PÅ KINO FRA 5. JULI: Den greske mesterregissøren Yorgos Lanthimos («Poor Things», «The Favourite») blander tragedie, komedie og noen herlig merkelige premiss i «Kinds of Kindness».

ANMELDELSE:Horizon: An American Saga – Kevin Costners westernepos

Filmen består av tre deler som spiller ut hver sin sorthumoristiske fabel om sosial kontroll og hva mennesker kan finne på i fortvilte situasjoner.

KULTLIV: Emily (Emma Stone) og Andrew (Jesse Plemons) er kultmedlemmer på søken etter den utvalgte. Men de må selv passe på å ikke miste renheten sin. FOTO: © 2024 Searchlight Pictures

Det hele er morsomt, absurd, vondt og vemodig, med saftig satire og drøye innslag av makaber body horror.

Og stjernene Jesse Plemons, Emma Stone og Willem Dafoe smeller til med noen vidunderlig skrudde skuespillerprestasjoner som får skinne i velkomponerte motiv og snedige dialoger.

Tre fabler, tre tragedier

Det er menneskelige fortvilelser som spilles ut i de tre delene av «Kinds of Kindness».

Den første historien handler om Robert, som har latt sin styrtrike sjef kontrollere alle aspekter ved både jobb- og privatliv. Den andre historien handler om politimannen Daniel, som mistenker at hans kone er erstattet med en slags bytting. Den tredje historien handler om kultmedlemmet Emily, som slites mellom sin datter og jakten på kultens utvalgte frelser.

I REGI AV SJEFEN: Robert (Jesse Plemons) lever et liv hvor alle avgjørelsene hans er tatt av noen andre. Inkludert hvor mye han skal veie og om han og ektefellen Sarah (Hong Chau) skal ha barn. FOTO: © 2024 Searchlight Pictures

Alle tre fablene driver sine rollefigurer til grusomme handlinger i moralske myrlandskap – og lar oss fundere på hvordan de har endt opp i slike tragedier.

Store tolkningsrom

Yorgos Lanthimos maler ut sine novellefilmer med drømmelogikk, stilsikre sjangergrep og et rollegalleri med karikerte trekk og vittige overraskelser.

Disse menneskene veves sammen i komplekse relasjoner hvor grensene mellom realisme og fantasi åpnes opp for store tolkningsrom. Noe som utvides ytterligere av at de samme skuespillerne spiller ulike roller i de ulike delene.

BITTER EKSMANN: Eksmannen (Joe Alwyn) til Emily (Emma Stone) er veldig lite fornøyd med å ha blitt forlatt til fordel for en kult. FOTO: © 2024 Searchlight Pictures

For meg traff den første historien aller best, både i måten rollefigurene pirrer nysgjerrigheten, og i sin stilige lek med noirthrillerens mørke overflater. Men også del to og tre har sterke høydepunkt. Jeg lar meg begeistre av iderikdommen og de ubehagelige gode skråblikkene Yorgos Lanthimos planter med sine situasjoner.

ANMELDELSE: House of The Dragon S2 – maktkamp i høysetet

Det er så mye filmglede å finne blant pianodirrende lydspor, intense nærbilder og absurde eskaleringer. Og når filmskaperen virkelig insisterer på å få vår oppmerksomhet, gjøres det med en estetisk finesse som fanger og forsterker det som skjer foran kamera.

Selv med en lengde på nesten tre timer, var dette en herlig tragikomisk treretters i kinomørket.

«Kinds of Kindness» har kinopremiere 5. juli.

Om FILMEN

Kinds of Kindness
  • Kinds of Kindness
  • Slippdato: 05.07.2024
  • Regi: Yorgos Lanthimos
  • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
  • Aldersgrense: 15 år
  • Sjanger: Drama, Komedie, Thriller