PÅ NETFLIX: Virkelighetsbasert krim er sjelden så ekkelt som når hendelsene er nylige, eller det virkelige mysteriet ikke er oppklart. Netflix-serien «The Watcher» treffer på begge.

Den syv episoder lange serien er basert på virkelige hendelser fra USA i 2014, der en familie, etter å ha kjøpt drømmehuset, ble terrorisert med en rekke truende brev fra en anonym avsender.

Serieskapere Ryan Murphy og Ian Brennan har riktignok tatt seg en solid håndfull kreative friheter når de skildrer den dramatiske historien. Det er i disse frihetene serien sliter med å holde kvalitetsnivået oppe.

*Spoileradvarsel: Nedenfor kommer det informasjon om handlingen i den virkelighetsbaserte krimserien «The Watcher».*

ANMELDELSE: «Thomas mot Thomas» er en knalldebut!

FØLGER MED: En mystisk gjerningsmann sender truende brev i «The Watcher». Foto: Eric Liebowitz / Netflix

Starten på et mareritt

«The Watcher» følger Dean (Bobby Cannavale) og Nora Brannock (Naomi Watts), et ektepar som bestemmer seg for å flytte ut av New York for å sikre et tryggere liv for deres to barn. Livet skal vise seg å bli alt annet enn tryggere for familien, når mystiske brev fra en skikkelse som kaller seg for «The Watcher» dukker opp.

Brevene, som i en truende tone forteller om at de konstant overvåkes, er starten på et aldri så lite mareritt for familien. I jakten på den skyldige avsenderen må de blant annet forholde seg til giddalause politisjefer, mystiske oppringninger midt på natten, døde kjæledyr og merkelige, påtrengende naboer.

På toppen av dette ligger det en håndfull familiedrama og ulmer. Dean begynner å oppføre seg i overkant beskyttende overfor datteren, det oppstår anklager om utroskap og rasistiske holdninger, og gamle vennskap settes på prøve.

ANMELDELSE: «Halloween Ends» er en blodfattig avslutning på skrekksagaen.

https://www.youtube.com/watch?v=5HDkw100sXQ&ab_channel=Netflix

Eksentriske naboer

Rollegalleriet er rikt med spenstige figurer, spilt godt av en rekke talentfulle skuespillere. Naomi Watts og Bobby Cannavale er svært overbevisende i måten de spiller ut desperasjonen de føler på, og på rollelisten finner man også navn som Jennifer Coolidge, Mia Farrow, Christopher McDonald og Margo Martindale.

De gjør alle en solid innsats som eksentriske skikkelser i nærområdet, og tillegger serien et mildt humoristisk element, selv om det til tider krasjer litt med den ellers mørke og mystiske stemningen. Spesielt den ofte overdrevne banningen oppleves som et lite troverdig og desperat forsøk på å mane fram noe humring fra seeren, eller bare være litt påtatt drøy.

Alle de ulike og ganske så sære rollefigurene danner fornemmelsen om et potensielt nabolagskomplott mot den nyinnflyttede familien. Hintene er ofte i overkant frempå, spesielt når omtrent hver samtale ender med en variasjon av «vi følger med på dere», etterfulgt av skummel musikk. Disse rimelig åpenbare forsøkene på å sende grøss strømmende gjennom kroppen, ender sjelden i noe annet enn god gammeldags himling med øynene.

ANMELDELSE: «Ringenes herre: Maktens Ringer S1» er et spektakulært eventyr!

UNDERLIGE NABOER: Mitch (Richard Kind) og Mo (Margo Martindale) følger med på familien over gaten. Foto: Eric Liebowitz / Netflix

Lite tilfredsstillende

«The Watcher» kunne godt vært hakket kortere — spesielt når en stor bit av dramaet handler om hvorvidt de bør selge huset. Joda, det er et vanskelig valg å ta, men det er da måte på hvor ofte den diskusjonen er interessant å se på. Det blir til tider ganske repetitivt, og serien kunne nok hatt godt av å ta et dypere dykk i et par av sideplottene, som ofte legges til side tross intrigene.

Det hele kulminerer i en slutt som oppleves merkelig tom for svar, og rett og slett ordentlig rotete. En rekke tråder gjennom de syv episodene blir lagt vekk og ikke plukket opp igjen, og det ender opp på et sted som er usedvanlig lite tilfredsstillende. Som seer blir man forlatt med én hånd på «tilbake»-knappen og én som klør seg forundret i hodebunnen.

Med en trussel som sjelden føltes oppriktig truende og en stemning som virker som den aldri helt kan bestemme seg for hva den skal gå for, er «The Watcher» et litt for tamt forsøk på en virkelighetsbasert krimfortelling fra Netflix. Velg heller en sak med litt mer kjøtt på beinet neste gang!

«The Watcher» er ute på Netflix. Anmeldelsen er basert på alle episodene.

Om SERIEN

The Watcher
  • The Watcher
  • Slippdato: 13.10.2022
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Netflix
  • Serieskaper: Ryan Murphy og Ian Brennan
  • Aldersgrense: 16 år
  • Sjanger: Drama, Krim, Thriller, TV-Serie