nrk.no
Alle foto: Tom Øverlie, NRK P3
Metteson - Live, Bergenfest

Rørende musikk som treffer rett i sjelen

Mennesket Metteson fremstår som ydmyk og karismatisk på scenen. Men selve showet blir noe upersonlig.

Mettesons rykte som en solid liveartist har bygget seg opp siden han vant «Årets stjerneskudd» på Bylarm i 2021.

Derfra har han sanket skryt for en energisk opptreden på Øyafestivalen i 2022, på Olavsfest i 2023 og flere utsolgte show på Sentrum Scene, og disse skussmålene har skapt høye forhåpninger flere steder denne uken:

Bergenfest er festival nummer tre på tre dager for popsangeren, etter Piknik i parken i Oslo og Vervenfestivalen i Horten. Festivalturneen følger debutalbumet «Look To A Star» som kom ut i februar.

I Bergen er han satt opp til å spille på Bastionen, festivalens nest største scene. Den ligger nokså lukket til inne bak hovedscenen, innrammet av festningsmurene og fjellene i bakgrunnen.

Dårlig sikt

Der finnes ingen skjermer som kan gi publikummet langt bak eller på flankene et bedre bilde av den ekstravagante tyllkåpen Metteson entrer scenen i.

Faktisk får en del sett ganske lite av artisten de første låtene, siden han og danserne står helt bakerst på scenen, gjemt fra publikum på sidene og utydelig for de ved hekken bakerst.

Metteson på Bergenfest 2024. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Først fra femte sang er Metteson primært å se framme på scenen. Denne låta er den fengende, Disney-lignende «Close To Your Beating Heart» fra debutalbumet.

Mens artisten og hans to dansere snirkler seg rundt hverandre i en evig knuteformasjon, begynner de oppmøtte også å bevege seg mer.

Intens fest

Metteson bygger konserten gradvis opp mot klimakset, som er hiten «Under Your Shirt».

Låter som «Only The Wind» og «Heavier Than A Heart», også disse fra «Look To A Star»-albumet, er sterke låter som treffer rett i sjelen.

Mot slutten kommer det inn mer festfaktor, med klubbete «Waves» og intense «Last Resort».

Visuelt er de modernistiske danserne, med Metteson som en av tre, det sentrale.

De hender det er skikkelig kult, med imponerende løft og sekvenser. Andre ganger er det litt småkleint.

Koreografien er frisluppen, og inkluderer såpass mye forflytning ut av veien for Metteson at de to andre danserne ikke alltid får fullført bevegelsene sine og vært like presise.

Ingress
Metteson på Bergenfest 2024. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Gjennom showet sitter alle fremførelsene godt. Bandet spiller solid, og vokalsamspillet mellom Metteson og korist Gabriella Garrubo fungerer virkelig bra og skaper mange flotte harmonier.

Trenger en arena

Både musikken og showet til Metteson er laget for et stort publikum.

Konsertene hans sammenlignes ofte med Eurovision-opptredener, både fordi den skeive identiteten hans er så tydelig i det visuelle, og fordi musikken er dansbar, rørende og hengivende.

Mettesons sceneopptreden på Bergenfest er av typen som ville føltes varm og personlig om det skjedde på en arena. Han er både ydmyk og karismatisk i det lille han prater, men fra samme scenekant hvor rockeband, rappere og andre popartister har tøyset, flørtet, stagedivet og instruert publikum i en halv uke.

Da blir det koreograferte og teatralske upersonlig i forhold. Og denne dagen er det nok til å dra stemningen litt ned, selv om showet er godt. Særlig fordi så mye av publikum nok innerst inne forberedte seg på at Gabrielle skulle gå på hovedscenen.

Snart er det kanskje Metteson som får den æren. Det hadde kledd ham.

Metteson opptrådde på Bergenfest lørdag 15. juni. Senere i sommer opptrer han også på festivalen By the Border i Halden.

Tekst: Sofie Martesdatter Granberg
Foto:
Tom Øverlie, NRK P3

SJEKK OGSÅ UT:

FESTIVALSOMMEREN 2024:

SISTE ALBUMANMELDELSER:

Siste fra P3.no: