PÅ AMAZON PRIME VIDEO: Hvis du har sansen for serier som «Bridgerton» og «The Great», så kan du ikke gå glipp av Amazons ferskeste kostymedramaeventyr «My Lady Jane».

ANMELDELSE: «Bridgerton» S3 – Tar husmorpornoen tilbake.

Serien skildrer livet til den historiske skikkelsen Lady Jane Grey, som ble utropt til dronning av England, men avsatt ni dager senere, anklaget for forræderi og halshogd.

Men det er jo ikke en trivelig historie! Så «fuck that», som den herlig nesevise fortellerstemmen i serien sier – la oss lage en ny vri!

TULLER MED HISTORIEN: Jordan Peters spiller kong Edvard i «My Lady Jane», som leker med historiebøkene i England på 1500-tallet. FOTO: Jonathan Prime/Prime Video

Når historien nå fortelles på nytt, har den blitt en rasende festlig komedie med feministisk brodd, som har romantikk og eventyr i høysetet.

«My Lady Jane» er en serie som får deg til å kaste hodet bakover i rå latter, bli blank i øya av rørende skjebner og bli svett i trøya av heftige romanser.

Overraskende friskt

Serien er basert på «The Lady Janies»-serien, skrevet av Brodi Ashton, Cynthia Hand og Jodi Meadows, og serieskaper Gemma Burgess har tatt dette universet og gjort det til en TV-serie som er forfriskende vittig og kreativ med sin sjangerlek.

Året er 1553 og Lady Jane Grey (Emily Bader) har ikke lyst til å gifte seg. Men året er 1553 og det er ikke sånt unge adelskvinner får lov til å bestemme selv.

Familien trenger penger, og mora (Anna Chancellor) har funnet den perfekte ektemannen til Jane.

MÅ HJELPE FAMILIEN: Jane må gifte seg for å sikre søstrene Margaret (Robyn Betteridge), Katherine (Isabella Brownson) og moren Frances (Anna Chancellor) økonomisk i «My Lady Jane». FOTO: Jonathan Prime / Prime Video.

Sønnen til Lord Dudley (Rob Brydon) er riktignok en alkoholisert slyngel av en kvinnebedårer, men Dudley-familien er akkurat styrtrike nok til at man kan se gjennom fingrene på sånt.

Og som oldebarnet til kong Henrik VII, grandniesen til kong Henrik VIII og kusinen og bestevenninnen til kong Edvard VI, så har Jane akkurat de rette forbindelsene en ærgjerrig fyr som Lord Dudley er på jakt etter.

Når Jane forsøker å rømme med tjenestepiken sin før bryllupet, setter det i gang en rekke hendelser som forvandler dette historiske kostymedramaet om til et skikkelig magisk romantasy-eventyr.

Et eventyr som er overraskende friskt, deilig frekt og innimellom ganske dampende hett.

Glitrende heltinne

Hovedrolleinnehaver Emily Bader er et relativt nytt fjes, som virkelig skinner som heltinnen i dette eventyret.

Hun har et sjarmerende glimt i øyet, og er troverdig både som smart og småfrekk rebell som kan slåss med både dolk og sverd, og som naiv og skjermet adelskvinne som vet lite om den virkelige verden.

TULLETE UNDERBUKSEHUMOR: Rob Brydon og Henry Ashton er fullstendig tøysete i rollene som Lord Dudley og sønnen Stan i «My Lady Jane». FOTO: Jonathan Prime / Prime Video.

Hun og Edward Bluemel («Killing Eve», «Sex Education»), som spiller Lord Guilford Dudley, har en sterk kjemi i rollen som to mennesker som motvillig må inngå et samarbeid.

Og det viser seg at Guilford bærer på en mørk hemmelighet i denne versjonen av fortellingen, som leker og tøyser med de historiske hendelsene i Janes liv på underholdende vis.

Pliktekteskap, forræderianklager, sosialt opprør og politisk spill er fortsatt en del av historien, som underholder hele veien i mål selv om noen handlingstråder dras ut akkurat litt for langt.

MOTVILLIGE SAMARBEIDSPARTNERE: Kjemien mellom Emily Bader og Edward Bluemel er akkurat så heit den skal være i «My Lady Jane». FOTO: Jonathan Prime / Prime Video.

Tematikk som likestilling, konverteringsterapi og fremmedfrykt står sentralt i fortellingen, noe som gir serien et ekstra lag under alt det tilskrudde tøyset.

Og med et lydspor utelukkende bestående av punkete og rocka kvinnestemmer, får «My Lady Jane» en opprørsk tone som kler fortellingen godt.

Jeg storkoser meg rett og slett med dette artige eventyret som jeg håper blir fornyet med en til sesong.

«My Lady Jane» består av 8 episoder og slippes i sin helhet på Amazon Prime Video 27. juni.

Om SERIEN

My Lady Jane
  • My Lady Jane
  • Slippdato: 27.02.2024
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Amazon Prime Video
  • Serieskaper: Gemma Burgess
  • Sjanger: Eventyr, Historisk, Romantikk