Hvordan slutta det egentlig?

En spoilerfest for alle seriene vi aldri gadd å se ferdig.

Sawyer ser utålmodig ut der han tråkker gjennom jungelen.

– Ok, nå er vi i åpent landskap! sier han. Kate og de andre flykrasj-overlevende ser rundt seg og nikker bifallende. Her mener Sawyer det vil være radiokontakt.

– Vi er fortsatt blokkert av det fjellet der, forklarer den tidligere torturisten Sayid oppgitt.

– Skru på den jævla radioen! repliserer Sawyer.

Sayid skal til å svare, men blir avbrutt av høye grynt i den tykke jungelen før noe stort og loddent hopper mot dem.

Pang! Pang! Pang! Den kjekke Sawyer dreper beistet akkurat i tide.

– En stor bjørn, konstaterer han.
– Ikke bare en bjørn, sier Kate og lener seg mot en palme.
– Det er en isbjørn.

Alle ser på hverandre. Rulletekst.


Den første sesongen av Lost ble sett av 700.000 på TVNorge. Sju år etter isbjørndrapet blir siste episode sett av 100.000. For resten har øyas mysterier forblitt uløste. Helt til nå.


I 2018 er det Westworld som er på vei til å bli lost med uoversiktlige tidslinjer og litt for mange spørsmål og for få svar. Orange is the new black-fansen har for lengst gått lei seriens hovedperson, og hvor lenge kan egentlig en zombieapokalypse vare?

Det er plutselig ikke verdt det å få svar på det man lurer på. For mye innsats, for lite utbytte. En ny gåte, spennende twist eller hypervoldelig scene er ikke nok for å vekke interessen på ny. Det motsatte er kanskje mer riktig. På engelsk kalles det «jump the shark».

Her er topp fem serier der mysteriet ikke lenger ble viktig nok å finne ut av. Og vi som falt av skal endelig få vite hvordan det endte, presentert av de som har sett alt.

OBS! RØPEALARM: Resten av saken inneholder store spoilere fra Hotel Cæsar, Prison Break, Entourage, Heroes og Lost!

«Et hjem for oss, et hjem for deg.» Foto: Bjørn Wad, TV 2.
HOTEL CÆSAR (1998 – 2017)

Norges lengstlevende TV-serie ble på slutten av sitt 19 år lange liv flyttet til TV2s nett-TV, Sumo, der den fikk sovne stille inn blant nærmeste familie i sin 34. sesong.

Men hvordan gikk det egentlig med hotellimperiet og klarte Juni Anker-Hansen å få bukt med alkoholismen?

Thomas Johannesen har sett alt av Hotel Cæsar. Foto: Tore Martin Solheim, NRK P3.

Da Thomas Johannesen (30) så de første sju sesongene av Hotel Cæsar så fikk han ikke med seg så mye av dialogen, siden han er døv og TV2 ikke hadde for vane å tekste programmene sine på den tida. Men han var likevel frelst.

Hvorfor har du sett alt av Hotel Cæsar?

– Det var stadig ting som jeg kjente meg igjen i og som gjorde at ting i livet mitt falt på plass og ble lettere å takle. Hotel Cæsar hjalp meg faktisk til å stå fram som homofil.

Thomas ble en trofast seer og etter hvert kom også undertekstene, og ikke minst: repriser av gamle episoder – med tekst.

Hvordan sluttet det egentlig?

– Gjennom hele serien kjemper familien Anker-Hansen for å beholde og ivareta hotellet, mens mange ønsker å stikke kjepper i hjulene for å overta bedriften.

Og mens Anker-Hansen-dynastiet består og hotellet forblir i deres eie, så fortsetter også Junis alkoholisme i siste sesong.

– Juni skjuler at hun nipper til rødvin, men blir oppdaget av Julie som synes det lukter alkohol av henne.

Det blir ingen ende på Junis avhengighet, og tragedien fortsetter:

– Storm dør i det han svelger en veps og faller om foran datteren Vilde.

Aller siste episode er et kapittel for seg selv (både bokstavelig og billedlig talt altså). Vi er i framtiden nå, forteller Thomas, og vi får se Juni fortelle oldebarnet sitt om hvordan det hele endte for det ærverdige hotellet. I fortellingen skjer det mye: Jens August kommer tilbake, Ninni gifter seg, hotellet sprenges og alle dør(!).

– Men til slutt får vi vite at ingenting av det vi har sett i siste episode stemmer. Helt på slutten sier den litt demente Juni: «Nå husker jeg alt». Og så er det ferdig. Åpen slutt.

Største jump the shark-øyeblikk: Eva skyter Juni i hodet ved en feil. Juni kommer uskadet fra det og så skjer det ikke mye mer med den saken.

«Preparation can only take you so far. After that, you have to take a few leaps of faith.» Foto: FOX
PRISON BREAK (2005 – 2009 + 2017)

Mange fulgte spent med da Michael Scofield og broren skulle rømme fra fengsel i 2005. Litt færre da Michael Scofield og broren skulle rømme fra fengsel igjen. Enda litt færre da de skulle rømme for tredje gang.

Ble de egentlig fri til slutt? Og hvor ble det egentlig av de tatoveringene?

Nanna Kathrine Edvardsen (29) har sett alt av Prison Break. Foto: Privat.

Hver torsdag kveld kl. 22.30 var hustelefonen hjemme hos Nanna Kathrine Edvardsen i Bærum forbudt område for alle andre enn Nanna selv. Tanta hennes hadde fått klar beskjed om at hun for all del ikke måtte ringe sin søster på dette tidspunktet. Nanna og bestevenninna Tonje skulle diskutere ukas episode – og Wenthworth Miller. Som regel fikk de opptattsignal på første forsøk, siden de ringte akkurat samtidig.

Hvorfor har du sett alt av Prison Break?

– Det var veldig spennende for en 16-åring, og så var det selvfølgelig det at hovedpersonen var veldig kjekk. Han var jo årsaken til at vi begynte å se på det, og så fyrte jeg og venninna mi opp hverandre.

Så når Nanna (29) nylig fikk besøk av Tonje i sitt nye hjem i Harstad, og storm og regn som pisket på rutene gjorde det mest fristenede å holde seg innendørs, så fikk ikke Tonje sett noe av den nord-norske naturen. De åpnet istedet en flaske vin og binget den nye Prison Break-sesongen.

Hvordan slutta det egentlig?

– I den siste ordinære sesongen, som kom i 2009, er vi utenfor fengsel, men får vite at Michael Scofield har hjernesvulst.

The big bads, som Nanna kaller dem, er «The Company eller Secret Service eller noe». Og disse folka gir våre helter i oppdrag å stjele noen teknologiske ting, et dataprogram. Og hvis de klarer dette, så skal Michael få en operasjon og resten av gjengen bli frikjent.

– De klarer oppdraget, men på tragisk vis så virker ikke operasjonen og Michael dør. Men han dør egentlig ikke av hjernesvulsten.

Michael Scofield ofrer seg for at de andre skal gå fri, og dør av noe som skjer off screen. Han etterlater seg Sara, som han møtte i første sesong, og deres sønn.

– Det føles som alt var forgjeves. Men surprise! Ti år senere i en ny sesong så viser det seg at han er i live likevel og sitter i et fengsel i Midtøsten. Nå skal han bryte ut en tidligere IS-leder. Så nå er det nye tatoveringer og nye rømningsforsøk. Til slutt kommer han seg ut og det viser seg selvfølgelig at Saras nye ektemann er den store skurken.

Største jump the shark-øyeblikk: Sara blir drept og hodet hennes sendes i en boks til Lincoln, men neste sesong viser det seg at hun ikke var død likevel.

«He’s got the looks. He’s got the talent. He’s got the head. The bigger the head, the bigger the star.» Foto: HBO

ENTOURAGE (2004 – 2011)

Programmet om kompisgjengen som søkte lykken i Hollywood ble hyllet av kritikere og prisutdelere. Bare måneder etter HBO hadde publisert siste episode av Sex and The City skulle det nå være guttas tur til å få en serie om vennskap og sex.

Seertallene sank stadig helt mot den siste og åttende sesongen. I takt med – og muligens på grunn av – en voksende motstand mot guttastemning-kultur. I 2010 var det slutt for serien og da Entourage-filmen kom i 2015 og prøvde å gjøre samme suksess som Sex and The City-filmen (eneren, vel og merke), ble det en flopp.

Alle fikk med seg seriens filmsuksesser og kjendisfester. Men fant kompisgjengen lykken selv?

Julian Aune har sett alt av Entourage. To ganger. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Julian Aune (24) gikk sisteåret på videregående da han begynte å se Entourage. Serien brukte han som et lite avbrekk når det ble for tungt og trist i andre HBO-serier som Sopranos og The Wire. Nå har han sett Entourage to ganger.

Hvorfor har du sett alt av Entourage?

– Det er jo guttedrømmen. Vi gikk faktisk en guttegjeng og så filmen på kino da den kom. Det var nesten bare guttegjenger der og høy guttastemning-faktor. Filmen var helt ok, skjedde egentlig ikke noe nytt der.

Hva skjedde egentlig i serien?

– Greia er at Vincent Chase og kompisgjengen hans bor i Hollywood for å slå gjennom. Vincent får noen roller her og der og jakter stadig større ting.

I nest siste sesong får Vincent narkotikaproblemer og er skikkelig på kjøret, forteller Julian. Det var denne sesongen folk flest falt av. Den gode stemningen de fleste kanskje søkte når de logga seg inn på HBO var ikke lenger der. Men Julian sier det ordner seg til slutt; Vincent blir arrestert etter å ha sloss med Eminem og må på rehab.

– I den siste sesongen gifter Vincent seg med drømmedama, kompisen Eric får barn og det er god stemning og happy ending på alle.

Største jump the shark-øyeblikk: Feelbad med narkotika og interventions.

«Save the cheerleader, save the world.» Foto: NBC

HEROES (2006 – 2010)

Serieskaper Tim Kring har innrømmet at de gjorde mange feil med historiefortellingen i sesong 2 av Heroes. Pausen som oppsto på grunn av den amerikanske forfatterstreiken, som startet i november 2007 og varte i tre måneder, ble brukt til å forandre på plotet og forkorte sesongen for å redde seg inn, men mange seere hadde allerede falt av.

Klarte cheerleaderen å redde verden?

Inga Kroken har sett alt av Heroes. Foto: Privat.

Inga Kroken (26) ser mye på serier, og hun må alltid se dem ferdig. Hun har blant annet sett alt av 24. Da hun gikk på videregående var det til slutt bare hun som fulgte med på superheltserien Heroes.

Hvorfor har du sett alt av Heroes?

– Det var hobbyen min på den tida. Jeg kom hjem fra skolen og slo på en episode av en serie jeg liker. Også er det jo en god blanding av drama, science fiction og konspirasjonsteorier.

Hva skjedde?

– En solformørkelse aktiverer superkrefter som ligger latent hos folk i hele verden.

En professor i genetikk som heter Mohinder Suresh vil finne alle disse menneskene og hjelpe til med å holde superkreftene skjult for omverdenen. Han finner en kunstner som maler ting som vil skje i framtiden, og som blant annet har malt et bilde av New York som eksploderer.

Denne katastrofen bestemmer Mohinder seg for å forhindre, forteller Inga. Og han går sammen med blant andre Hiro, som kan reise i tid, cheerleaderen Claire som kan regenerere sin egen kropp og Peter, som kan kopiere andres superkrefter.

– I tillegg til dette her, så må superheltene hamle opp med Sylar som dreper folk og spiser hjernen deres for å få superkrefter.

Det viser seg at eksplosjonen i New York egentlig er Peter som mister kontrollen når han skal lage ildballer av radioaktiv energi.

– Men heldigvis kommer broren og politikeren Nathan, som kan fly, og løfter han høyt oppi været så han eksploderer uten å skade noen. De kommer fint fra det selv også.

Peter fra framtida reiser tilbake i tid for å drepe Nathan, men mislykkes. Etter det så setter Nathan i verk en plan for å fange alle med superkrefter, men blir drept av Sylar. Av forskjellige grunner ser Sylar nå ut som Nathan og tror også at han er ham.

Våre helter bekjemper et omreisende sirkus av folk med superkefter som planlegger terroraksjoner for å vise verden at det finnes superkrefter.

– Men til slutt velger Claire likevel å vise kreftene sine til et pressekorps ved å hoppe ned fra et pariserhjul.

Hemmeligheten er ute.

Største jump the shark-øyeblikk: En ny solformørkelse gjør at de mister superkreftene sine. Og så får de dem tilbake igjen.

«I’ve looked into the eye of this island, and what I saw… was beautiful.» Foto: ABC
LOST (2004 – 2010)

Lost tok Norge med storm. Med J.J. Abrams på produsent- og forfatterlaget var Lost en av de første seriene som virkelig la opp til at folk skulle komme med fanteorier, og seerne skulle selv sitte i sofaen og nøste opp mysteriet. Men etter hvert ble det kanskje litt for mange løse tråder.

Og de aller fleste ga opp å finne ut hva som egentlig var greia med denne øya.

Thea Drtina har sett alt av Lost. Foto: Daniel Evers.

Thea Drtina (24) så Lost først lenge etter vi andre hadde falt av. Da lå det på Netflix og Thea gikk på folkehøyskole. Hun så det sent på kvelden når det var digg å trekke seg tilbake og være for seg selv, og når netthastigheten gradvis ble bedre jo flere medelever det var som logget seg av og la seg.

Hvorfor har du sett alt av Lost?

– Det passet veldig bra, for det er såpass mange episoder at det ble én episode hver kveld gjennom hele skoleåret. Og så syntes jeg det var spennende, da.

Hva skjedde egentlig?

– En gruppe mennesker overlever et flykrasj på en stillehavsøy, og der skjer det mystiske ting, som at det blant annet kan dukke opp en isbjørn og noe svart røyk. De første sesongene handler om at de må overleve på øya og at de vil vekk derfra.

Vi får vite at det var forskningsgruppa Dharma Initiative som tok med isbjørnen til øya på 70-tallet. Forskningsgruppa var der nemlig for å utføre forsøk på et elektromagnetisk felt, og de brukes flittig til å dekke over plothull.

Det er mye frem og tilbake med de flykrasj-overlevende, forteller Thea. En del av gjengen reiser tilbake i tid for å ødelegge det elektromagnetiske feltet, men det stopper ikke de overnaturlige hendelsene.

– Etter hvert er det noen av dem som klarer å komme seg til fastlandet med et helikopter.

Vel hjemme velger de å holde øyas mysterium for seg selv, og prøver å legge det bak seg. For omverdenen er de bare noen som overlevde et vanlig flykrasj. Men noen, nærmere bestemt John Locke, er ikke ferdig med øya. Han vil dra tilbake for å ødelegge den.

– Det vil ikke de andre, så John Locke blir drept. Men når han er død bestemmer de seg for å dra likevel og tar med seg liket.

John Locke våkner til live på øya, men egentlig er kroppen hans overtatt av The Man in Black – en gammel skapning som har bodd på øya i tusen år og som kan ta formen av svart røyk. Locke/Man in Black er fortsatt fast bestemt på å ødelegge øya.

Det liker ikke Jack Shepherd som blir utnevnt til øyas beskytter. Jack dør, men lykkes i kampen om å forsvare den.

– Men vi får egentlig aldri vite hvorfor det skjer magiske ting på øya.

Mysteriet overlever.

Største jump the shark-øyeblikk: Hele den tidsreisegreia som varte alt for lenge.

Boblere: Dexter, Les Revenants, Sons of Anarchy, One Tree Hill, Boardwalk Empire

LES: Seriene vi gledet oss mest til i 2018

Spoilerfest! Har du sett en serie som ingen andre gadd å se ferdig? Del i kommentarfeltet!