Filmpolitiets store påskeguide

Dommen over årets påskekrim, og våre beste tips til sofapåska!

Krimhøytiden er her, og tradisjonen tro har vi i Filmpolitiet sjekket sofaføret. Skjermløypene er kartlagt og prøvekjørt, og vi har tipsene som gjør at du kan nyte TV-påsken på best mulig vis.

Vi har sett rubb og stubb av årets fem nye påskekrimserier, og rangerer dem her fra best til verst.

Tre av seriene er gjensyn med gamle britiske påsketravere. Men vi får også nye etterforskerbekjentskap fra Irland, Belgia og Sverige.

I tillegg til påskens krimpremierer, har vi også tatt et dykk ned i strømmetjenestene for å finne ni ferske krimgodbiter fra året som har gått. Her spenner handlingen fra livsfarlige luksusferier og podkastetterforskninger til canadisk småbykrim og trange spionkontor.

Og helt til slutt i denne saken, så har vi selvsagt noen aktuelle serietips til dere som allerede er lei av mord og etterforskninger, og som foretrekker en krimfri sofapåske.

HØR OGSÅ VÅR PÅSKEPODKAST: Hytteskrekk og gru


LETER ETTER SVAR: Rolf Lassgård og Alba August spiller meget godt i «Hendelser ved vann». Serien handler om et mord på 70-tallet som etterforskes på 90-tallet. FOTO: Joe Maples, Apple Tree

«Hendelser ved vann»

«Hendelser ved vann» er en drivende god krimdramaserie basert på Kerstin Ekmans prisbelønte roman med samme navn fra 1993.

Handlingen foregår på to tidsplan. I 1973 i Jämtland blir to mennesker funnet drept ved en elv. I 1991 er saken fremdeles uoppklart, men den blodige hendelsen har satt sitt preg på både familier og lokalsamfunn.

Og da lærerinnen Annie Raft (Pernilla August) tro hun kjenner igjen et ansikt hun ikke har sett siden den skjebnesvangre sommernatten i 1973, så er det flere som begynner å lete i gamle hemmeligheter.

Det fiktive og naturskjønne tettstedet Svartvattnet etableres med interessante konflikter og en svingende tidsånd. Oppe i skogen er det et kollektiv med folk som lever selvberget utenfor storsamfunnet. Voldelige gårdsfamilier drikker og tar seg til rette. Campingplassbestyreren har sine hemmeligheter. Og kona til den lokale legen har blitt naturverndemonstrant.

I dette spennet mellom tradisjoner og nye strømninger, utløser drapet et skred av antagelser, frykt og løgner som vi ser fremdeles preger menneskene nesten 20 år etterpå. Og serien er veldig god i måten den skildrer hvor tragisk det kan gå når mistanker, misforståelser og misunnelser får gro og vokse i det lokale jordsmonnet.

Musikken er feiende flott. De poetiske motivene legger flere lag til handlingen. Smaken av den frie svenske sommeren blir en vemodig kontrastvegg til de forferdelige hendelsene som følger. Og det menneskelige dramaet er både velskrevet og velspilt.

Drapsetterforskningen er også spennende, både i 1973 og i 1991.

Hvor: Alle 6 episodene på NRK TV fra fredag 31. mars. Begynner på NRK1 tirsdag 4. april kl. 21.10.


NYTT TEAM: Sunny (Sanjeev Bhaskar) har fått en ny sjef i DCI Jess James (Sinéad Keenan) og de to har ulike meninger om både metoder og prioriteringer. FOTO: Mainstreet Production

«Nedgravde hemmeligheter» S5

«Nedgravde hemmeligheter» fortsetter å være en bunnsolid og engasjerende krimfavoritt i sin femte sesong.

Et sentralt rollefigurbytte gjør at vi savner den lune og dedikerte etterforskeren Cassie Stuart, som Nicola Walkers spilte glimrende og med stor integritet i fire sesonger.

Men Sinéad Keenan sørger for at den nye sjefen, DCI Jess James, etableres som et interessant bekjentskap jeg gjerne følger i flere sesonger. Og hennes noe kantete partnerskap med veteran Sunny (Sanjeev Bhaskar) blir en sterk handlingstråd som spiller på både etterforskningsmetoder, politiske prioriteringer og personlig drama.

I sesong 5 er det liket av en kvinne funnet innmurt i et gammelt hus som setter i gang etterforskningen. Og det fører oss både inn i eksklusive politiske kretser og ut blant mennesker som virkelig har fått smake på kulden i det britiske samfunnet.

Konseptet med å følge etterforskningen av en gammel drapssak er som alltid et premiss som «Nedgravde hemmeligheter» klarer å høste mye god dramakrim fra.

Det er spennende å nøste i en fortid hvor flere mistenkte tror de har klart å gjemme sine synder og spor. Lagene av skjulte hemmeligheter er godt egnet til å fenge oss sofaetterforskere, samtidig som serien får plass til treffsikre sosiale kommentarer, komplekse rollefigurer og mye ektefølt menneskelig drama.

Hvor: Alle 3 episodene på NRK TV fra fredag 31. mars. Begynner på NRK1 fredag 7. april kl. 21.40.
Tidligere sesonger ligger på TV 2 Play.


HVITVASKING OG TERRORTRUSSEL: Irske Emer Berry (Angeline Ball) jobber sammen med belgiske Christian De Jong (Wouter Hendrickx) i «Hidden Assets». FOTO: TV 2

«Hidden Assets»

En irsk økokrimetterforskning krysser spor med en belgisk terroristjakt i «Hidden Assets».

Serien svinger godt mellom slitne irske puber, grundige husransakelser og lyssky havnevirksomhet i Antwerpen. Og jeg får raskt sansen for flere av etterforskerne vi følger.

Angeline Ball (en favoritt fra musikkfilmen «The Commitments») spiller etterforsker Emer Berry med vittige replikker, glimt i øyet og tøffe kanter. Wouter Hendrickx minner til tider om en kul Colin Farrell i sin lett cowboyaktige tolkning av den belgiske terroretterforskeren Christian De Jong. Og på det irske kontoret er Cathy Belton et funn som den iherdige og tavleglade tallknuseren Norah Dillon.

Etterforskningen har god fremdrift gjennom seriens tre spillefilmlange episoder. Og med en mulig terrorhendelse å avverge, får serien en effektiv spenningspuls som gir intensitet til jakten.

Serien blir litt tung på labben med et par av rollefigurene, noe som går på bekostning av magekriblingen. Og det er ikke alle oppgjørene som lander like forløst i en hektisk avslutningsepisode.

Men hvis du tåler litt korny humør i detektivmiksen, er «Hidden Assets» en solid kriminvestering.

Hvor: Alle 3 episodene på TV 2 Play fra fredag 31. mars. Begynner på TV 2 6. april.


SOLIDE ØYKRIM: Jimmy Pérez (Douglas Henshall) og Alison McIntosh (Alison O’Donnell) er tilbake i nok en solid krimsesong av «Shetland». FOTO: BBC

«Shetland» S6

Etterforskerne Jimmy Pérez (Douglas Henshall) og Alison McIntosh (Alison O’Donnell) er tilbake i en ny sesong av dramakrimserien «Shetland».

Denne gangen er det en ung lokal kunstner som forsvinner på Shetlandsøyene. Og i løpet av seks episoder går etterforskningen innom gamle familiehemmeligheter, miljøvernaktivisme og skotske gangstere.

Igjen står også privatlivene til våre to politihelter sentralt i handlingen. Men det personlige dramaet oppleves mer ordinært og litt konstruert i denne sesongen. Etter to effektive åpningsepisoder daler spenningen, og sesongen faller ned i omstendelige krimrytmer hvor den endelige skurkeavsløringen blir bygd for vagt til å virkelig gripe.

Det gjør at sesong 6 ikke er «Shetland» på sitt seigt oppbyggende beste, men de siste episodene byr likevel på noen rystelser og overraskelser som vil oppleves vesentlig for dem som har fulgt tospannet Pérez og McIntosh gjennom sesongene. Og som naturvakker småbykrim er «Shetland» nok en gang et stemningsfullt sjangervalg for sofapåsken.

Hvor: Alle 6 episodene på NRK TV fra fredag 31. mars. Begynner på NRK1 lørdag 1. april kl. 21.20.
Tidligere sesonger ligger på TV 2 Play og på Viaplay.


PÅSKEVETERAN: Brenda Blethyn er tilbake i sin 12. sesong som etterforsker Vera Stanhope. Denne påsken står fire nye drapssaker på menyen. FOTO: ITV Studios

«Vera» S12

«Vera» er årets eneste påskekrim hvor hver episode ender med en avsluttet krimsak. Det gjør dette til påskens minst tidkrevende krimserie, men det er også påskens minst spennende krimserie.

Brenda Blethyns hjertegode tolkning av etterforsker Vera Stanhope er som alltid god – med vittige kommentarer, lun kontorkjekling, skarpe observasjoner og stor omsorg for dem som har det vanskelig.

Men i sin 12. sesong er dette også samlebåndskrim som i et bedagelig tempo, og med få spenningstopper, går gjennom samme gamle formeloppskrift i fire nye filmlange episoder.

Karusellen av mistenkte følger sine forutsigbare mønster. Avhørene er monotone. Kontoroppdateringene er repetitive. Og selv om etterforskningene plukker opp flere interessante sosiale problem i episodene, så er det lite tematisk gjennomslagskraft i den enkle skildringen av både dem som rammes og dem som står bak.

Høydepunktet i årets sesong er den fjerde episoden, hvor et kraftig uvær tvinger Vera til å søke ly i et avsidesliggende herskapshus. Her får vi både den mest interessante drapsetterforskningen, og vi får tilført flere lag til Veras komplekse familiebakgrunn.

For fans av «Vera» byr sesong 12 på et hyggelig gjensyn med en gammel krimfavoritt, men for meg er dette årets slappeste påskekrim.

Hvor: Alle 4 episodene på NRK TV fra fredag 31. mars. NRK 1 viser en episode mandag 10. april kl. 21.10.
Tidligere sesonger ligger på TV 2 Play.


POLITI VS. PODKAST: Lauren Lyle spiller etterforsker Karen Pirie som blir satt til å etterforske en gammel sak som en «true crime»-podkast har skapt interesse for. FOTO: World Productions for ITV

Ferske krimtips på strømmetjenestene

Det er ikke bare i påsken at det slippes krim. Det siste året har gitt oss mange høydepunkt. Her er ni ferske krimgodbiter som ligger klar til nytelse rundt om i strømmetjenestene rikholdige krimhvelv.

«Karen Pirie» (NRK TV): En podkast får politiet til å gjenåpne en 25 år gammel uløst drapssak. Den unge etterforskeren Karen Pirie tar saken, og leverer en knallgod krimserie som både har etterforskningsdriv og en herlig hovedperson.

«Under the Banner of Heaven» (Disney+): Miniserien er basert på en virkelig drapssak fra Salt Lake Valley på midten av 1980-tallet. Andrew Garfield og Gil Birminghams spiller sterkt i hovedrollene. Og dette er et fengslende «true crime»-drama som sender tankene i retning «True Detective».

«Forhøret» (Viaplay): Drapet på en ung kvinne tar oss med inn i Københavns lyssky verden, og setter opp en intens jakt etter mordere og årsaker. De korte episodene er bygd for å la samtalene drive spenningen videre, og et stjernelag av skandinaviske skuespillere leverer en gripende krimhistorie som går inn i mange samfunnslag. I den ferske sesong 3 er Lars Mikkelsen hovedperson. Jakob Oftebro dukker også opp.

«Forhøret» har også nettopp fått en engelsk versjon som heter «Suspect», hvor James Nesbitt spiller hovedrollen. Den ligger også på Viaplay.


KRIM MED BRODD: Rettssikkerheten til den nordamerikanske urbefolkningen settes i et kritisk lys da en ung kvinne forsvinner i krimserien «Three Pines». FOTO: Amazon Studios

«Three Pines» (Prime Video): Alfred Molina spiller glimrende som etterforsker med stor medmenneskelighet i denne lett mystiske småbykrimserien. Serien lykkes godt med å blande flere små saker med en overhengende drapsetterforskning av en ung kvinne som har forsvunnet. Lun, velspilt og passe uhyggelig.

«Slow Horses» S2 (Apple TV+): Gary Oldman leder an som ufyselig avdelingssjef i denne sorthumoristiske spionserien. I sesong 2 leder en drapsetterforskning til mulige dobbeltagenter fra den kalde krigen. Serien er festlig, stolkantspennende og full av kule spiontriks med en smak av 1970-tallet.

«White Lotus» S2 (HBO Max): Denne Emmy-vinneren leverer nok en strålende krimsesong fra luksushotellet. Mordmysteriets innbydende ramme blir her brukt til å blottstille brekkekle rikfolks småligheter, privilegier og blindflekker – og det hele får grille i solsteken på sterk satirisk varme.


ETTERFORSKER EN KONSPIRASJON: Gabriel Basso spiller FBI-agenten Peter Sutherland som må etterforske to drap samtidig som noen høyt oppe i systemet jobber for å skjule en massiv konspirasjon. FOTO: Dan Power/Netflix

«The Night Agent» (Netflix): FBI-agent Peter Sutherland (Gabriel Basso) etterforsker drapet på to hemmelige agenter som kan ha vært på sporet av en politisk konspirasjon. Dette er en actiondrevet og popkornvennlig krimthriller som glir raskt unna med sine ti tettpakkede episoder.

«Only Murders in the Building» S2 (Disney+): Fjorårets morsomste og luneste krim kom fra de hjemmekjære amatørdetektivene som bor i den ærverdige Arconia-bygningen på beste Manhattan. Med «true crime»-podkastparodien som ledestjerne, fortsetter Selena Gomez, Steve Martin og Martin Short å lage drivende god krimhygge.

«Dark Winds» (TV 2 Play): Dette er en stemningsfull og tøff politikrim basert på detektivbøkene om «Leaphorn and Chee». Joe Leaphorn (Zahn McClarnon) er etterforsker på Navajo Nation-reservatet på 1970-tallet, og han får både lokale drapsmenn og kjepphøye FBI-agenter å hanskes med når sporene til en gjeng livsfarlige bankrøvere peker mot hans juridiske territorium.


FARTSFYLT PÅSKE? Britiske Lewis Hamilton (t.h.) og finske Valtteri Bottas i sesong 5 av «Formula 1: Drive to Survive». Foto: Netflix

En krimfri påske?

Det finnes selvsagt utmerkede løyper for dem som vil unngå innbitte detektiver, skyldige butlere og nedgravde hemmeligheter. Her er fem ferske serietips fra oss i Filmpolitiet for dem som vil kjøre krimfritt i påsken.

«Formula 1: Drive to Survive» S5 (Netflix) Denne dokumentarserien om Formel 1-eliten er en uimotståelig feiring av en spektakulær sport. Sjåfører og teamsjefer baksnakker hverandre for åpen mikrofon, og både vennskap og konflikter utspiller seg foran rett foran et filmteam med tilsynelatende full tilgang.
ANMELDELSE: Formula 1: Drive to Survive – Mer «Top Gun» enn en dokumentar

«Fleishman Is in Trouble» (Disney+): Livet velter opp ned for Toby Fleishman da han skilles fra kona han har vært gift med i 15 år. Dette er et svimlende midtlivskrisedrama med Jesse Eisenberg og Claire Danes i hovedrollene.
ANMELDELSE: Fleishman Is in Trouble – Nevrotisisme oser fra porene

EN EMMY-VINNER VENDER TILBAKE: Serieskaper og hovedrolleinnehaver Quinta Brunson vant Emmy for beste manus for sesong 1 av «Abbott Elementary». Sesong 2 er også en velskrevet arbeidsplasskomedie fra barneskolen. FOTO: Disney+

«Abbott Elementary» (Disney+) Lyst til å le litt av fortvilte og gjenkjennelige jobbsituasjoner i påskeferien? Denne arbeidsplasskomedien er satt til en underfinansiert offentlig barneskole i USA. Forbildene er «The Office» og «Superstore», og serien har både humor, hjerte og rikelig med poengterte skråblikk.
ANMELDELSE: Abbott Elementary – Artig arbeidsplasskomedie

«Wellmania» (Netflix): Internettfenomenet Celeste Barber er stjernen i denne australske komiserien. Her serveres vi både oppturer og nedturer på veien mot et bedre liv, brolagt med spinning, tarmskyll og svette.
ANMELDELSE: Wellmania – Sykt underholdende

«The English» (Prime Video): Et kruttsterkt hevndrama fra ville vesten. Emily Blunt og Chaske Spencer storspiller som et umake par som må kjempe seg gjennom den ville vestens rasisme og elendige kvinnesyn. Kul i stilen, og spennende i action og avsløringer.
ANMELDELSE: The English – kruttsterkt hevndrama