PÅ KINO 18. OKTOBER 2024: Det er slett ikke rart at en av de siste årenes mest populære norske artister er gjenstand for en viss interesse. Den som er nysgjerrig på Sondre Justads bakgrunn og drivkraft, får flere gode svar i Trond Kvig Andreassens sympatiske dokumentarfilm.

Regissøren, som tidligere blant annet har laget Magnus Eliassen-filmen «Alt som kunne ha vært» (2020), følger kanskje en klassisk og velkjent oppskrift på denne typen dokumentar, men gjør en kompetent jobb, og unngår heldigvis bruk av snakkende hoder for å fortelle det som trengs.

SCENETEKKE: Sondre Justad har Oslo Spektrum i sin hule hånd i «Riv i hjertet – En film om Sondre Justad». Foto: Ymer Media/Jonathan Vivaas Kise

Det merkes nok at Justads historie i det store bildet kanskje ikke er spesielt unik og at de dramatiske toppene ikke nødvendigvis ryster publikum i grunnvollene.

«Riv i hjertet – En film om Sondre Justad» er på sitt mest interessante når vi får glimt av hvordan han skaper musikken sin og effektive bilder på hva det koster ham å utlevere seg selv på godt og vondt.

Filmen er også en effektiv påminnelse om hvor mange fantastiske låter han faktisk har prestert på «bare» tre albumutgivelser i løpet av sin 10 år lange karriere!

Målbevisst og talentfull

Filmens gjennomgående røde tråd er to utsolgte konserter i Oslo Spektrum i 2022, som gir glimrende bilder av den sterke forbindelsen som oppstår mellom artisten og hans hengivne publikum.

ANMELDELSE: «The Apprentice»er mørk, morsom og drivende godt laget

Mellom låtene fortelles historien om den lille gutten som vokste opp i Henningsvær og lengtet ut til den store verden. Justads oppvekst er behørig dokumentert med hjemmevideoer, som vi får mange utdrag fra.

Faktisk kanskje litt for mange, for skal man være ærlig, er det begrenset hvor lenge det er superinteressant å se en keitete gutt gjøgle foran kamera, samme hvem det er.

Klippene viser i hvert fall en tilsynelatende vanlig nordnorsk barndom og ungdomstid, med en vei inn i musikken som han deler med mange andre (blant andre kompisene i Kråkesølv).

Sånn sett er historiens utgangspunkt kanskje ikke særlig spesielt, men det unike ligger i vissheten om hvilken karriere han skulle ende opp med å få.

ANMELDELSE: «Elskling» er rett og slett en mirakuløs prestasjon

Dokumentaren viser også en sjeldent målbevisst og talentfull unggutt som aldri fikk noe lagt opp i hendene sine, men måtte fikse karrieren selv.

Fantastisk for fansen

Sondre Justad selv fremstår akkurat slik man forestiller seg at han er når man hører musikken og tekstene hans, nemlig åpen, energisk og dønn ærlig. Man føler at Trond Kvig Andreassen lykkes med å formidle essensen av Justad, både som person og artist.

De mest interessante sekvensene for min del, handler om hvordan noen av låtene blir til, der han kverner på tekstlinjer, klimprer på piano eller gir alt i studio.

Selv om det aldri er snakk om dyneløfting, er det spennende å høre ham dele personlige detaljer om hvordan noen av hans mest kjente låter har utspring fra kjærlighetslivet, blant annet et hittil ukjent forhold til en ikke helt ukjent popprinsesse.

VILLE TILSTANDER: «Riv i hjertet – En film om Sondre Justad» viser blant annet hvordan han har det på turné. Foto: Ymer Media/Jonathan Vivaas Kise

Filmen skildrer også Justads vei ut av skapet, fra noen vage antydninger i et intervju på «Lindmo», til et hjertelig «klimaks» når han introduserer kjæresten Peder på scenen i Oslo Spektrum.

ANMELDELSE: «Transformers One er morsom robotaction uten dødpunkter

Slike ut-av-skapet-historier er kanskje ikke lenger direkte oppsiktsvekkende, men selvsagt dramatiske nok for de det gjelder og verdifulle for andre i samme situasjon. Filmen behandler Justads personlige opplevelse med behørig respekt og gir noen gode bilder av hans indre konflikter.

«Riv i hjertet – En film om Sondre Justad» avslutter selvsagt med tittel-låta i en særdeles godt klippet sekvens som feirer hans berusende musikk og unektelige publikumstekke. Denne dokumentaren vil i beste fall være fantastisk for fansen, i verste fall fornøyelig for alle andre.

Om FILMEN

Riv i hjertet – En film om Sondre Justad
  • Riv i hjertet – En film om Sondre Justad
  • Slippdato: 18.10.2024
  • Regi: Trond Kvig Andreassen
  • Utgiver: Ymer Media
  • Originaltittel: Riv i hjertet – En film om Sondre Justad
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Dokumentar