PÅ KINO FRA 28. JUNI: «A Quiet Place: Day One» er den tredje filmen i «A Quiet Place»-rekken, og her får vi se romvesen invadere Manhattan og drepe alt de kan høre.

ANMELDELSE:Horizon: An American Saga – Kevin Costners westernepos

I den første filmen ble de livsfarene spilt ut i en smart og lydlekker skrekkfilm som kombinerte stillhetens livsfarlige intensitet med høyspente jaktscener og gripende familiedrama.

Denne forløperen er ikke like nervepirrende og skummel som originalen, og dette er heller ikke spilt ut som en fullskala blockbusteractionfilm med Hollywoods velkjente rytmer av massive invasjonstablåer, forklarende dialog og heroisk motstandskamp.

GÅR MOTSTRØMS: FOTO: Dødssyke Sam (Lupita Nyong’o) og hjelpekatten Frodo har andre planer enn folk som desperat prøver å evakuere Manhattan via vannet. FOTO: © 2023 Paramount Pictures

Vi holdes i stedet lydløst og tett på menneskene som kjemper desperat for å overleve og for å forstå hva som skjer. Og med assosiasjoner til krigens ødeleggende kraft i gatene, leverer Lupita Nyong’o en sterk hovedrolleprestasjon som en pizzajaktende påminner om det menneskelige i møte med utslettelsen.

Ikke få panikk, skaff pizza

Dødssyke Sam (Lupita Nyong’o) er med pleiehjemmet på utflukt til et dukketeater, da Manhattan uten forvarsel blir angrepet av romvesen med superhørsel og umettelig blodtørst.

Panikken setter inn i det folk fortvilt prøver å finne ut hva som skjer og hvor de kan flykte. Alt må skje uten en eneste lyd – for lyd betyr død.

PÅ PIZZAJAKT: Den engstelige jusstudenten Eric (Joseph Quinn) får hjelp av Sam (Lupita Nyong’o) og Frodo. FOTO: © 2023 Paramount Pictures

Mellom kaotiske folkemengder, handlekraftige lederskikkelser, livredde barn, en skrekkslagen jusstudent (Joseph Quinn) og stadige monsterangrep, beveger Sam seg gjennom et ødelagt bylandskap.

Hun har to mål i sikte. Hun trenger medisin for å mestre sykdomssmertene, og hun er fast bestemt på å nyte et siste pizzastykke fra favorittrestauranten i sitt kjære Harlem.

En kledelig nedpå rominvasjonsfilm

Med Sams galgenhumor, hjelpekatten Frodos rolige vesen og jakten på favorittmat og gode minner sentralt i handlingen, så er «A Quiet Place: Day One» en kledelig nedpå rominvasjonsfilm.

ANMELDELSE: House of The Dragon S2 – maktkamp i høysetet

Regissør Michael Sarnoski begeistret stort med sin debutfilm «Pig» (2022), også der med en egenrådig hovedperson som fikk sette smak til noen overraskende veivalg.

Her har han skrevet manuset sammen med «A Quiet Place»-regissør John Krasinski, og de setter opp en vandringsfilm som holder øyehøyden med personene på bakken gjennom den vilt uoversiktelige starten av invasjonen.

KAN MINNE OM ET KRIGSOMRÅDE: Monsterangrepene etterlater Manhattan i en tilstand som kan minne om en bombet by, hvor aske, røyk og ruiner preger både estetikk og stemninger. FOTO: © 2023 Paramount Pictures

Jeg liker at dette gateperspektivet gir rom, og litt dybde, til hvordan vi mennesker reagerer ulikt når katastrofens inferno dundrer inn i sanseapparatene våre og snur opp ned på det kjente og kjære.

Og gjennom den dødssyke Sam – glimrende spilt av Lupita Nyong’o – bryner også filmen seg litt på den menneskelige dødsfrykten – og hva som bor i oss – med vemodige nyanser og poetiske stemninger.

Filmens uttrykk er lekkert løst med stillheten som et bærende og livsviktig fortellergrep. Det gjør blant annet frykten for et uheldig mjau til et gjennomgående spenningsmoment. Og bruken av aske, røyk og ruiner gir filmen en ubehagelig realisme som minner om en bombet bys tragedie.

ANMELDELSE: My Lady Jane – Forfriskende og lekent eventyr

Men som monsterinvaderende science fiction-thriller er ikke filmen like visuelt spektakulær som sjangerens beste. Romvesenene blir flere ganger ganske tamt og tydelig presentert når de kravler over bybilder, åpner opp sine intrikate hodeorganer og stamper sansende rundt i nærbilder.

Det gjør at mye av den gjennomgående stolkantspenningen fra første film glimrer med sitt fravær, og det lydskrekkelige monster-universet skaper ikke like mye gysende magekribling på denne tredje runden.

Men som en særegen og stemningsfull skrekkopplevelse med et bankende hjerte, mye personlighet og en gledelig effektiv spillefilmlengde, så hvisker den godt fra seg i kinomørket.

«A Quiet Place: Day One» har kinopremiere 28. juni.

Om FILMEN

A Quiet Place: Day One
  • A Quiet Place: Day One
  • Slippdato: 28.06.2024
  • Regi: Michael Sarnoski
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 15 år
  • Sjanger: Drama, Horror, Sci-fi, Thriller