger for å ha sett filmene før (spesielt episode 4,5,6 og 7).

 • Noah Placebo

  Denne filmen er dårlig. En kompis av meg filmet hele filmen fra lerretet på premieren. Både lyd og bilde var rimelig elendig.

  • Crisp

   Hehe, du er nå søt også da vennen… Siden Norge var et av få land som hadde verdenspremiere på filmen i går, så regner jeg jo med at denne «kameraten» din var sykt rask med å si dette til deg? Det er så morsomt å radbrekke de løgnaktige oppgulpene dine! ;D

   • Noah Placebo

    Sutrepupp!

 • Stian Pollestad

  Veldig bra film. Koste meg glugg ihjel, og det var mye å prosessere i hodet etter filmen. Noe som gjør at jeg må se den minst to ganger til for å klare å fordøye alt. Full av god Star Wars action og spektakulære, visuelle scener. Likte også hvordan filmen utdypet hovedpersonene, og jeg synes spesielt Adam Driver som Kylo Ren gjør en fremragende prestasjon. Denne filmen går nye veier og legger godt til rette for en episk episode 9. Vi gleder oss allerede til 2019. Helt enig i terningkast 5.

 • Les Paul

  flott film !! ser det er flere som ikkje greie å la være å syte å bæse . blir aldri fornøyde, stakkar ..

 • Les Paul

  parodi, han «placebo» .

 • bekki

  kjeeedelig, ikke spennende !!!

 • Eirikzor

  Kjedelig «filler» som oppnådde absolutt ingenting. Snakk om å legge lokk på og ta livet av all hype.

 • Tradisjoner

  Jeg synes nok at TLJ var altfor ujevn til å fortjene en 5er, og at manuskriptet hadde trengt flere revisjoner.
  1. Hva er poenget med Poe Dameron? Snakker om bortkastet karakter.
  2. Hva er poenget med Laura Derns karakter? Hvis Leia istedet hadde gjort det som Dern tilslutt gjør ville filmen blitt mye bedre (IMHO). Evt kunne Dameron ha steppet inn for å gjøre bot for sin megatabbe i starten av filmen. Egentlig trengte man ikke Dern i det hele tatt, og hvordan skal de nå gi Leia en verdig avskjed i neste kapittel?
  3. DJ karakteren, creepy fyr som både lesper og stammer. Mens Lando var fullstendig troverdig som opportunistisk smooth operator (og byrådsleder) var del Toro det stikk motsatte.
  4. Ingen bitching mellom R2D2 og C3PO??
  5. Mark Hamill var imidlertid glitrende som Luke Skywalker som kjempet med skyld, tvil og tro etter å ha mistet sin nevø til mørket, og er grunn nok til å se filmen.
  6. Carrie Fisher var også glimrende, men skulle hatt mere å gjøre.

 • Stian Thomassen

  Så den for første gang i går. Sitter igjen med en «Meh» følelse. Noen scener var helt fantastiske, andre ting var bare litt rart. Når jeg tenker tilbake prøve jeg å forstå litt mer av hva som hendte som får meg til å tenke på filmen som rotete. Kanskje den blir bedre andre gang jeg ser den, hvem vet. Akkurat nå gir jeg filmen terningkast 4 – dette er en god film, men Star Wars filmer har alltid hatt en stor rewatchability, jeg vet ikke om denne har det for meg.

 • Mattis Finstad Hansen

  Fyttihelvete som The Last Jedi leverte!
  (NB: Mulige spoilere lengre ned)

  Etter mye venting og aktiv unngåelse av spoilere, kom endelig torsdagskvelden og neste kapittel i Star Wars-sagaen.
  Og for en film det har blitt! Nærmest alt treffer spikerhodet og det er ikke et eneste kjedelig øyeblikk gjennom den 2t33m lange filmen.

  Vi følger fortsatt Rey, og resistansen som sliter tungt mot det mektige The First Order. Den suverene leder Snoke styrer med jernhånd og med hjelp av sin lærling Kylo Ren og General Hux sin mektige hær, jakter de ned den siste rest av resistansen etter at Republikken ble ødelagt i The Force Awakens.

  Først og fremst kan jeg si at filmen virkelig har en genuin Star Wars-følelse og både historien som blir fortalt, effektene og skuespillerprestasjonene formelig oser kvalitet. Igjen tør de å dra filmen inn i en ganske mørk tone, med uklare linjer mellom det gode og det onde og tunge øyeblikk fra fortiden. Ikke minst kjenner du på desperasjonen til de få gjenværende i resistansen når ting går til helvete og motløsheten presser på. Følelser over alt!

  Igjen står skuespillerprestasjonene i fokus og jeg merker godt at dette er mennesker som virkelig bryr seg om Star Wars og historien som fortelles. Igjen, Daisy Ridley stråler i rollen som Rey, jenta som må utforske sine krefter, samtidig som hun har blitt en essensiell del av resistansen. Gamle minner, nye bekjentskaper og tunge valg, gir utfordringer som er med på å forme karakteren utover i filmen. Vakker, morsom og supertøff til tusen! Adam Driver som Kylo Ren vokser kraftig i The Last Jedi og går fra den usikre og konfliktfylte unggutten i The Force Awakens til mørk og hatefull, men samtidig autoritær og sterk leder utover i The Last Jedi. Jeg vil alltid ha en liten dråpe av sympati med skurker som Kylo Ren, ut i fra forhistorien som fortelles, men valgene og følelsene som skrider frem blir vanskelig å svelge mot klimakset. Men Kylo Ren er en solid karakter som utfyller Reys karakter ypperlig.

  Det er selvsagt også andre, veldig sterke karakterer i The Last Jedi. Vi kan ikke komme unna Mark Hamils eminente Luke Skywalker. Mørkere og kraftigere, i både tanker og følelser, skyldtung og bitter og med en tilstedeværelse som ikke likner grisen. Det er spesielt relasjonen mellom Luke og Rey som virkelig drar filmen i en mørk retning, og det er forfriskende å se forholdet som bygges frem mellom dem. Fortiden spiller selvsagt en stor rolle for Hamils karakter og den er med på forme valg og beslutninger for Luke gjenom filmen. Fantastisk karakter og en «bedre» versjon av Luke Skywalker enn i de tidligere filmene, i mine øyne.

  Vår alles prinsesse Leia, spilt av Carrie Fisher (May the force forever be with her.) har igjen styringen og lederrollen i resistansen og er både autoritær og mild i sin ledelse. Prinsesse Leia har som alltid en stor rolle i historien, men tar ikke så mye plass som tidligere. Vi får også bedre bekjentskap med andre lederskikkelser, som Vise Admiral Amilyn Holdo, spilt av Laura Dern og ikke minst piloten Poe Dameron, spilt av strålende Oscar Isaac. Finn har fortsatt sin plass i historien og spilles igjen veldig bra av John Boyega. Det er dog et hav av gode prestasjoner og viktige karakterer som former universet og ingen flere nevnt, ingen glemt.

  Effektene er som forventet tullete bra og både de store kampscenene og de mer intime slåsskampene er godt koreografert og gjennomført. Avsindige lokasjoner og backdrops er med på å skape et helhet som virkelig tar pusten fra en og filmen er mer enn ofte fantastisk vakker å se på. Jeg vil trekke frem hele scenen rundt Luke og Kyos kamp, hvor kontrastene i farger og lys, virkelig får frem frysninger på ryggen. Mektig er ikke et bra nok beskrivende ord. Lyssverdkampene er som alltid herlige og intense og som i The Force Awakens og prequel-filmene, vinner filmen på strålende koreografi og kreative kamper. Det ser bra ut, det høres bra ut og det er storslagent.

  Det er også noen skikkelig rørende øyeblikk i filmen, og spesielt treffer Lukes samtale med Leia rett i hjertet mitt og skaper et sårt og ømt øyeblikk som virkelig setter spor. *Tørke tårer*

  Selvsagt er det også plass til litt humor og den treffer bra over hele linja. Til og med porgene, disse supersøte lundelemen, fungerer bra og er et fint bidrag, som jeg var litt skeptisk til før filmen.

  Ikke minst er BB-8 en liten stjerne i seg selv.

  I mine øyne er nok dette, ut i fra en forestilling, min favorittfilm hit til. Den er mørk, spennende og historien er rett og slett god. Humoren sitter godt der den dukker opp og kjemien mellom skuespillerene er til å ta og føle på. Action i bøttevis, romskip, planeter og pew, pew, pew og den virkelig gode Star Wars-følelsen som tross alt er det viktigste.

  Alt i alt en hel haug tomler opp for min del og jeg gleder meg masse til neste gang jeg skal se The Last Jedi.

  (Dette er kun mine meninger og kan variere fra andre sine meninger.)

  • Norwegian Blue

   Enig i alt 🙂 May the ribbekraft be with you, hilsen Snarth Julius.

 • Gregers21

  STAR WARS:
  1 Ep 5 Empire Strikes back
  2 Ep 6 Return of the Jedi
  3 Ep 4 New hope

  dårlige etterligninger på Star Wars:
  4 de 3 drittfilmene til disney og de 3 filmene med Jar Jar Binx og hvor man hermet etter Flåklypa osv

 • Jegermann

  Herregud for en dårlig film! Norske filmkritikere er åpenbart helt udugelige.
  Synd at ingen i Hollywood vet hvordan de skal lage eventyrfilmer lenger.

  • Crisp

   Ja for det er jo bare norske kritikere som har skamrost filmen… ;D Tror noen må ned fra sin høye hest jeg…

 • Erland Nettum

  På metacritic har filmen nå 86 i snitt fra kritikerne og 5 i snitt fra brukerne. Vi har her altså noe så sjeldent som et popkulturelt fenomen som blir elsket av kritikerne og hatet av en veldig stor del av fanbasen. 611 har gitt den positiv score og 646 negativ. Det er ganske spesielt. Jeg tror det kommer av at man her har tatt seg friheter og ikke latt seg binde av fansen forventning om hva og hvordan en SW film skal være. Kvalitetsmessig har serien alt å vinne på det.

  Jeg så den med sønnen min i går og vi likte den veldig godt. Desperasjonen og den nærmest håpløse situasjonen The Resistance befant seg i gjennom nesten hele filmen minnet meg og Battlestar Galactica.

 • BrannEbest

  Gir den 2 av 6. 4 av 10. Kun fordi luke er med… og NRK, skal dere ikke trekke ned fordi skurken (en av dem) er animert? Eller er det liksom greit når det er Disney film?
  Hadde gledet meg til denne filmen, men ble dypt skuffet. Var som å se historien fra 5ern med litt andre folk og planeter i rollene.
  Og eneste grunnen til at Finn må på eventyr og alt som skjer der er fordi hun som liksom er så god venn av Lea ikke vil fortelle planen sin.. mye eventyr bygget på elendige premisser.

  Se heller nr 5 en gang til.

 • Kristian Aamodt

  Jeg gir den 4/10.

  – Syltynt plot med null fremgang og mange logiske brister.
  – Overdreven og unaturlig humor.
  – Null karakterutvikling (kanskje bortsett fra Kylo Ren).
  – Elendig utnyttelse av karakterer (Luke, Snoke, Phasma).
  – Skuespillerne og musikken var bra da.

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Luke har vel kanskje den viktigste rollen i filmen utenom hovedkarakterene(bortsett fra de to som dro til det kasinoet-whatever, den kan du godt fortsette å gi slakt) i denne da? Flott dramatisk kurve gjennom hele filmen. Hos Luke ligger det meste av karakterutvikling og konflikt.

 • Joachim Lothe-Rikenberg

  Dette ble kjapt min beste Star Wars-opplevelse på kino. Elsker Ryan Johnson. Kan hende jeg blir storfan om få år. Hah.

  • Liam Nathaniel P Tangmo

   Hva i huleste…. du har vel sett de andre?

   • Joachim Lothe-Rikenberg

    Ja? Aldri vært så interessert i en Star Wars-film noen gang, jeg. Har hatt mange gode samtaler og diskusjoner om denne filmen, noe ingen av de andre har gitt meg. Mange av SW-filmene er simple, flotte filmer med mye sjarm, spenning, flotte visuelle effekter og gode skuespillere. Dette er virkelig, for meg, en film laget av mennesker som elsker disse karakterene, men som virkelig ville vise konsekvensene av hva de har vært igjennom siden sist vi så dem, på godt og vondt.

 • Geir Helge Granlund

  Sjeldent vært mer uenig i en filmanmeldelse fra dere. Terningkast 2.

 • Bjørn Kristiansen

  Jeg synes filmen var spennende og med flere morsomme øyeblikk, imponerende visualisering og en fin fortelling. Mine barn på 8 og 10 år var også begeistret da de gikk ut av kinosalen og jeg fikk beskjed om at denne vil de se igjen på hjemmekinoen. Jeg liker alle Star Wars filmene selv om de fremhever seg på forskjellig måte Siden serien er filmet over flere tiår gir den et godt bilde av hvor mye teknologien har utviklet seg samtidig som fortellerevnen er med tidløs. Jeg synes en femmer passer bra selv om jeg ikke er så glad i terningkast da jeg forbinder det med et tilfeldig resulat og ikke en rasjonell vurdering.

 • Alexander Clementz

  Ikke min favoritt. 3,5-4 av 6 på terningen. Mye bra, men det er ikke som i »gamle dager» å være Star Wars fan lenger. Tempo satt ikke helt for meg, og jeg brydde meg heller lite om hun som ofret seg i slutten av filmen. Kult med introduksjon i taket på Colosseum Kino, men noe lang. Årets sci-fi for meg ble Blade Runner 2049.

 • JollyPirateGnome

  Plotholes større enn sorte hull, logiske brister og irriterende PLOTHOLES. Nevnte jeg plotholes? For øvrig en veldig underholdende film. Terningkast fem når du ser den, terningkast tre når du innser hvor idiotisk storyen er i etterkant.

  • Jomar Bakkeli

   Du nevner ordet plotholes ja men du nevner ikke et eneste………

   • JollyPirateGnome

    Raketter med hyperdrivemotor. Unødig hemmelighold av planer med katastrofale følger. Enough said.

    • Jomar Bakkeli

     Er hyperdrivemotor plotholes? Det gjelder da i såfall alle Star Wars-filmene og enormt mange andre SciFi-filmer.
     Og hvilke planer? Tenker du på at rebellenes leder valgte å ikke informere den nylig degraderte villbassen?

     • JollyPirateGnome

      Hvis en hyperdrivemotor kan plottes inn og brukes som kamikazevåpen, hadde du bare trengt en dude i et middels stort skip for å ta ut deathstar 1 og 2, samt alt annet som finnes i grunnen. Skulle heller ikke være noe i veien for å «weaponize» konseptet til raketter. Hemmeligholdet av planer er bare en helt på jordet unødvendig vending som 2 av 3 storyarks henger på. Som sagt, veldig underholdende mens det skjer, men temmelig irriterende i etterkant når man har tid til å TENKE over det.

      • Jomar Bakkeli

       Nøyaktig hvordan hyperdrivemotoren virker og hvilke teknologiske begrensninger og muligheter den har er det bare opp til manusforfatterne å bestemme. Deathstar 1 ble ødelagt pga en dude i et bittelite skip som skøyt en fotontorpedo i et bittelite hull. Det er da et enda større plothull enn at et svært skip kræsjer kjempefort i et enda større skip.
       Og altså, admiral Holdo hadde ingen grunn til å fortelle Poe om planene. Tvert imot, han viste jo i åpningssekvensen at han var villig til å trosse ledelsen og gjøre det han trodde var best. Hadde hun fortalt han om planene kunne han funnet på diverse krumspring for å sabotere.

       • JollyPirateGnome

        «Opp til manusforfatter» er jo egentlig alt, og det er jo her at plotholes kommer inn i bildet. Hvordan kan vi løse et problem i handlingen? Jo, vi finner på noe og sier det funker fordi sånn er det bare. Kamikaze hyperdrive? Derfor. Nekter å oppføre seg logisk? Derfor. Overleve å bli sprengt og flyte rundt i kaldt vakum? Derfor. Det du sier er akkurat det jeg peker på. Hvorfor gidde å angripe deathstar hvis de bare kunne fløyet en stein med en hyperdrivemotor rett inn i den? Nei, fordi derfor.

        • Jomar Bakkeli

         Kanskje hyperdrivetrikset bare fungerte fordi Holdo brukte et jævla svært romskip og siktet mot et annet svært romskip? Kraft = masse * aksellerasjon og massen til hennes skip er jo vanvittig mye mer enn massen til et lite. Du kan fint slå en spiker gjennom en planke uten å ødelegge planken, men en stor stein vil knekke planken. Og Death Star hadde massevis og lassevis av lasere, den ville blåst ned etthvert skip som forsøkte å angripe rett fremover. Sikkert.

        • Asle Nymann

         Miin første tanke om Admiral Holdos hyperdrive kamikaze manøver var «Jeg tror jeg ville gjort det med en gang, jeg…..» og den neste tanken var «Hvis dette er mulig, så ville det ikke være en stjernedestroyer i ett stykke noe sted i galaksen».
         Men for all del, det var et stort og dramatisk øyeblikk.

    • Asle Nymann

     Admiraler forteller ikke kapteiner og kommandører om planene sine. De legger dem og forventer at ordre følges. Hemmelighold er ikke unødig i en militær organisasjon, det er livsnødvendig. Der Feind Hört Mit, som tyskera sa under forrige krig.

  • Asle Nymann

   Det samme kan man i grunnen si om alle Star Wars filmene. Det er synd å si at de er logiske i sin oppbygging, eller at det er særlig mye science i all fictionen.

   Men det er storslagne eventyr om kampen mellom det gode og det onde. Og i så måte var denne filmen veldig bra, fordi den holder på spenningen.

   Men jeg irriterte meg over deler av sidehistoriene. #casinoplaneten suger. Det var virkelig totalt unødvendig. Og når vi snakker om huller i intrigen…

  • Vesle Frekk

   Dere har misforstått ordet «plotholes» fullstendig i bøtta alle sammen. Det JPG beskriver heter ikke plotholes men «inconsistensies» (som på norsk, semantisk forskjøvet, blir «inkonsekventheter», da «inconsequent» på eng. f.ø. kun betyr «fravær av konsekvens..) Å kalle dette «plotholes» blir å slå dette i hartkorn på skikkelig breialt – og kvasikompetent – vis. Å kritisere JPG på hans eget pretensiøse premiss blir ikke særlig mer bevisst. Dere kan jo SLÅ OPP hva dette blir på norsk; troglodytes.. B-)

  • Vesle Frekk

   Dere har misforstått ordet «plotholes» fullstendig i bøtta alle sammen. Det JPG beskriver heter ikke plotholes men «inconsistencies» (som på norsk, semantisk forskjøvet, blir «inkonsekventheter», da «consequent» på eng. f.ø. kun betyr «konsekvens».. Alt. kan det hete «troverdighetsbrister») Å kalle dette «plotholes» blir å slå disse uttrykkene i hartkorn på skikkelig breialt – og kvasikompetent – vis. Å kritisere JPG på hans eget pretensiøse premiss blir ikke særlig mer bevisst. Dere kan jo SLÅ OPP hva dette blir på norsk; troglodytes.. B-)

   • JollyPirateGnome

    Joda, du har helt rett. I min latskap brukte jeg et uttrykk som ofte blir misbrukt på bekvemt slumpevis som en samlebetegnelse. Forandrer ikke terningkastene og grunntanken.

 • ace III

  DRITTFILM!!! STAR WARS ER ØDELAGT!!!

 • Mr.movies

  titta på film online star wars sista jedi

 • geoff

  Skulle likt å se den filmen du så, Birger!

 • ikutan seaah

  Se filmen med super fin kvalitet : ➤➤➤➤ YESMOVIES.WIN ,,,