VIL PRATE OM KROPP: – Det burde ikke være tabu å snakke om å bygge muskler og trene ofte, skriver Martin (22). Foto: Privat
MENING:

– Kroppspress kan være sunt

Foto:
Martin Nipedal (22)Vikarlærer
Publisert 02.06.22 08:00

Martin Nipedal (22) er født og oppvokst i Arendal. For tiden jobber han som vikarlærer på en barneskole. Dette er hans personlige mening.

Selma K. Gullikstad mener at man burde tenke seg om før man snakker høyt om shredding. Hun hevder det er blitt en «beauty standard» å være «buff» og «muskuløs» for gutter. Det fikk meg til å tenke.

Vi har kommet til et punkt der fedme og problemer som følger en usunn livsstil blir et større og større problem på verdensbasis. Dette gjelder også i Norge. I den sammenheng så ønsker mange å forbedre sin fysiske og mentale helse ved å trene og spise bedre.

Hvorfor er dette negativt?

Kroppsbygging er en voksende interesse som går ut på å se så veltrent ut som mulig. Noen ganger vil det si at man må gå inn i en «bulkefase». Her må man være i et kalorioverskudd i en periode for å legge på seg masse, før man «cutter» eller «shredder» ved å være i et kaloriunderskudd.

Jeg trener selv fem ganger i uken og har mål når det kommer til egen trening i form av styrke og muskelbygging. Jeg har drevet med dette i underkant av tre år, og jeg synes det er en fin greie å ha ved siden av jobb.

Når man driver med dette og har kroppsbygging som hobby, så legger man gjerne om det sosiale livet sitt. Spesielt om det skulle stå i veien for målene man har. Dedikasjon og disiplin i form av mat, hvile og trening er viktig for å oppnå resultater. Da frister det kanskje ikke å drikke litervis med alkohol.

Selv om man gjør dette, er det ikke dermed sagt at man har en spiseforstyrrelse. Det finnes selvfølgelig tilfeller hvor dette kan gå for langt, men jeg tror de aller færreste som bor på treningssenteret, har megareksi.

Men alt med måte, så klart. Folk som trener uten hviledager, på et kaloriunderskudd som ikke er bra for egen helse, burde absolutt lese mer om hva de holder på med. Man får tross alt best resultater med å leve sunt.

Jeg er skeptisk til at vi glorifiserer det «uperfekte» og normaliserer det usunne, samtidig som vi kritiserer de «perfekte kroppene». Det kan være farlig å fremme en usunn livsstil. Det er ikke noe vi burde ta lett på.

Og da burde vi heller ikke være så kjapt ute med å kritisere de som faktisk tar vare på kroppen sin. Vi burde i stedet bli imponert over dem som jobber hardt for å bedre seg selv.

Jeg synes personlig det er penere å se et menneske som klart tar vare på kroppen sin enn en som lar seg forfalle og forsømme sin egen helse. Om dette skaper kroppspress, så er kanskje ikke det så ille, i mine øyne.

Det burde med andre ord ikke være tabu å snakke om å bygge muskler og trene ofte, eller sette seg mål om å få en lavere fettprosent og høyere muskelmasse. Jeg skulle ønske at vi heller kunne hylle folk som gjør en stor innsats for en sunn og veltrent kropp. LES OGSÅ: Jonas (19) fikk diagnosen megareksi