Til nrk.no

Mennesker på flukt

Akkurat nå er 60 millioner mennesker på flukt i verden. Fra krig, sult og forfølgelse – på jakt etter en trygg hverdag for seg og sin familie, og mange av dem drømmer om Europa, og befinner seg i Europa". Bildene av en død syrisk gutt på stranda i Tyrkia, en gutt på vei til et bedre liv via ferieøya Kos i Hellas. P3 har sendt stillfotograf Kim Erlandsen og reporter Silje Ese Haugen fra Verdens Rikeste Land ned sammen med Marius Arnesen fra NRK Beta for å prøve å forstå hva slags liv disse flyktningene har akkurat nå.
Ni mennesker med håp om et bedre liv
Ni mennesker, syv fra Syria, en fra Afghanistan og en fra Pakistan har akkurat kommet i land på Kos etter flukten fra Bodrum i Tyrkia. Turen har tatt 3 timer, og Chamsyla er lettet, blid og spent på å starte livet sitt i Tyskland. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Pakistanske flyktninger plukker i søppelet
De pakistanske flyktningene står bakerst i køen. Syriske flyktninger får papirer og drar, mens pakistanerne som er tomme for penger, mat og alt annet plukker fra søppelet til de som forlater øya (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Et håp tennes
Flyktninger går ombord i en ferje. Den skal fra Kos til Athen. Når de kommer frem vil vegen gå videre til europeiske land som Tyskland og Frankrike. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Ensom, forlatt og ødelagt
En ensom og ødelagt gummibåt ligger langs stranda på øya Kos. Trolig har flyktninger punktert båten slik at greske myndigheter ikke kan sende de ut på sjøen igjen. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Første steg på gresk jord
En gruppe flyktninger har akkurat satt beina på gresk jord, og er i gang med ferden inn til Kos sentrum. De håper alle å snart få reise videre til Athen. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Lys i det fjerne
Fra stranda på Kos, kan en i det fjerne skimte Bodrum i Tyrkia. Mange flyktninger tar seg over havet derfra. Ofte i overfylte gummibåter. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Bønn på stranden
En ung mann ber på stranden på Kos mens en av de mange ferjene som frakter flyktningene til Athen ankommer i bakgrunnen. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Håp for fremtiden?
Lokale grekere ser på mens flyktningene går ombord i en ferje som skal ta dem fra den greske ferieøya Kos til Athen. Mange må bo på gata i flere dager før de får lov til å reise videre. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Syriske flyktninger forlater Kos
En ferje med over 1000 flyktninger forlater ferieøya Kos med Aten som mål. En kameratgjeng fra Pakistan er igjen på øya, forhindret i å dra, i mangel av riktige papirer. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Strandet
Nok en forlatt og ødelagt gummibåt er å se langs stranda på Kos. Mest sannsynlig var det flyktninger ombord da den ankom øya. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Langs strandpromenaden
To unge menn skuer utover Middelhavnet. I det fjerne skimtes Bodrum, Tyrkia - stedet mange flyktninger forlater i gummibåt, med håp om et bedre liv i Europa. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Gummibåt på slep
Den greske kystvakta tar med seg en gummibåt de har funnet ute på havet. Mange flyktninger reiser fra Tyrkia i overfylte båter. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Opprør blant flyktningene
Gresk opprørspoliti på Kos etter opptøyer blant flykninger. Ifølge tall fra FN er det så mange som 30.000 flyktninger på greske øyer nå. Av disse er 20.000 på øya Lesvos som ligger like utenfor kysten av Tyrkia. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
En forlatt redningsvest
En forlatt redningsvest er det eneste som vitner om båtene med flyktninger som hver dag ankommer Kos fra Tyrkia. Ofte må titals personer dele én båt som er ment for fem. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Bråk på politistasjonen
Gresk politi prøver å roe opptøyene utenfor politistasjonen. De fleste flyktningene som kommer til øya har ingen plass å bo. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Kontrast
En ødelagt gummibåt ligger i strandkanten. Mest sannsynlig ble den brukt av flyktninger som har kryssa havet fra Tyrkia. Like ved står parasoller og solstoler - for turistene. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Forlatt redningsvest
Redningsvester er ikke et sjeldent syn langs strandpromenanden på Kos. Mange flyktninger ankommer øya i overfylte gummibåter. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Teltleir i Kos sentrum
Mange av flyktningene som kommer til øya Kos i Hellas har ingen steder å bo mens de venter på å få reise videre. Mange må sove på gata. Andre slår opp telt langs strandpromenaden. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Soloppgang
Soloppgang over Tyrkia, sett fra Kos i Hellas. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Telter på gata
Mange av flyktningene som kommer til Kos har reist over havet fra Tyrkia. I gummibåt. Når de kommer frem vet de ikke hvor de skal bo - de fleste må sove på gata i flere dager før de får vite om de kan reise videre. (Foto: Marius Arnesen,NRK)
Sjekker listen
En eldre, syrisk flyktning ser etter navnet sitt på listen over de som har fått transittpapirer utenfor politistasjonen på Kos. Det er det alle flyktningene venter på. At navnet skal stå på listen, slik at de får reise videre. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
I telt mens de venter
Mange av flyktningene som kommer til øya Kos i Hellas har ingen steder å bo mens de venter på å få reise videre. Mange må sove på gata. Andre slår opp telt langs strandpromenaden. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Marsjerende soldater
Greske styrker marsjerer langs gatene på Kos. De skal forhindre opprør mellom de mange flyktningene som er på øya nå. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Opptøyer ved politistasjonen
Opptøyer ved politistasjonen hvor alle må registrere seg for å få papirer slik at de kan dra videre (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Sørger for ro
Gresk opprørspoliti langs strandpromenaden på Kos etter opptøyer blant flyktningene på øya. 381.412 mennesker har krysset Middelhavet for å ta seg til Europa hittil i år, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). De aller fleste migrantene, 258.364, kom til land i Hellas. Nesten 70 prosent av dem var mennesker på flukt fra Syria. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Vi er alle immigranter
Like ved politistasjonen har noen malt teksten "vi er alle immigranter" på veggen. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Mens vi venter
En gruppe pakistanske menn lager seg middag på brygga mens en båt med 100 flyktninger forlater Kos i bakgrunnen. Snart er det kanskje deres tur. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Flyktningleir i bybildet
Telt tett i tett langs strandpromenaden på Kos. De fleste flyktningene som kommer har ikke noe annet valg enn å bo på gata.
Et svalestup
En ung syrisk flyktning tar et svalestup under bading fra brygga i Kos sentrum. Han venter på å få reise videre til Athen. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Strandbønn
To menn ber på stranden utenfor politistasjonen. TV-team i bakgrunnen (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Én ferje, stort håp
Flyktninger kikker på en av de mange ferjene som går mellom Kos og Athen. Flyktningene må få transitpapirer før de får forlate Kos. Men frem til papirene er i orden må de fleste bo på gata, eller i telt. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Ferje full av håp
Dette er superfast-ferjen som tar flyktningene til Athen. Mange av flyktningene som kommer må bo på gata i flere dager før de får lov til å reise videre med denne ferja. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Superfast
En av de mange ferjene som går mellom de greske øyene. Denne frakter syrere på vei til Athen fra Kos. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
Toaletter på gata
De flere hundre flyktningene som er på øya Kos har fire toalett på deling. (Foto: Marius Arnesen / NRK)
Festung Europa
I strandkanten ligger det en gammel sementbunker. Noen har tagget Festung Europa på den, noe som betyr "festningen Europa".
Ut mot havet
To franske journalister speider ut mot havet mot Tyrkia. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Farlig kyststripe
Vakkert, men ekstremt farlig. En av rutene inn i Europa er båt over fra Bodrum til Kos. Mange av emigrantene beskriver dette som det farligste punktet på reisen. Ofte må titals mennesker dele gummibåter ment for fem personer. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Gresk kystvaktpatrulje
En gresk kystvakt patruljerer kyststripa tidlig fredag morgen. De leter etter flyktninger som prøver å reise til Hellas. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Månelys
Månen skinner over Middelhavet. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Gresk kystvakt i soloppgang
Et gresk kystvaktskip patruljerer farvannet utenfor Kos - på jakt etter ulovlige migranter. (Foto: Marius Arnesen, NRK)
Bildekk eller livbøyle
Et dekk skyller i land på gresk jord. Mange har slike med seg i båtene i tilfelle de synker eller at de må hoppe overbord.
Nok en ødelagt båt
P3s reporter Silje sjekker en ødelagt gummibåt. Mest sannsynlig ble den ødelagt av flyktningene som ankom øya i den - slik at kystverket ikke skulle sende de ut på sjøen igjen.
Flyter alene
En enosm redningsvest flyter i havet. Over alt på den greske øya ligger vester spredd. (Foto: Kim Erlandsen / NRK)
Ventetid
Flyktninger sitter langs strandpromenaden. De venter på å få lov til å reise videre til Aten. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)