– Den mest spennende nykommeren

Cashmere Cat er en artist vi vil se og høre mye til i tiden som kommer, mener P3 Gull-juryen.

Gratulerer med dagen!

I dag fylte Magnus August Høiberg, bedre kjent som Cashmere Cat, 26 år, og kronet bursdagsfeiringen med å bli kåret til «årets nykommer» på historiens første P3 Gull!

Cashmere Cat møtte hard konkurranse i de andre nominerte som var Truls, Emilie Nicolas, CLMD og Lemâitre, men det var altså bursdagsbarnet som til slutt stakk av med prisen.

Klokkeklar jury

Juryen er klokkeklare i sin begrunnelse på hvorfor akkurat Cashmere Cat ble kåret til «årets nykommer»:

«Cashmere Cat er den mest spennende nykommeren i Norge i dag. Som DJ, musiker, låtskriver og produsent har han allerede satt solide avtrykk i hele verden. Han har en sterk egenart i alt han gjør, og opptrer kompromissløst både på scenen og i studio. Cashmere Cat er en artist vi vil se og høre mye til i tiden som kommer.»

Lyden av 2013

Cashmere Cat. Foto: Promo
Cashmere Cat. Foto: Promo

At Cashmere Cat ble kåret til årets nykommer er nok for mange ingen overraskelse. Da P3 i fjor la ut listen over «norske navn å se opp for i 2013», var Halden-produsenten selvsagt på listen.

«Som Cashmere Cat har han poten på pulsen av det mest spennende som foregår i klubbverden akkurat nå – kombinasjonen elektronisk dansemusikk og R&B. Det gjør han på en så hjertevarmende og sjelfull måte at det ikke er rart han allerede har fått mye oppmerksomhet i utlandet,» var blant lovordene som sto i spådommen.

At han også ble et norsk navn å se opp for i 2013 er et faktum, og det siste året har definitivt vært begivenhetsrikt for Halden-artisten, som har hatt flere titalls spillejobber verden rundt, fra Europa til Amerika og Asia.

En av de konsertene som kanskje ligger friskest i minne er hans magiske opptreden på årets Øyafestival, da han trollbandt publikum med sin krysning av klubbmusikk og r&b. P3s anmelder var en av dem som lot seg overbevise, og skrev at «Cashmere Cats fløyelsmyke klubbmusikk gjør seg også glimrende som en festivalopptreden» og belønnet konserten med terningkast fem.

Cashmere Cat på Øyafestivalen 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Cashmere Cat på Øyafestivalen 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Satt han på artist-kartet

Coveret til Mirror Maru EP. Foto: Promo
Coveret til Mirror Maru EP. Foto: Promo

Mye av grunnarbeidet for det suksessfulle 2013-året er selvsagt gjort tidligere.

Selv om han ble lagt merke til av Lydverket som ung platesnurrer med finaleplass i verdensmesterskapet i DJing i 2009, var det da han slapp Mirror Maru EP for et drøyt år siden han virkelig ble satt på artist-kartet.

EPen fikk både strålende anmeldelser og rause terningkast fra et samlet anmelderkorps. P3s anmelder lot seg også overbevise og kalte musikken «leken, utfordrende og basstung klubbsoul fra fremtiden» og trillet terningkast fem.

Hør låten «Mirror Maru» av Cashmere Cat her:

Men allerede før EPen, hadde Cashmere Cat gjort seg bemerket ved å remixe låter til kjente artister som Lana Del Rey og Classix. De ble lagt merke til langt utenfor landegrensene, og spesielt hans versjon av 2 Chainz og Drakes «No Lie» fikk folk til å sperre øynene og ørene opp for Cashmere Cat. Den ble nemlig kåret til den beste sjangerblandende remixen i 2012 av det anerkjente musikkmagasinet Vibe, foran andre superprodusenter som blant andre Avicii, Afrojack og Skrillex.

Hør låten her – 2 Chainz & Drake- “No Lie” (Cashmere Cat Edit):

– Større internasjonalt enn i Norge

Marie Komissar er musikkprodusent i P3. Foto: Rashid Akrim, NRK P3.
Marie Komissar er musikkprodusent i P3. Foto: Rashid Akrim, NRK P3.

Etterhvert som karrieren til østfoldingen Magnus August Høiberg har skutt fart, har han også flyttet seg fra hjembyen Halden til metropolen New York, hvor både musikkmiljøet og mulighetene er mye større. Det har gitt avkastning.

– Cashmere Cat har kommet mye lenger, og er nok et større navn internasjonalt enn her hjemme i Norge, hvor han er en del av kanskje det mest interessante miljøet innen krysningen mellom elektronisk musikk og hiphop, sier P3s musikkprodusent Marie Komissar som har fulgt karrieren til Halden-artisten i lang tid.

Komissar forteller at selv om Høiberg allerede har turnert både i Europa, USA og Australia, tror hun at hans virkelige gjennombrudd, spesielt som produsent for andre, er noe vi kommer til å se i 2014.

– Han bor i New York hvor han jobber tett med Benny Blanco med å produsere for de største hiphop-navnene. Det er nok bare et tidsspørsmål før han har navnet sitt kreditert på en hit. Og så er det ikke mange nordmenn som har premiere på låta si på BBC Radio 1, slik Cashmere gjorde med «With Me».

– Nå er det på tide at vi her hjemme får øynene og ørene opp for han også.

Komissar gleder seg til å følge 26-åringens karriere videre, og er sikker på at fremtidsutsiktene ser meget bra ut for østfoldingen.

– Magnus er en utrolig talentfull produsent, med et helt eget sound – og er temmelig kompromissløs. Det blir derfor ekstra spennende å se om dette soundet kommer til å prege det internasjonale musikklandskapet fremover. Jeg er uansett helt sikker på at fremtiden er lys for Magnus August Høiberg.

Ny musikk fra katten

At fremtiden ser lys ut er det ikke tvil om. Noe som også ble bekreftet da han for et par dager siden slapp låten «With Me» på Soundcloud, og i januar kommer han med nok en EP som skal hete Wedding Bells.

Hør den nye låten «With Me» av Cashmere Cat: