PÅ KINO 2. JULI 2021: Filmer basert på dataspill har en brokete historie med flere fiaskoer enn suksesser. «Werewolves Within» er basert på et VR-spill fra Ubisoft, som jeg riktignok ikke har prøvd, men filmversjonen vekker appetitten.

Dette er en nemlig en morsom og underholdende skrekk-komedie som aldri bærer preg av å være fastlåst i dataspilltroper og konvensjoner.

Regissør Josh Ruben («Scare Me») vet å skape gufne stemninger med glimt i øyet, og det solide ensemblet spiller flere saftige figurer med bitende dialog, godt skrevet av Mishna Wolff.

«Werewolves Within» kunne nok ha skrudd til bruken av de blodige virkemidlene ganske kraftig, for den mørke humoren har adskillig mye å gå på her, men dette er likevel en hederlig sjangerfilm med mer latter enn grøss.

ANMELDELSE: «Fast & Furious 9» er en skikkelig popkorn-film

SKOGSGRØSS: Devon (Cheyenne Jackson) og Joaquim (Harvey Guillén) møter noe skummelt i «Werewolves Within». Foto: Another World Entertainment
Grusomme ting skjer

Finn (Sam Richardson) kommer til bitte lille småbyen Beaverfield som den nye skogvokteren. Han tar inn på vertshuset til Jeanine (Catherine Curtin) og får straks et godt øye til postbudet Cecily (Milana Vayntrub).

En av de andre gjestene er Sam (Wayne Duvall), som representerer selskapet som planlegger en omdiskutert gassrørledning i området, et prosjekt som skaper uoverensstemmelser i byen.

En vinterstorm tar strømmen og sperrer veiene ut av byen, samtidig som det begynner å skje grusomme ting i nærmiljøet, kanskje forårsaket av den skumle jegeren Emerson Flint (Glenn Fleshler).

Innbyggerne forskanser seg i vertshuset for å beskytte hverandre, men så begynner mistanken å bre seg om at en varulv er løs på innsiden.

Overraskende varm og lystig

Filmens premiss minner litt om «The Thing», som også handlet om en gruppe mennesker på et vinterlig avgrenset område som mistenkte hverandre for å være monsteret. Men, mens John Carpenters skrekk-klassiker fra 1982 er en iskald, paranoid og grotesk thriller, er «Werewolves Within» overraskende varm og lystig.

Persongalleriet består av karikerte og klart definerte figurer, utstyrt med skarpt skrevne replikker som iblant er hylende morsomme. Her gjøres det blant annet mange gode poenger om lettkrenketheten i vår politisk korrekte samtid.

Hovedrollen som Finn spilles av Sam Richardson, som vi vet kan humor fra den mangeårige birollen som Richard Splett i komiserien «Veep». Her gjør han en sympatisk heltefigur som det er lett å heie på.

Milana Vayntrub («This Is Us») er et sjarmerende midtpunkt som Cecily, mens også skuespillere som for eksempel Cheyenne Jackson, Harvey Guillén, Michaela Watkins, George Basil og Sarah Burns utmerker seg med friske fremtoninger og kvikke kommentarer.

ANMELDELSE: Det spruter livskraft av «Babyteeth»

SJARMERENDE MIDTPUNKT: Milana Vayntrub («This Is Us») spiller Cecily i «Werewolves Within». Foto: Another World Entertainment
Holder igjen på effektene

Filmen har en svakhet, nemlig at den holder igjen på effektene når den burde pøst på. Store deler av filmen kunne passert med 12-års-grense, og bare enkelte scener gjør at den må heves til 15.

Handlingens natur inviterer nærmest til flere blodige høydepunkt, som kunne gjort den morbide humoren enda bedre, men filmen nøyer seg med å gi publikum en lettvariant av skrekken.

Det er litt synd, men det er heldigvis mye annet som er gjort riktig godt, som gjør at filmen likevel er verdt et kinobesøk. Den har et gjennomført uttrykk med stilig fotoarbeid, kjapp og presis klipping, noen effektive skremmescener og flere fine figurer som det er oppriktig gøy å tilbringe 97 kjappe minutter med.

«Werewolves Within» havner dermed på den forholdsvis korte lista over gode filmer basert på dataspill!

Om FILMEN

Werewolves Within
  • Werewolves Within
  • Slippdato: 02.07.2021
  • Regi: Josh Ruben
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: Werewolves Within
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Komedie, Skrekk