PÅ PRIME VIDEO FRA 12. JUNI: Den ultravoldelige superhelkomedien «The Boys» vender tilbake med en fjerde sesong full av kroppsvæsker, sexvitser og satirisk skyts mot både amerikansk politikk og Hollywoods forretningslogikk.

Det er fremdeles grovt bra, og på sitt beste er det aldeles frydefullt å se en ellevill audiovisuell blodtåke forenes med drøy slapstick og saftig samfunnsbrodd som både underholder og treffer der det svir.

Men dette er også en sesong hvor slitasjen setter inn. Spesielt første del inneholder en del repeterende konflikter, slapp underbuksehumor og halvinteressante sideplott som vanner ut mer enn dem styrker dette fandenivoldske brygget.

GUTTA KRUTT: Butcher (Karl Urban), Frenchie (Tomer Capone) og Marvin (Laz Alonso) havner blant ganske så radikale konspirasjonstyper da de besøker Truthcon. FOTO: Jan Thijs/Prime Video

Satiren mot filmbransjen er fremdeles full av vittige observasjoner og herlige referanser, men en del av den politiske satiren er ikke like frisk og blottstillende som i tidligere sesonger.

Og selv om sesongens andre halvdel drar opp spenningen flere hakk, så bærer handlingen preg av å være opptakt til den kommende siste sesongen. Men du verden, den finalekanonen lades her med veldig mye festlig ammunisjon.

*ADVARSEL: Nedenfor kommer det avsløringer av handlingen fra sesong 1-3.*

Superheltene splitter USA

I karusellen av stadig skiftende allianser og eskalerende konflikter befinner vi oss nå i et splittet USA. Her er det steile fronter mellom tilhengerne av den stormannsgale og statskuppvillige Homelander (Antony Starr) og ex-superhelten Starlight (Erin Moriarty), som støtter den sittende presidenten.

De kampene består både av voldelige demonstrasjoner, blodige slagsmål, snikende spionoppdrag, hemmelige sammensvergelser og ikke minst en aldeles spekulativ «sannhetskamp» på store og små skjermer.

NYE SUPERKREFTER: Supersmarte Sister Sage (Susan Heyward) og superamerikanske Firecracker (Valorie Curry) er sentrale i handlingen for sesong 4. FOTO: Jasper Savage/Prime Video

For å lykkes med å lure folkeopinionen, rekrutterer Homelander to nye supermennesker til sin side. Sister Sage (Susan Heyward) er verdens smarteste person, og skal legge planen som lar Homelander gripe makten i landet. Firecracker (Valorie Curry) er en konspirasjonsivrig tidligere skjønnhetsdronning som fronter Gud, sine amerikanske kjerneverdier – og holder foredrag på «Truthcon» om at Starlight leder en hemmelig pedofiliring.

Motstandskampen består av Butcher (Karl Urban) og resten av The Boys, men som vanlig sliter de med å stole på hverandre. Det gjør at gjengen krangler, blir venner, krangler igjen og finner ut at de trenger hverandre likevel – i en ganske forutsigbar dans av dårlige avgjørelser og rusmarinerte planer.

Helt elleville høydepunkt

Selv om sesong 4 ikke holder nivået fra de glimrende første sesongene, er disse åtte episodene fulle av elleville høydepunkt.

Will Ferrel dukker opp som seg selv i rollen som den hvite frelseren som skal trene A-Train (Jessie T. Usher) ut av gettoen i filmen «Training A-Train», ett av flere herlige eksempel på selvutleverende Hollywood-vitsing som inkluderer skattefradrag og endeløse superheltfaser.

Den morbide leken med hva superkrefter kan åpne av mulige seksualdrifter byr fremdeles på noen fiffige overraskelser.

Og for meg ble episode fem en oppvisning i hvordan «The Boys» mesterlig kan kombinere det oppriktige menneskelige dramaet, med så vanvittige splatter-elementer at det bokstavelig talt flyr lemmer, smarte vitser og følelser veggimellom. Det er lenge siden en serie har latt meg ha det så gøy på landet.

CIA-agent Joe Kessler (Jeffrey Dean Morgan) og Butcher (Karl Urban) ser på hverandre.
DÅRLIG INNFLYTELSE: CIA-agent Joe Kessler (Jeffrey Dean Morgan) lokker Butcher (Karl Urban) mot brutale løsninger i sesong 4 av «The Boys». FOTO: Jasper Savage/Prime Video

Den politiske satiren er både aktuell, nedslående og veldig tydelig, men her dundrer «The Boys» gjennom flere ganske så vidåpne dører.

Sammenlignet med f. eks den herlige kinoaktuelle indiefilmen «The Sweet East», blir poengene rundt hva amerikanere er villige til å tro på i 2024 litt enkelt løst med veldig karikerte parodier.

En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. Det gir sesongen en følelse av å gå litt på idetomgang innimellom de beste slagene.

Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder.

Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, og som underholder stort med svingende bannskap, sprutende kreativitet og et av TV-skjermens aller mest karismatiske vrengebilder på den amerikanske helten.

Jeg ser virkelig frem til Homelanders store finale i sesong fem!

«The Boys» sesong 4 går ukentlig på Prime Video. Anmeldelsen er basert på alle 8 episodene.

Om SERIEN

The Boys