nrk.no
ENSOMT: Chris Holsten (28) opplever at artistlivet kan være isolerende. Foto/Illustrasjon: Kim Erlandsen/Jonas Bødtker

Chris Holsten ga slipp på kjærligheten: – Det sto litt i veien for musikken

Han har tusenvis av fans, men når Chris Holsten går av scenen, går han som regel hjem alene.

– Det er en veldig rar kontrast hvor det kan føles ekstra tungt, forteller 28-åringen.

Chris har tilbragt store deler av 20-årene på scenen og er vant til at mange vil ha en bit av han.

Den 27. november skal han spille live når den niende utgaven av «P3 Gull» braker løs.

Men artistlivet er slett ikke bare moro og suksess.

Når han spiller konsert, er det mange som skriker etter han. Da er kontrasten stor når han blir sluppet av bandbussen og Chris setter seg ned med en Grandiosa foran TV-en.

– Plutselig er man bare Christoffer og hjemme alene i leiligheten. Det er nok noen av de grunnene som gjør at det av og til kan føles ekstra tomt, sier Chris.

Chris sitter iført en brun kåpe i en trestol. Han smiler avmålt.
KOSTBAR SUKSESS: Holsten har gjort enorm suksess som artist, men det har ikke bare vært enkelt. Foto/Illustrasjon: Kim Erlandsen/Jonas Bødtker

Ofret kjærligheten for å få tid til musikken

Til tross for at noen kvelder kan kjennes ensomme, har Chris tatt et aktivt valg om å være alene. For litt over et år siden avsluttet han et forhold for å fokusere på seg selv og musikken.

– Det sto litt i veien for musikken, rett og slett. Det var nok en av de vanskeligste tingene jeg har gjort.

Han mener bruddet med ekskjæresten var nødvendig for å konsentrere seg om karrieren.

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hvis ikke, tror jeg. Det var en periode hvor jeg virkelig måtte satse, og da gikk all tiden og oppmerksomheten til musikken.

For det å være artist krever ekstremt mye tid og hardt arbeid. Dette kan til tider være isolerende.

Artisten legger til at dette ikke kun gjelder på kjærlighetsfronten, men også med familie og venner. Han skulle ofte ønske han kunne være mer til stede.

Når de har fri, så holder Chris konsert. Når Chris har fri, er de på jobb.

– Det blir jo mer avstand på ting, det blir det.

Han trekker på skuldrene og legger til:

– Det er jo baksiden av å våkne opp og gjøre det man elsker hver dag.

Se Chris Holsten med Kringkastingsorkestret under TV-aksjonen 2021:

For også Chris har dårlige dager, men det er det ikke alltid rom for som kjendis.

– Du skal spille konsert og være blid, gi masse energi til folk, og du skal være det de har betalt penger for.

Forventningene til kjendiser er mange, og det kan være lett å føle at en ikke strekker til. Det holder ikke lenger å være god i én ting, og Chris har følt at han må være god i alt.

– Med en gang jeg går ut døra hjemme, så er jeg han folk har sett på TV eller hører på musikken til. Du må hele tiden opptre profesjonelt, ikke drite deg ut eller si noe dumt.

– Der kommer kanskje fasaden min til gode noen ganger. Jeg kan være god til å ta på en maske og late som.

Denne masken lot Chris falle i «Smilet i ditt eget speil» i vår, der han dykket ned i sin egen trøblete barndom på Lillestrøm. Sangen preges blant annet av linjen «under vann for å skrike, så ingen kunne høre deg».

– Jeg har vært veldig opptatt av å oppfattes perfekt, være sterk og hjelpe andre. Så er han bak litt mer sårbar og skulle sikkert hatt en klem selv iblant.

Chris holder i den brune kåpen og ser strengt inn i kameraet.
ÅPNER OPP: Med sitt siste album har Holsten startet et nytt kapittel hvor han for første gang deler sine innerste tanker om en tung tid med publikum. Foto/Illustrasjon: Kim Erlandsen/Jonas Bødtker

Synes menn burde snakke mer om følelser

Chris håper at det skal bli lagt mer til rette for at menn kan være mer åpne om følelsene sine.

– Jeg tror man burde snakke mer om hva som foregår mellom ørene, at det blir mer lavterskel å si ifra hvis det er noe du plages med, spesielt blant menn.

– Man må ikke glemme at det er lov å ha det kjipt. Og man må ikke føle seg annerledes om man sliter med ting.

Sangene har blitt et talerør for undertrykte følelser, og responsen han har fått, er god.

– Jeg ser jo voksne menn som tar av masken litt mer og kanskje forstår at det er styrke i det å vise svakhet, at de ser på det som en positiv ting, at «faen, nå er jeg tøff» eller at «dette her er modig av meg å gjøre».

Menn har ikke mindre følelser en kvinner

KJØNNSSTEREOTYPIER: Psykolog Fredrik Lian sier at barn lærer tidlig om hvilke forventninger samfunnet har til menn og kvinners følelsesliv. Foto/Illustrasjon: Linn Kristine Byre Johansen/Jonas Bødker

Klinisk psykolog Fredrik Lian har sett på menns forhold til følelser og er enig i at det er et tydelig skille mellom måten kvinner og menn snakker om følelser.

– Kvinner og menn skiller seg i stor grad ut på hvordan man uttrykker følelser, men ut fra det jeg kjenner til, er det lite eller ingenting som tyder på at menn har et mindre aktivt følelsesliv på et opplevd nivå, sammenlignet med kvinner.

Han tror også det kan være spesielt sårbart og skamfullt å erkjenne at man trenger hjelp, spesielt sett opp mot kjønnsstereotypier og forventninger til seg selv om at «store gutter gråter ikke».

– Samtidig tror jeg dette handler mer om hvilke holdninger en har til seg selv og sine følelser, fremfor hvordan man forholder seg til andre menn som strever. Det er lettere å ta andre på alvor enn seg selv.

Tar oss med bak fasaden

Chris har alltid vært det han selv kaller «typisk mann» og ikke særlig god til å snakke om følelser.

I det siste har han derimot vist en helt ny side av seg selv gjennom albumet «Bak en fasade», hvor psykisk helse er et gjennomgående tema. I albumet er også sangen «Bak en fasade», som utrykker hvordan Chris lever bak et skall og sliter med å uttrykke sårbare følelser:

«En mester i å late som at ryggen er rak.
Jeg tør det meste, men jeg tør ikke å være svak.
Redd du ikke liker han som er bak,
bak en fasade

– Jeg har prøvd å være litt mer ærlig denne gangen, sier Chris.

I tillegg har Chris valgt å formidle følelsene sine på norsk, etter utelukkende å ha sunget på engelsk tidligere.

– Jeg synes det er veldig sjarm med språket vårt, hvor nakent og direkte det blir kontra det å synge på engelsk. Jeg merker jo det at det connecter med folk på en annen måte.

– Det er jo skumlere også, da. Men det er nok den nakenheten som jeg før syntes var litt skummelt som jeg har blitt veldig glad i.

Han forteller at han har fått mange tilbakemeldinger, alt fra voksne menn som takker han for å ha satt ord på det de føler, til barn som forteller at de skal prøve å være mer bevisst på egne følelser.  

– Det har vært overveldende å se engasjementet og alle meldingene jeg har fått fra folk i alle aldre, så det er veldig stas.

– Alle har problemer, alle sliter med sine ting, så det er ikke noe vits i å opptre perfekt. Jeg sier ikke at alle skal gå og dele alt, men man må ikke glemme at det er lov å ha det kjipt. Man må ikke føle seg annerledes om man sliter med ting.

Endring, 30.oktober kl.16.55: Saken er oppdatert med detaljer rundt «P3 Gull»-showet. 

LES MER:

Siste fra P3.no: