PÅ UTVALGTE KINOER I JUNI 2024: Den britiske regissøren Rose Glass imponerte mange med den skumle debutfilmen «Saint Maud» (2020), der handlingen var lagt til en liten engelsk badeby.

Hennes andre film gjør et geografisk sprang til en liten amerikansk ørkenby, mens sjangeren dreier mot krim, men hun er fremdeles opptatt av figurer som er strandet i samfunnets utkanter.

Kristen Stewart og Katy O’Brian spiller brennhett i en neo-noir-inspirert film full av kiosklitterære stemninger og fargerike karikaturer.

INNLEDER ET FORHOLD: Jackie (Katy O’Brian) og Lou (Kristen Stewart) i «Love Lies Bleeding». Foto: Ymer Media

Historien tar av i en fantasifull retning som sikkert kan virke overdreven for noen, men jeg applauderer den mørke surrealismen og de voldsomme virkemidlene.

Og ingen kan påstå at «Love Lies Bleeding» ikke har en rå energi og frekk fortellerglede.

Vikles inn i lyssky virksomhet

Året er 1989 (datert med tv-bilder av Berlinmurens fall) og Jackie (Katy O’Brian) haiker gjennom USA for å oppfylle sin ambisiøse drøm, nemlig å vinne en konkurranse for kroppsbyggere i Las Vegas.

På veien passerer hun en liten by i New Mexico, der hun stopper opp for å tjene litt penger som servitør på den lokale skytebanen.

Her møter hun Lou (Kristen Stewart), som driver byens treningsstudio, og innleder kjapt et hett forhold til henne, til fortvilelse for sjalusirammede Daisy (Anna Baryshnikov), som vil ha Lou for seg selv.

Når den sleipe svogeren JJ (Dave Franco) mishandler Lous søster Beth (Jena Malone), blir det ferske paret imidlertid viklet inn i den lyssky virksomheten til Lous far.

Lou senior (Ed Harris) er både våpenhandler og leder for et kriminelt nettverk, og har skjulte hemmeligheter som nå truer med å bli avdekket.

Saftige hovedroller

Rose Glass treffer godt med sine sjangertro skildringer av det våpenglade og konservative «redneck»-Amerika, mens Kristen Stewart og Katy O’Brians saftige hovedroller gir historien tilstrekkelige mengder av både hjerte, kropp og sjel.

Forholdet mellom Lou og Jackie kan virke som et dødsdømt prosjekt, men de fremstår som ofre for omstendighetene, og den gode og underfundige historiefortellingen gjør at man opparbeider seg et ønske om at de skal finne en vei ut av problemene.

GARVET VETERAN: Ed Harris spiller Lou senior i «Love Lies Bleeding». Foto: Ymer Media

Den garvede veteranen Ed Harris («De syv utvalgte», «The Abyss», «Apollo 13», «The Truman Show») bruker alle furene i sitt værbitte ansikt til å gi Lou senior den nødvendige tyngden som truende skurkeboss, samtidig som filmen vekker en del spørsmål rundt den mildt sagt spesielle dynamikken mellom medlemmene av forbryterfamilien.

Har noen Tarantino-ske kvaliteter

Flere elementer i «Love Lies Bleeding» gir assosiasjoner til noen av de amerikanske noir-filmene som sprang ut på 1990-tallet, som for eksempel Carl Franklins «One False Move» og John Dahls «Red Rock West» og «The Last Seduction».

Samtidig har den noen Tarantino-ske kvaliteter, blant annet i den spreke dialogen, som er stramt og kult skrevet av Rose Glass og Weronika Tofilska.

FARLIG BEGJÆR: Lou (Kristen Stewart) og Jackie (Katy O’Brian) vikles inn i en lyssky virsomhet i «Love Lies Bleeding». Foto: Ymer Media

Den gjennomførte estetikken preges av skikkelig bred-filmatisk foto av Ben Fordesman med en sterk fargepalett mellom alle de mørke skyggene. At filmen ikke er skutt på ekte film, er faktisk vanskelig å se.

«Love Lies Bleeding» er altså bare den andre filmen fra Rose Glass, men den er i likhet med «Saint Maud» en så spenstig sjangerøvelse at hun allerede seiler opp som en av dette tiårets mest lovende regissører.

(«Love Lies Bleeding» har en begrenset lansering, men vises i enkelte byer i tiden fremover. Sjekk din lokale kino!)

Om FILMEN

Love Lies Bleeding
  • Love Lies Bleeding
  • Slippdato: 07.06.2024
  • Regi: Rose Glass
  • Utgiver: Ymer Media
  • Originaltittel: Love Lies Bleeding
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Drama, Romantikk, Thriller