PÅ KINO 21. JUNI 2024: Det stilles interessante spørsmål rundt monogam og polyamorøs kjærlighet i denne filmen, som er norsk, men har et distinkt skandinavisk skjær over seg.

Danske Vic Carmen Sonne («Holiday», «Godland», «Piken med nålen») og svenske Silvana Imam (som er en kjent rapartist) spiller nemlig fremragende hovedroller i en nær og inderlig historie lagt til et sommerlig Oslo (selv om filmen tilsynelatende har få klare stedsreferanser).

Den norsk-vietnamesiske regissøren Yen, som har lånt tittelen fra en av sine egne kortfilmer, skildrer hovedpersonenes brennende og ustabile forhold gjennom flere viljesterke sekvenser med høy energi og poetisk intensitet.

SKANDINAVISK STJERNER: Silvana Imam og Vic Carmen Sonne spiller Nilo og Billy med hudløs innlevelse i «Eksplosjoner i hjertet». Foto: Norsk Filmdistribusjon

Hen eksperimenterer med form, rytme og innhold i en film med flere kloke observasjoner av figurenes tilnærming til hverandre.

«Eksplosjoner i hjertet» følger kanskje ikke konvensjonelle dramaturgiske linjer, og noen av stilgrepene krever en viss tolkningsevne, men dette er også blant filmens styrker.

Avslører at hun er polyamorøs

Hovedpersonene er sosialarbeideren Billy (Vic Carmen Sonne) og miljøaktivisten Nilo (Silvana Imam), som møtes på et raveparty i skogen og føler en umiddelbar gjensidig tiltrekning.

Filmen bruker god tid på å vise hvordan de ulike kvinnene blir trygge på hverandre gjennom flere nydelige, dialogdrevne scener der de diskuterer alt fra åtte former for kjærlighet til sitt forhold til tallet 23.

Krisen oppstår når Nilo to måneder inn i forholdet avslører at hun er polyamorøs, at hun dater flere på samme tid, både kvinner og menn, og at hun ønsker å fortsette med dette.

Dette kommer overraskende på monogame Billy, og resulterer i et vondt brudd og en trang til å fylle tomrommet som har oppstått i hjertet.

Hun kaster seg ut i egen utforsking av sin seksuelle identitet, med saftige skildringer av blant annet et trekantforhold med Elisa (Elisabeth Tverrli) og Jon (Mads Sjøgård Pettersen) og tilfeldige møter med andre menn, blant andre Jan (Tyrone Douglas) og Philip (Carl Martin Eggesbø).

Hun fyller også dagene med bestevennene Jessica (Amy Ndiaye Black) og Viktor (Harald Beharie) og sosialklienten Yvonne (Maya Amina Moustache), men Nilo blir aldri helt borte, noe som tvinger frem behovet for en endelig konklusjon.

Spiller med hudløs innlevelse

«Eksplosjoner i hjertet», som ble filmet allerede i 2021, er altså Yens spillefilmdebut, men det merkes at regissøren ikke er en nybegynner, men har erfaring fra både kortfilmer og musikkvideoer.

Hen forteller sin selvskrevne historie (inspirert av egne erfaringer) i en leken og uforutsigbar stil som både morer, pirrer og berører.

Den kan ha frodige og eksplisitte skildringer fra teknomiljøet med sex, dop og tøffe beats i det ene øyeblikket og vare, stille og varme scener mellom Billy og Nilo i det neste.

GOD DEBUTFILM: Regissør og manusforfatter Yen eksperimenterer med form, rytme og innhold i «Eksplosjoner i hjertet». Foto: Norsk Filmdistribusjon

Både Vic Carmen Sonne og Silvana Imam spiller sine roller med hudløs innlevelse som magnetiske motpoler, Sonne som den i utgangspunktet forsiktige og reserverte og Imam som den energiske og utadvendte.

Det har nok heller ikke vært en ulempe for Yen å ha ha sterke krefter i ryggen, blant andre Joachim Trier og Eskil Vogt som manuskonsulenter og de samme produsentene i Oslo Pictures som sto bak «Verdens verste menneske» og «Syk pike».

«Eksplosjoner i hjertet» vil kanskje ikke oppfattes som like umiddelbart tilgjengelig som disse filmene, men bør kunne treffe et visst segment av publikum med sine ladede diskusjoner rundt polyamorøs kjærlighet, og passer perfekt som årets norske Pride-film.

Om FILMEN

Eksplosjoner i hjertet
  • Eksplosjoner i hjertet
  • Slippdato: 22.06.2024
  • Regi: Yen
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
  • Originaltittel: Eksplosjoner i hjertet
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Drama, Erotikk, Romantikk