11 serier vi gleder oss til i sommer

Eksploderende katter, tidsreisende banditter og knallgodt familiedrama.

Strømmetjenestene trykker ikke på pauseknappen i ferien, men fyller sommermånedene med en rekke nye serier og sesonger.

Det passer jo utmerket for oss som setter stor pris på en balansert diett av sol, skygge og romslige doser sofa i sommer.

Tradisjonen tro har vi i Filmpolitiet saumfart strømmetjenestenes premierekalendere for å tipse dere om hvilke serier det kan være lurt å sjekke ut innimellom strandturer, piknikkurver, festivaler og fergekøer.

Selv om ikke alle titlene er lansert ennå, og det kan komme utsettelser: Her er sommerseriene vi akkurat nå gleder oss ekstra mye til – sortert etter forventet premieredato.


1

«My Lady Jane»

TULLER MED HISTORIEN: Kostymekomedien «My Lady Jane» leker med historiebøkene og sender Lady Jane Grey på romantiske eventyr i England på 1550-tallet. FOTO: Jonathan Prime/Prime Video

Har du sett ferdig alt av «Bridgerton», og er sugen på mer romantisk kostymedrama med komisk snert? Da har jeg trua på at «My Lady Jane» kan bli en godbit i sommer!

Den sanne historien om «nidagersdronningen» Lady Jane Gray har vi sett på film før, blant annet i Helena Bonham Carters skikkelse.

Nå fortelles historien på nytt i Prime Video-serien «My Lady Jane», men med en ny vri: Hva om Lady Jane, som kun fikk ni dager som dronning, aldri ble halshugget, men i stedet levde et rikt liv fullt av romantikk og eventyr?

Det er settingen for serien, som ser ut til å bli en tilskrudd komedie med romantikk og krydder, og en heltinne som på ingen måte er en jomfru i nød, men en handlekraftig kvinne som tar sverdet i egen hånd.

– Marte

Hvor: Prime Video
Når: 27. juni


2

«Sunny»

KI-TRUSSEL? Rashida Jones spiller mot roboten Sunny i serien med samme navn. FOTO: Apple TV+

Frykten for kunstig intelligens får en ny følgesvenn i Sunny, en tilsynelatende hjelpsom robot som dukker opp i den mørke sci-fi-komedien med samme navn.

Etter at Suzie Sakamoto (Rashida Jones) mister familien sin i en flyulykke, mottar hun roboten Sunny. Det viser seg at hennes mann i hemmelighet jobbet med å lage den hjelpsomme roboten for det mystiske firmaet Imatech, og den avsløringen fører til en del komplikasjoner for Suzies enketilværelse.

Traileren sender tankene våre til den fantastiske sci-fi-thrillerkomedien «Severance». Og med høflige Japan som bakteppe for kidnapping, vemodig gatevandring og røde robotspor på gulvet, så kjenner vi det begynner å krible av forventninger.

Vi håper på et blodig morsomt og smart KI-mysterium.

– Sigurd

Hvor: Apple TV+
Når: 10. juli


3

«Exploding Kittens»

TOPPKAMP: Gud og Beelzebub kjemper i form av lodne pusekatter i serieversjonen av «Exploding Kittens». FOTO: Netflix

Er du et kattemenneske? Føler du ofte at katta di tror han er din Gud, som du må prise og tilbe? Eller tenker du eventuelt at katta di er en liten Satan, som hver natt funderer på hva som er den beste måten å drepe deg på mens du sover?

Hvis svaret på ett eller flere av spørsmålene over er «ja», har du muligens noe gøy i vente når «Exploding Kittens» dukker opp på Netflix i sommer.

I animasjonsserien, som er basert på det berømte kortspillet med samme navn, sendes Gud til jorda på rehab – i formen av en skjeggete katt. Når også en djevelsk kattefaen, som viser seg å være selveste Beelzebub, de onde ånders fyrste – eller fyrstinne – dukker opp, blir det trøbbel.

Med Tom Ellis («Lucifer») i stemmerollen som Gud og Suzy Nakamura («Avenue 5») som Djevelen, så høres serien vittig ut.

Legg til den gøyale animasjonsstilen og humoristiske brutaliteten hentet fra spillet, så ser «Exploding Kittens» ut til å bli en svært morsom animasjonsserie for voksne.

– Marte

Hvor: Netflix
Når: 12. juli


4

«The Bear» S3

NY KJØKKENRUNDE: Carmen Berzatto (Jeremy Allen White) drømmer om å åpne en ny fancy restaurant i sesong 3 av «The Bear». FOTO: Disney+

Sesong 1 og 2 av «The Bear» traff oss rett i smaksløkene, både som fresende godt familiedrama og som lekker matserie full av inspirerende kokkekunst.

Serien følger Carmen Berzatto – en ung mesterkokk i New Yorks restaurantverden, som etter brorens selvmord må vende hjem til Chicago for å berge familiens nedslitte restaurant.

Det setter i gang en spenningshistorie rundt familiebedriftens skjebne, samtidig som et engasjerende rollegalleri trekker oss inn i sine opp- og nedturer. I sesong 3 er drømmen å ta steget opp i restaurantverdens eliteserie.

Jeremy Allen White og Ayo Edebiri har bare blitt bare bedre og bedre i samspillet som de to ledende kokkene. Og oppskriften med kul alternativ rock, sår medmenneskelighet, replikksterk krangling og røff situasjonskomikk gjør at vi reserverer bord og håper på et nytt lekkert festmåltid i sesong 3.

– Sigurd

Hvor: Disney+
Når: 17. juli


5

«Cobra Kai» S6 – del 1

KAMPEN FORTSETTER: «Cobra Kai» plukker opp trådene fra «Karate Kid»-filmene og følger Johnny Lawrence (William Zabka) og Daniel LaRusso (Ralph Macchio) – og barna deres – på nye eventyr. FOTO: Curtis Bonds Baker/Netflix

Gjennom fem sesonger har «Cobra Kai» vokst frem som en av de kuleste kampsportseriene, «high school»-seriene og «underdog»-komediene på TV.

I bunnen ligger det selvsagt en nostalgifest for «Karate Kid»-fansen. Sesong 1 plukket opp handlingen fra de megapopulære 80-tallsfilmene, og kastet om på helterollene. Her var antagonisten fra originalfilmen, Johnny Lawrence (William Zabka), en arbeidsledig fyr vi heiet på. Og den gamle helten, Daniel LaRusso (Ralph Macchio), hadde blitt småkjip og prippen bilselger.

Serien har nå utviklet seg til å bli en fest av karateturneringer, nye vennskap, artige ungdomsgjenger og noen voldsomt eskalerende gamle feider. Se opp for samuraisverd og elleville hevnplott.

Hver sesong har vært som en kul oppfølger i god gammel actionfilmstil, og vi gleder oss stort til finalesesongen som starter med del 1 (av 3) i juli.

– Sigurd

Hvor: Netflix
Når: 18. juli


6

«Lady in the Lake»

JAKTER SANNHETEN: Natalie Portman spiller journalisten Maddie Schwartz som etterforsker to drap som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre. FOTO: Apple TV+

Sommermånedene har gitt oss mange gode prestisjekrimdrama de siste årene. «The Night Of», «Full Circle», «Under the Banner of Heaven» og «Sharp Objects» for å nevne noen.

Vi håper at «Lady in the Lake» kan føye seg inn i den rekken.

Handlingen foregår i Baltimore på 1960-tallet, hvor en journalist undersøker to drap som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre. Ut fra traileren ser dette ut til å være en blanding av krimdrama og psykologisk thriller, hvor de døde også vil et ord med i laget.

Natalie Portman spiller hovedrollen Maddie Schwartz. Moses Ingram spiller drapsofferet Cleo Sherwood. Og regissør Alma Har’el ser ut til å ha laget en lekker, stemningsfull og visuelt ambisiøs miniserie.

– Sigurd

Hvor: Apple TV+
Når: 19. juli


7

«Time Bandits»

EVENTYRKOMEDIE: Lisa Kudrow og Rune Temte er blant skuespillerne vi møter i Taika Waiti og Jemaine Clements nye komiserie «Time Bandits». FOTO: Apple TV+

Vi elsker «What We Do in the Shadows»-universet, og vi gleder oss stort til at skaperduoen Taika Waiti («Jojo Rabbit») og Jemaine Clement («Flight of the Conchords») skal samarbeide på en ny fjollete komedie med fjonge kostymer og kreative rekvisitter.

«Time Bandits» er basert på Monty Python-stjernen Terry Gilliams film med samme navn fra 1981. Den handlet om Kevin som møter en gjeng tidsreisende banditter som dukket opp i en portal på soverommet hans. Kevin er igjen hovedpersonen i denne serien – som en 11-årig historienerd som blir rekruttert av tidsbandittene.

Rune Temte har gitt oss mye glede med roller i «Captain Marvel» og «The Last Kingdom» de siste årene. Her skal den storvokste skuespilleren spille en rollefigur med det velklingende navnet Bittelig. Og så gleder vi oss til å se Lisa Kudrow. Favoritten fra «Friends» skal spille Penelope, og det er jo lov å håpe på eksentriske trekk og minneverdig mimikk.

– Sigurd

Hvor: 24. juli
Når: Apple TV+


8

«Vi er Lady Parts» S2

SKRUR OPP FORVENTNINGENE: Sesong 1 var en av de beste seriene i 2021, vi gleder oss masse til å følge punkbandet «Lady Parts» på nye eventyr. FOTO: NRK

Sesong 1 av situasjonskomedien «Vi er Lady Parts» var en av de beste seriene vi så i 2021.

Nå i sommer kommer sesong 2, og vi gleder oss stort til å følge det britiske bandet Lady Parts på nye eventyr. Bandet består av fire muslimske jenter, og med punkens rå og opprørske energi i sentrum er dette en serie som dundrer løs på kulturforskjeller, vennskap og bandliv med vittige replikker og masse humør.

Rollegalleriet er også en herlig gjeng av varierte outsidere som gir masse hjertevarme og kul stil til en frisk komiserie som holder musikkjærligheten høyt.

– Sigurd

Hvor: NRK TV
Når: Trolig august


9

«Pørni» S4

TILBAKE PÅ SKJERMEN: Henriette Steenstrup er tilbake med en ny sesong av «Pørni». FOTO: Netflix

Endelig mer «Pørni»! Henriette Steenstrups genuint morsomme serie har vært noe av det luneste, varmeste og beste på norske TV-skjermer de siste årene.

Det er alltid en fryd å returnere til denne herlige dramedien om hverdagsliv, sorg, kjærlighet og familie, og denne gangen er det møtet med den moderne familien som skaper forviklinger.

For hva gjør du når ungen til den nye typen din hater pappas nye kjæreste?

Mellom sesong tre og fire har «Pørni» byttet hjem fra Viaplay til Netflix, men det er fortsatt de samme folka som har laget serien med Henriette Steenstrup ved roret.

Vi forventer gjenkjennelig hverdagskomikk, rørende møter og sterke følelser i det som forhåpentligvis blir et gledelig gjensyn!

– Marte

Hvor: Netflix
Når: 8. august


10

«Pachinko» S2

TERNINGKAST 6: Sesong 1 av «Pachinko» fikk toppkarakter av oss i Filmpolitiet. FOTO: Apple TV+

Er det nå jeg skal begynne å grine over en bolle med ris igjen? Etter at jeg trillet terningkast 6 til «Pachinko» i 2022, tok det meg omtrent et år før jeg kunne snakke om serien uten å gråte.

Gjennom livet til hovedpersonen Sunja, fortalte den første sesongen historien om Japans annektering av Korea i 1910, og hvordan dette førte til fattigdom og sult som tvang 2 millioner mennesker til å flykte landet.

Vi følgte henne fra hun som liten jente levde et fattig, men likevel rikt liv utenfor Busan, til hun som gammel bestemor i Osaka i Japan fortsatt kjenner på rasisme, utenforskap og lengsel etter hjemlandet.

I sin andre sesong fortsetter historien som på den ene siden er et historisk drama, og på den andre et nært familieportrett. Jeg gleder meg stort til å både le og gråte sammen med Sunja igjen.

– Marte

Hvor: Apple TV+
Når: 23. august


11

«Ringenes herre: Maktens ringer» S2

WOW! Selveste Tom Bombadil fikk ikke være i Peter Jacksons filmtrilogi, men i «Ringenes herre»-serien får han bli med i sesong 2. Rory Kinnear spiller den muntre eventyreren. FOTO: Ross Ferguson / Prime Video

Elsket og hatet av Tolkien-fansen – det er i hvert fall ingen tvil om at «Ringenes herre: Maktens ringer» skapte stort engasjement da den hadde premiere på Prime Video i 2022.

Den første sesongen var ikke perfekt, men vi i Filmpolitiet koste oss masse med serien, som virkelig ga oss følelsen av å være i Tolkiens «Middel-earth».

Når andre sesong når skjermen i august, forventer vi å på ny bli slått i bakken av spektakulære bilder og stemningsfull musikk, og vi ser frem til gjensynet med rollefigurer som Galadriel, Durin og Nori igjen.

Og tenk at Tom Bombadil er med! Det gleder vi oss til å diskutere i Filmpolitiets Ringenes herre-spesial!

– Marte

Hvor: Prime Video
Når: 29. august