Nå skal Line
fikse kroppen

Les historien

Line Elvsåshagen synes kvinnekroppen er helt rå. Store meloner eller flate pannekaker, svaiende hofter og dinglende armer. Kropp er topp! Bare ikke hennes egen.

For Line gjemmer seg i store gensere, og tanken på en enkel tur til stranda stresser henne. For det innebærer å vise fram det hun betegner som en av sine største hemmeligheter; nemlig hvordan hun ser ut uten klær.

Hva er det her? Herregud. Hva for en kropp er dette? Hva skjer hvis jeg bare liksom opererer vekk noe av de greiene her? Og den dobbelthaka der. Når kom den liksom? Hvis puppene hadde vært litt mindre... Jeg skammer meg så sjukt over de følelsene her, – – jeg blir skikkelig sinna på meg selv.

LineOrg03MAGE 39 %LÅR 15 %PUPPER10 %Line er ikke alene. Da NRK spurte jenter mellom 1720 år, svarte flest at de var mestmisfornøydmed:Kun 9 %svarte at de var fornøyde med kroppen sin.

«At unge kvinner ikke liker det de ser i speilet er rett og slett så vanlig at det kalles 'normativt misnøye' – 'alle' har det sånn. Hvis man hører noen si høyt at de er fornøyd med kroppen sin, så blir man overrasket, det er ikke normalt.»

Ingela Lundin Kvalem forsker på kroppsbilde og -idealer ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Hun forteller at de fleste forskere finner det samme tallet; Rundt 60 prosent av unge kvinner er mer eller mindre misfornøyde med kroppene sine.

«Mest misfornøyde er jenter i puberteten. Den naturlige utviklingen jenter opplever i puberteten, at man begynner å lagre fett rundt magen, rumpa og lårene, krasjer med kroppsidealet i kulturen vår. Mange jenter opplever at de må bekjempe de naturlige kreftene. Men så blir det bedre jo eldre vi blir. Eldre bryr seg ikke så mye om utseende lenger, de bryr seg mer om funksjon, om kroppen fungerer.»

Mange norske jenter er på evige slankekurer. De depper over eget utseende og bekymrer seg for at de aldri blir bra nok. 30 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet etter å ha spist usunn mat.

«Når kvinner ikke ligner idealet så begynner mange å slanke seg. Det er nesten umulig for kvinner å ha kroppen vi ser i media, på film og tv, så da må vi nekte oss selv fett for å opprettholde eller forsøke å bli som idealet», forteller Kvalem.

Hun sier at dette utgjør en risikofaktor for å utvikle spiseforstyrrelser, men også en risiko for overvekt, fordi jojo-slanking ikke er særlig sunt.

Kvalem sier at for mange jenter tar fokuset på kroppen mulighetene bort fra å fokusere på andre områder i livet.

Hun forteller at noen bruker mye tid på å skjule kroppen og på å unngå prøverom og spesifikke klær som avslører fettvalkene. De går og retter på klærne sine hele tida, eller legger ei pute foran magen når de sitter.

«I verste fall begynner man å unngå sosiale situasjoner, og hvordan man har det i kroppen sin går ut over dagliglivet. Det begrenser en. Det blir noe negativt i livet ditt som gjør at du ikke kan kose deg eller glede deg over ting som skjer fordi du er opptatt med å overvåke deg selv og sjekke hvordan andre til enhver tid tenker om deg.»

Dette gjør Line forbanna.

– Vi er lei av å høre at vi har et problem, vi må finne løsninger på hvordan vi skal klare å akseptere den kroppen vi har.

I høst skal hun derfor fikse kroppen i en ny tv-serie på NRK. Uten kirurgi, boot camp eller juicing.

Hun skal lære seg å like sin egen kropp ved å utfordre kompleksene sine. Gjennom møter med kjente kroppsaktivister, skal hun blant annet utforske kroppens funksjoner, prøve «mindful eating», kle seg i klær som skremmer henne og gjennomføre speilfri uke.

Line håper verktøyene hun tester ut kan være til hjelp for andre unge jenter.

Dette her må være bra nok. Jeg må bare skjønne det, på egen hånd, inni mitt hode.