Natt til mandag 11. mars er det klart for den 96. Oscar-utdelingen fra Dolby Theatre i Los Angeles, der komiker Jimmy Kimmel skal være vert for fjerde gang.
Ryan Gosling skal fremføre «I’m Just Ken». Og kassasuksesser som «Barbie» og «Oppenheimer», som med «Barbenheimer»-fenomenet tok kinosommeren med storm, skal opp mot gnistrende gode prestisjefilmer som «Poor Things», «Killers of the Flower Moon» og «The Holdovers» i kampen om de gjeveste gullstatuettene.
I Norge vises Oscar-utdelingen direkte på strømmetjenesten Disney+, med sendestart fra den røde løperen søndag kveld kl. 23.30. Det vil også komme en redigert versjon på 90 minutter, som kan strømmes på Disney+ i etterkant. Svenske TV 4 og danske TV 2 viser også utdelingen.
Selve Oscar-showet kommer jo først helt på tampen av helgen, men vi i Filmpolitiet har tradisjonen tro gått gjennom de nominerte filmene og plukket ut sju favoritter som passer perfekt som oppladning.
Dette er ikke nødvendigvis våre vinnertips blant de nominerte, men alle titlene er fantastiske filmer som er tilgjengelig for strømming. De presenteres i rekkefølge etter antall nominasjoner de har til Oscar-utdelingen.
God filmhelg!
Oppenheimer
«Oppenheimer» er en kruttsterk blanding av historisk drama, poetisk katastrofefilm og politisk thriller som skildrer USAs utvikling av atombomben og konsekvensene kjernefysiske våpen fikk for den kalde krigen.
Cillian Murphy, i hovedrollen som den sentrale fysikeren Robert Oppenheimer, leder an et stjernespekket rollegalleri som holder et skyhøyt nivå. Og regissør Christopher Nolan («Tenet», «Dunkirk») har laget en massiv antikrigsfilm med grusomme dilemmaer, personlige samvittighetsoppgjør og flammende dommedagshorisonter.
ANMELDELSE: Oppenheimer – Strålende krigsbiografi
Filmens tidshoppene struktur tilfører historien et ekstra lag av thrillerens spenning og avsløringer. Og når «Oppenheimer» smeller av sine sterkeste scener, så viser Nolan hvilken filmkunstner han er med vanvittig filmatisk kraft, voldsomme kontraster og oppslukende nærbilder.
– Sigurd
Nominert for: 13 nominasjoner, blant annet for beste film og beste regi.
Kan sees på: Kan kjøpes og leies
Poor Things
Emma Stone har vært en av Hollywoods mest spennende skuespillere helt siden hun filmdebuterte i «Superbad» i 2007. Greske Yorgos Lanthimos har på sin side fremstått som en av Europas mest særegne regissører etter «Dogtooth», «The Lobster», «The Killing of a Sacred Deer» og «The Favourite».
ANMELDELSE: Poor Things – Vilt morsom og totalt uforutsigbar
Deres nyeste samarbeid er et festlig fyrverkeri av en film som er noe av det råeste jeg har sett på lenge. «Poor Things» er en helt ellevill fabel, der Stone og Lanthimos tøyer strikken til det ytterste, uten at den ryker.
Emma Stone gjør en av sine modigste roller, der hun ofte balanserer på kanten av det som kanskje er forsvarlig, men takler det på en så jublende god måte at det lukter Oscar av hennes prestasjon.
– Birger
Nominert for: 11 nominasjoner, blant annet for beste film og beste regi.
Kan sees på: Kan kjøpes. Kommer på Disney+ 14. mars.
Killers of the Flower Moon
Martin Scorsese presterer filmkunst på høyt nivå med «Killers of the Flower Moon». Filmen er basert på virkelige hendelser som er nærmest ubegripelige, men like fullt sanne, og Scorseses smarte fortellergrep gjør ondskapen synlig og nærmest tilforlatelig.
Den helt uventede metoden han benytter seg av for å knytte sammen trådene og avrunde historien, er så leken og lekker at et filmhjerte jubler.
ANMELDELSE: Killers of the Flower Moon – Filmkunst på høyt nivå
Det fantastiske tospannet Leonardo DiCaprio og Robert De Niro fører an med gode eksempler i et solid ensemble der nær samtlige spiller til perfeksjon.
Det er bare å håpe at filmens lengde, med sine 3 timer og 26 minutter, ikke virker for avskrekkende, for «Killers of the Flower Moon» har flere mesterlige øyeblikk med beske skildringer av menneskers grådighet.
– Birger
Nominert for: 10 nominasjoner, blant annet for beste film og beste regi.
Kan sees på: Apple TV+ og kan kjøpes og leies
Barbie
Fjorårets store publikumssuksess «Barbie» er en leken og frisk blanding av hyperkommersiell nostalgi og selvbevisst satire som bader i sol, sterke farger og plast.
Margot Robbie og Ryan Gosling spiller hovedrollene som Barbie og Ken med perfeksjon i sine karikerte personlighetstrekk, sine stiliserte poseringer og sine fornøyelige karakterbrudd.
ANMELDELSE: Barbie – Svinger som både hyllest og parodi
Det er lett å la seg begeistre av Kens velkoreograferte musikalnummer, en vidunderlig rosa verdensbygging og en herlig vendepunktstale som sitter rett i sikringsboksen.
Og regissør Greta Gerwigs vilje til å pirke lekent og skarpt i både fasader, forretningsmodeller og bakenforliggende idealer gjør at filmen svinger som både hyllest og parodi.
– Sigurd
Nominert for: 8 nominasjoner, blant annet for beste film.
Kan sees på: HBO Max og kan kjøpes og leies
Maestro
Om skuespiller, produsent, regissør og manusforfatter Bradley Cooper noen gang skal vinne en Oscar, må det bli for denne filmen. Han presterer nemlig på et skyhøyt nivå i hovedrollen som den amerikanske komponisten og dirigenten Leonard Bernstein (1918-1990).
Carey Mulligan er like fantastisk i den andre hovedrollen som Felicia Montealegre, kvinnen som kapret Bernsteins hjerte og som holdt sammen med ham gjennom mye tykt og tynt gjennom flere tiår.
ANMELDELSE: Maestro – Store følelser og magisk musikalitet
«Maestro» er kanskje først og fremst en hjertevarm og engasjerende hyllest til musikken som Bernstein skapte, tolket og dirigerte, men også et varmt portrett av ekteparets kjærlighetshistorie, fortalt med Bernstein-barnas fulle velsignelse.
Man bør kanskje helst ha et forutgående kjennskap til Bernstein for å synes at dette er en veldig viktig film, men Bradley Cooper formidler historien med så store følelser og magisk musikalitet at det er umulig å ikke bli berørt.
– Birger
Nominert for: 7 nominasjoner, blant annet for beste film.
Kan sees på: Netflix
Past Lives
Denne vidunderlige filmen vil resonnere med alle som noen gang har opplevd å ha et spesielt bånd til noen man av en eller annen grunn ikke kan få. «Past Lives» er nemlig en varm, vakker og voksen skildring av utfordringer i et vennskap som strekker seg over flere tiår.
ANMELDELSE: Past Lives – Denne filmen er en perle!
Filmen har en deilig, avmålt atmosfære som lar både figurene og historien få tid til å puste, sette seg og kile seg fast i underbevisstheten, slik at den fortsetter å surre i seerens hode lenge etterpå.
Om «Past Lives» skulle ha én svakhet, er det at man gjerne skulle ha tilbragt enda mer tid sammen med disse figurene, for disse 105 minuttene er så subtile, rørende og livsbejaende at spilletiden føles knapp.
– Birger
Nominert for: 2 nominasjoner, blant annet for beste film.
Kan sees på: Kan kjøpes og leies
Spider-Man: Across the Spider-Verse
«Spider-Man: Across the Spider-Verse» er en kunstferdig, kul, hjertevarm og herlig ellevill superheltfilm, som kombinerer et rikt utvalg animerte uttrykk med en fengende historie fra multiverset.
Kjærligheten til Marvels tegneserier og den utvidede «Spider-Man»-mytologien gjennomsyrer filmen i både strek, popkulturelle referanser, gjesteroller og handling, noe som gjør «Across the Spider-Verse» til en fullstappet skattkiste for fansen.
ANMELDELSE: Spider-Man: Across the Spider-Verse – Kul og kunstferdig
Men det er ingen krav til forkunnskap i en film som også er full av ektefølte relasjoner, smadredeilige actionscener og massevis av vittige replikker.
(Så er det også greit å si fra om at dette ikke er en enkeltstående film, forløperen «Into the Spider-verse» kom i 2018, og oppfølgeren «Spider-Man: Beyond the Spider-Verse» er bekreftet.)
– Sigurd
Nominert for: Beste animasjonsfilm.
Kan sees på: Viaplay og kan kjøpes og leies