PÅ NETFLIX FRA 6. SEPTEMBER: Til tonene av Iron Maidens «The Number of the Beast», og med et utgangspunkt som kan minne om den første Rambo-filmen «First Blood», starter «Rebel Ridge» med et friskt drag av 80-tallsaction.

ANMELDELSE: Beetlejuice Beetlejuice – skrekkfrydet nostalgitripp

Aaron Pierre er tøff og samvittighetsfull i hovedrollen som en militært trent enmannshær. Og filmskaper Jeremy Saulnier («Green Room») blander klassiske western-troper og barsk muskelaction i sin historie om en fremmed som må redde en småby som undertrykkes av en fæl politisjef.

GÅR IKKE ETTER PLANEN: Den korrupte politisjefen Sandy Burnne (Don Johnson) får mer trøbbel enn forventet når han arresterer ekssoldaten Terry Richmond (Aaron Pierre). FOTO: Allyson Riggs/Netflix

Men selv om «Rebel Ridge» vandrer selvsikkert og bredbent langs opptråkkede Hollywood-stier, og har en opprørsk energi i oppgjørene med rasisme, korrupsjon og manglende rettsvern, så lykkes ikke Saulnier helt med manusets ambisjoner om å løfte hevnaction og sosialrealisme til en filmopplevelse det virkelig freser av.

Med en spilletid på drøye to timer blir noen av plottets omveier omstendelige. Og forsøkene på å nyansere systemkritikken blir for uforløste til at det smeller skikkelig av avsløringer, konfrontasjoner og blottstillinger.

Klassisk «enmannshær mot røkla»

Den tidligere soldaten Terry Richmond (Aaron Pierre) er på vei til småbyen Shelby Springs for å kausjonere ut sin fetter. På veien blir han brutalt stanset av politiet – som også konfiskerer pengene han er avhengig av å levere til rettslokalet i tide.

Det viser seg at det ikke er første gangen Shelby-politiet tyr til tvilsomme metoder for å beslaglegge store pengesummer, men lokalbefolkningen er kuet – og da må en desperat Terry ty til mer muskelbaserte metoder for å få tilbake pengene – og samtidig banke litt oppdragelse inn i lovens lange fingre.

ENMANNSHÆR: Terry Richmond (Aaron Pierre) er tidligere soldat med et helt unikt sett med egenskaper. FOTO: Netflix

Som enmannshær treffer Aaron Pierre godt med både kampsport, snert i replikken og en selvoppofrende heltestil som gjør Terry til en rettskaffen og kul rettferdighetskjemper.

ANMELDELSE: Pachinko S2 – Griper tak i deg

Manusets rykk og napp hindrer filmen i å dundre ut et eskalerende klimaks, noe som også legger en liten demper på spenningskurven. Men i actionscenene er dette en barsk film som klarer å legge vekten av filmens tematikk bak slagene som Terry deler ut.

Netflix-action med noe på hjertet

Netflix har vært storleverandør av veldig enkle sjangerfilmer med få ambisjoner utover algoritmetyranniets påfyll av «mer av det du allerede har likt». Da er det godt å se strømmegiganten her levere en actionfilm som har mer på hjertet enn å bare underholde.

ANMELDELSE: Slow Horses S4 – Bedre spionslask finnes ikke

Fordommer og tilhørende maktmisbruk bidrar til å gjøre politiets innledende overgrep effektivt provoserende, og filmskaper Jeremy Saulnier har den amerikanske rasismen i sikte gjennom hele filmen. Samtidig nyanserer han bildet litt med å vise frem noen av de politiske og økonomiske svakhetene i systemet som gjør at et lite politikontor har rettferdiggjort egen reise fra purk til skurk. Her leverer også Miami Vice-stjernen Don Johnson god sleskhet, ekkel troverdighet og heslig arroganse som frontfigur for denne elendige gjengen av politifolk.

JURIDISK BISTAND: Jusstudenten Summer McBride (AnnaSophia Robb) har sett seg lei på korrupsjonen i småbyen, og vil gjerne hjelpe til med motstandskampen. FOTO: Netflix

Manuset får dessverre ikke denne kombinasjonen av karikerte westernskurker, politiets undertrykkelse og komplekse økonomiske forklaringsmodeller til å bli den filmatiske knyttneven av USAs problemer som den kunne blitt. Men jeg liker at denne, på overflaten, enkle sjangerfilmen går såpass helhjertet inn for å skildre noen verkende sår i USAs rettssikkerhet.

Det gjør også at enmannshæren i hovedrollen får mer å spille på enn å bare flekse sine helt unike actionferdigheter.

«Rebel Ridge» har premiere på Netflix 6. september.

Om FILMEN

Rebel Ridge
  • Rebel Ridge
  • Slippdato: 06.09.2024
  • Regi: Jeremy Saulnier
  • Utgiver: Netflix
  • Aldersgrense: 16 år
  • Sjanger: Action, Drama, Krim, Thriller