FILMFESTIVALEN I VENEZIA: George Clooney og Brad Pitt har jobbet sammen flere ganger tidligere, som i «Oceans 11»-trilogien og Coen-brødrenes «Burn After Reading». Nå gir de seg i kast med «buddy cop»-sjangeren, bare at det egentlig er en «buddy-fikser»-komedie.

ANMELDELSE: «The Order» fremstår som en helstøpt Hollywood-thriller

Regissør Jon Watts, som er best kjent for de tre siste «Spider-Man»-filmene, vet å utnytte stjernekapasiteten denne duoen innehar. «Wolfs» føles likevel nesten overraskende liten for disse storhetene, som et hyggelig hvileskjær mellom deres mer krevende filmprosjekter.

ANSPENT: Brad Pitt og George Clooney trekker våpen mot hverandre i «Wolfs». Foto: Sony Pictures

Det er imidlertid ikke forbundet med noen skam å lage enkel og effektiv underholdning, og det ligger en hel del glede i å være vitne til Clooney og Pitts lekende kjekling med hverandre.

«Wolfs» er kanskje ikke stor filmkunst, men evner å holde på et ikke altfor kravstort publikum med mørk humor med noen skarpe kanter.

Blir nødt til å samarbeide

Vi får aldri vite hva hovedfigurene heter, men George Clooney spiller en fikser som rydder opp sølete situasjoner mot betaling (tenk Jean Reno som Victor the Cleaner i Luc Bessons «Nikita»).

ANMELDELSE: Angelina Jolie gjør en av sine beste roller i «Maria»

Han blir tilkalt til ett av byens dyrere hoteller, der statsadvokaten Margaret (Amy Ryan) har hatt en pikant ulykke med en ung mannlig gjest på rommet, som offentligheten ikke må få nyss om.

Like etter at ryddejobben er i gang, kommer imidlertid en annen «ryddegutt» (Brad Pitt) til rommet, som på sin side er tilkalt av den årvåkne hotellsjefen Pam (men hvem som spiller henne holdes hemmelig til rulleteksten).

De blir motvillig nødt til å samarbeide for å få situasjonen under kontroll, men hva som skjer videre skal ikke avsløres, annet enn at ryddejobben byr på noen ubehagelige overraskelser som blant annet involverer skjulte motiver, etiske utfordringer og farlige narkogjenger.

Gjennomgående humreverdig

Jon Watts’ eget manus er altså bygget på et kjent konsept. To ulike figurer som tvinges til å jobbe sammen har vi sett i et utall filmer, for eksempel «Dødelig våpen», «Den siste speider», «48 timer», «Black Rain» og «Rush Hour».

ANMELDELSE: «Beetlejuice Beetlejuice» er en skrekkfrydet nostalgitripp

Clooney og Pitt, som er gamle kamerater, ser på alle vis ut til å hygge seg med hverandre, og har den nødvendige kjemien til at parleken fungerer godt nok. Likevel er det sjeldent at det virkelig gnistrer av filmen, blant annet med et litt pregløst stilistisk uttrykk og actionscener som virker forholdsvis rutinemessig planlagt og utført.

PÅ SETTET: Brad Pitt og George Clooney sammen med regissør Jon Watts under innspillingen av «Wolfs». Foto: Sony Pictures

Historiefortellingen tar også litt for mange pauser for å gi Clooney og Pitt tid til stjernekjeklingen, noe som iblant hemmer fremdriften. Det skal likevel innrømmes at filmen er gjennomgående humreverdig, selv når den gjør litt for opplagte poenger av de aldrende karenes sviktende syn og vonde rygger.

ANMELDELSE: «Ringenes herre: Maktens ringer» S2 kunne ha vært fantastisk

En annen komisk karakter spilles herlig av det unge stjerneskuddet Austin Abrams, mens veteraner som Amy Ryan, Richard Kind og Zlatko Buric virker en smule underbrukte. Det er uansett selvfølgelig Clooney og Pitt som er filmens sentrale suksessoppskrift, og resultatet smaker såpass godt at en oppfølger allerede er under planlegging.

(«Wolfs» vises utenfor konkurranse på filmfestivalen i Venezia, og får premiere på Apple TV+ 27. september.)

Om FILMEN

Wolfs
  • Wolfs
  • Slippdato: 27.09.2024
  • Regi: Jon Watts
  • Utgiver: Apple TV+
  • Originaltittel: Wolfs
  • Aldersgrense: Ikke satt
  • Sjanger: Action, Komedie