PÅ KINO FRA 12. JULI: Jeg skal ærlig innrømme at jeg har stor sans for blockbusterstore katastrofefilmer. Jeg storkoser med ofte med denne sjangeren hvor handlekraftige forskere må bruke kløkt og heltemot i kampen mot visuelt spektakulære ødeleggelser som dundrer og smadrer på lerretet – og det får jeg i popkornbøttevis i «Twisters».

ANMELDELSE: The Bikeriders – Røff amerikansk motkultur

Med røttene godt plantet i 90-tallets naturkatastrofefilmer, hvor forløperen «Twister» (1996) gjorde seg godt bemerket mellom vulkanutbrudd og meteorer, er dette en film som både svinger med elleville overdrivelser, kule dingser og to fengende Hollywood-stjerner i front.

DOBBEL DOSE TRØBBEL: Tvillingtornadoer er et av værfenomenene som konfronteres i «Twisters». FOTO: Warner Bros.

Det blir selvsagt aldeles for dumt både her og der, men jeg synes det er herlig teit med flammende tornadoer. Og med aktuelle ekstremværbekymringer i bakgrunnen, og et drivende godt rollegalleri i front – så blir «Twisters» en strålende uværsfilm i kinomørket.

Livsviktig tornadojakt

Kate Cooper (Daisy Edgar-Jones) er en supersmart værstudent som leter etter en metode for å temme tornadoer – for å kunne redde byer og liv fra de massive ødeleggelsene dette opprivende vindfenomenet forårsaker.

Så blir hun rammet av en tragedie, og flytter til en vindstille tilværelse i New York. Men da en gammel venn med ny teknologi ber veldig pent om hjelp, lar hun seg overtale til et comeback.

TORNADOCOWBOY: Tyler Owens (Glen Powell) har egen kanal, egen suvenirbutikk og behandler tornadojakten som om han var på rodeo. FOTO: Melinda Sue Gordon/Universal Pictures; Warner Bros. Pictures & Amblin Entertainment

Med stadig økende ekstremvær på Oklahomas landbruksområder, er tornadojakt i vinden.

Det værjagende sirkuset består av opportunistiske eiendomsutviklere, journalister, influensere og tornadocowboyen Tyler Owens (Glen Powell) – sistnevnte en breial YouTube-kjendis med eget slagord og T-skjorter til salgs.

ANMELDELSE: Fly Me to the Moon – Romantisk romfartskomedie

Og så er det tornadoene da, som selvsagt raskt beveger seg fra populære værattraksjoner på åkeren til fullblåste vinddjevler som truer både gårder og byer.

Frisk og spektakulær uværsunderholdning

Det er lett å finne noen innvendinger mot «Twisters» brede publikumsfrieri. Dette er en film som låner mye fra sine forbilder. Her pøses det på med cheesy popmusikk, kjerneamerikanske aktiviteter og lettbent «influenser»-humor. Det blir noe repetitivt over tornadojaktene, og et av filmens sentrale oppgjør med kyniske markedskrefter blir dessverre tatt av vinden i siste akt.

Men jeg lar meg likevel begeistre av en film som blåser frisk luft i 90-tallets katastrofeformat, og «Twisters» virvler sammen en rekke gode underholdningskvaliteter.

Tornadoene er både vakre og grusomme. Rollegalleriet har en del typete typer som gir røff outsiderenergi i kontrast til de striglete byråforskerne. Filmusikken har nostalgiske eventyrtakter, og cowboygjengen har en tøff bil full av kule triks – den kan blant annet skyte fyrverkeri opp i uværet.

TAR HELT AV: Ingen amerikansk katastrofeblockbuster holder beina på bakken, og etter hvert som spenningen stiger blir det aldeles herlig ellevilt i kinomørket. FOTO: Melinda Sue Gordon/Universal Pictures; Warner Bros. Pictures & Amblin Entertainment

Den friskeste brisen kommer likevel fra de to hovedrollene. Daisy Edgar-Jones og Glen Powell er et herlig blockbusterpar. De relativt ferske stjernene har en lun kjemi som går fra ertende konkurranse til ektefølt tiltrekning og vitenskapelig forbrødring.

ANMELDELSE: House of The Dragon S2 – maktkamp i høysetet

Den Oscar-nominerte regissøren Lee Isaac Chung («Minari») bruker disse velspilte relasjonene til å tilføre filmen et lag av menneskelighet som gir både hjertevarme og magekribling til kampen mot de truende naturkreftene.

Resultatet er en gøyal virvelvind av sjarm og heidundrende drønn for oss som synes ekstremvær er best på kino.

«Twisters» har kinopremiere 12. juli.

Om FILMEN

Twisters
  • Twisters
  • Slippdato: 12.07.2024
  • Regi: Lee Isaac Chung
  • Utgiver: Warner Bros. Discovery
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Action, Survival