11 grunner til å glede seg til 2015

Her er utgivelsene P3s musikkfrelste har høyest forventninger til.

På tampen av 2013 kåret P3 de beste låtene i året som gikk, både norske og utenlandske. Vi oppsummerte også musikkåret i bilder. Nå som rakettrøyken har lagt seg og Sats-medlemskapet er opprettet, igjen, er det på tide å vende blikket fremover.

I 2015 venter utgivelser av blant andre Mark Ronson, Fleetwood Mac og Lana Del Rey. Artister som Twin Shadow, Belle and Sebastian og Marilyn Manson har allerede spikra datoen for albumslippet, mens ryktene svirrer om ny lyd fra både Sky Ferreira, James Blake og Beach House i løpet av året.

P3s musikkeksperter gir deg tips om hvilken kommende musikk de har aller høyest forventninger til:

 

ruben

Ruben Gran, programleder:

Frank Ocean

«Han beviste at han har musikalsk gull i seg med albumet Channel Orange, og ikke minst med mixtapen Nostalgia, Ultra. I tillegg til å være en annerledestenkende og sensitiv musiker er han tilsynelatende det privat også. Det kan det (igjen) bli utsøkt musikk av.»

Det finnes lite håndfast informasjon om noen ny utgivelse fra Frank Ocean, men det meste tyder på at nytt materiale ikke er langt unna. Blant annet dukket denne smakebiten opp på Tumblr-sida hans i høst:

 

trinesollie

Trine Sollie, prosjektleder for bla. a. Ruben:

Aurora

«Aurora Aksnes har i løpet av 2014 vist seg som en bunnsolid popartist med en unik personlighet og særegen utstråling. Det tok kun et knapt halvår fra 18-åringen fra Os var Ukas Urørt til hun stod på scenen under årets Øyafestival og gjorde sterkt inntrykk. Hun har hatt et innholdsrikt år: Signert platekontrakt med stort selskap, spilt mye i både inn- og utland, og sluppet to meget sterke singler: «Awakening» og «Under Stars». Dette vitner om at Aurora ikke bare er en dyktig vokalist og låtskriver, men også et arbeidsjern av de sjeldne. I tillegg er hun voksen for alderen, har en intens tilstedeværelse og dette ubeskrivelige korny og sjarmerende ved seg, som skiller henne fra røkla.»

– Jeg må ta vare på meg selv, sa Aurora til P3 da vi ble med henne til Berlin i oktober. Hør singelen «Under Stars» her:

 

ronny rund

Ronny Brede Aase, programleder:

Death Cab For Cutie

«Eg har slutta å glede meg til album. Det blir så ofte eit antiklimaks. Eg ser for eksempel at Death Cab for Cutie skal sleppe nytt album i 2015. Albumet Plans frå 2005 fargela hausten då eg for fyrste gong flytta for meg sjølv, vart student og skulle ut for å oppleve verda utanfor Førde. Det albumet var så sjukt definerande, men sidan den gong har dei levert litt mindre gåsehud for kvart album. Difor er det skummelt å glede seg, fordi redselen for å bli skuffa er så enorm. Men tenk om. Tenk om dei har funne magien att. Ellers har eg ståltru på Aurora Aksnes i året som kjem. Dei to singlane vi har spelt på P3 er fantastiske og eg har lyst på meir!»

Death Cabs åttende album har ikke fått noe navn eller slippdato enda, men er forventet å komme i god tid før sommeren. Hør singelen «Stay Young, Go Dancing», fra albumet Codes and Keys (2008) her:

 

Marie Komissar har vært med på å plukke ut Gorgon City-finalistene. Foto: NRK P3

Marie Komissar, programleder:

Drake

«Drake er god på å holde seg relevant mellom albumslipp, og strør jevnlig musikalsk glitter over internettet. Men gratis-låt-Drake har ingenting på album-Drake som alltid tar det til neste nivå. Etter tre svært helstøpte album som fortsatt går i høy rotasjon hos meg, er det få ting som hadde overrasket mer enn et album det ikke er verdt å glede seg til og over fra den kanten.»

Albumet har fått tittelen Views from the 6, men når det lanseres er foreløpig ukjent – selv om første singel ble sluppet allerede  i fjor sommer. Hør «0 to 100 / The Catch Up» her:

 

Trine_rund

Trine Jørgensen Aandahl, musikkjournalist og anmelder:

Father John Misty

«Joshua Tillman har bemerket seg bade som soloartisten J. Tillman og som trommis i Fleet Foxes. De siste årene har han jobbet med det svært solide soloprosjektet Father John Misty. Låtene blander varm folk og kompleks barokkpop med tekster som tidvis er bitende sarkastiske, tidvis rørende vakre. Father John Mistys debutalbum Fear Fun var et av høydepunktene i 2012, og den syrlige smakebiten «Bored In The USA» lover godt for fortsettelsen.»

Plata har fått tittelen I Love You, Honeybear og slippes 10. februar. Trine tipser også om at albumcoveret og tilhørende merch er verdt å sjekke ut.  I påvente av skiva kan du høre førstesingel «Bored In The USA» her:

 

Mats Borch Bugge (Foto: NRK)Mats Borch Bugge, P3s musikksjef:

Rihanna

«På tross av bare 26 år på baken, kommer i år Rihannas ÅTTENDE i rekken av relativt konsistente album. Mye er holdt hemmelig rundt innholdet på den kommende skiva, men lyden av demoen som er lekket vitner om at det også nå er gode låtskrivere med på laget. Vi vet at Stargate er involvert, noe som i seg selv lover godt for radiokanaler og fans av kvalitetspop. Hun vil trolig ha med seg flere nye stemmer på albumet, enten de heter Shamir eller Hayden James – tiden vil vise.»

Både tittel og slippdato for den nye plata er ukjent, men det spekuleres i om Rihanna planlegger å dra en Beyoncé i løpet av våren. Trykk her for å høre den lekkede låta Mats snakker om.

Susanne Sundfør

«Bra pop er ekte kunst. Nå er det kun en drøy måned til Norges beste vokalists nye album treffer oss. Ettersom jeg allerede har hørt låtmaterialet kan jeg garantere for at lyden speiler den innledende setningen. Selv om den lekre singelen «Fade Away» er blant de letteste låtene på albumet, er det også helhetlig en langt mer poporientert og lettfattelig Sundfør vi får denne gang. Så gjenstår det å se om låter som «Delirious» blir brukt i en eller annen stor, internasjonal film i løpet av året – det kunne den i hvert fall ha fortjent.

Sundførs femte studioalbum har fått navnet Ten Love Songs og slippes 16. februar. Hør førstesingel «Fade Away» her:

 

grepperud

Amund Grepperud, anmelder og produsent:

Chromatics

«Johnny Jewel er USAs fremste innen italodisco. Mannen, som har base i Portland, Oregon, har to bandprosjekter (Chromatics og Glass Candy), som begge slipper nye album i år. Med dem lager han slepen og sofistikert synthpop med mange og klare referanser til den europeiske discomusikken fra sent 70- og tidlig 80-tall (som norske elektronikahelter som Todd Terje og Lindstrøm også er inspirert av). Chromatics har bekrefta at «Dear Tommy» kommer før Valentine’s Day (men ikke eksakt dato) og at låta «Cherry» er med i ny drakt.

Hør originalversjonen av «Cherry», fra 2012, her:


ali1

Ali Soufi, musikkjournalist og anmelder:

Kanye West

«Det har faktisk gått halvannet år siden Kanye West lanserte Yeezus, det hardtslående og eksperimentelle albumet som ga oss et vidåpent innsyn i Chicago-prinsens vakre og vedvarende egotripp. Hiphop-produsenten og rapperen, som har sanket inn 21 Grammy-priser, har vært med å definere hiphop-sjangeren i over et tiår. Det er alltid spennende å høre nytt materiale fra West, og den forestående fullengderen er ikke noe unntak.

På nyttårsaften traff låten “Only One” nettet med sexentrikeren Ty Dolla $ign på bakgrunnsvokal (!) og Paul McCartney på tangenter (!!). Sporet er poporientert og riktig så … koselig. En temmelig stor kontrast til hardkokte Yeezus, altså. Ryktene svirrer om hvilken retning den sjuende platen kommer til å ta. Kanskje får vi et følelsesfullt album a la Heartbreaks & 808s, kanskje får vi en slags oppfølger til organisk anlagte College Dropout, kanskje det blir en kombinasjon. Eller ikke. Gudene vet. Det blir uansett spennende å høre hva Kanye West finner på denne gangen. Som vanlig.»

Både tittel og slippdato for Kanyes syvende album er foreløpig ukjent. Den nye låta «Only One» kan streames på nettsida hans.

hegstad

Jørgen Hegstad, anmelder og Urørt-prosjektleder:

The Wrens

«Da New Jersey-bandet i 2003 på mange måter redefinerte, sammenfattet og tydeliggjorde indierocken de siste ti årene med The Meadowlands – som fortsatt står igjen som totusentallets viktigste rockalbum for mange, undertegnede inkludert, var det sju år siden de hadde sluppet et album. Nå har det gått dobbelt så lang tid uten voldsomt mange livstegn fra bandet som nå nærmer seg de femti, men jeg tror allikevel 2015 blir året de kommer og redder den underfundige, småbitre fuzzballaden på nytt.»

Bandets nye album er ferdig innspilt og skal visstnok slippes en gang før morsdagen (som i år markeres 10. mai i USA). Hør en snutt fra det nye materialet på Soundcloud.

christinedancke

Christine Dancke, programleder:

Future Brown

«I februar kommer endelig den etterlengtede debutplata til det som er for en skikkelig supergruppe å regne innenfor elektronisk musikk, Future Brown. For langt mer spennende enn Diplo & Skrillex’ nye prosjekt Jack Ü, er kombinasjonen av Fatima Al Qadiri, Nguzunguzu & J-Cush som sammen med en haug av rå gjester sikrer den basstunge dansefesten i året som kommer. «Talkin Bandz» med Shawnna & DJ Victoriouz er en av flere smakebiter som lover svært godt fra det som trolig er verdens kuleste firkløver akkurat nå. Gjestelista er fylt med mange spennende nykommere: Tink, Ian Isiah & Kelela blir alle å høre på en selvtitulerte debuten til Future Brown.»