Datarock - "Ruffle Shuffle" (låt)

Datakrøll

Trivelig, men ei en brilliant retur for Datarock.

Etter å ha teaset at noe nytt er på gang i november, er det «Ruffle Shuffle» som for alvor vekker Fredrik Saroeas joggedress-kledde hjertebarn fra dvalemodus. Når «Face The Brutality» kommer ut i 2018, er det ni år etter «Red», og over ett tiår etter debuten som huser «Fa-Fa-Fa».

Datarocks blide musikk har alltid vært tungt programmert med både sjarm, humor og popkultur-referanser, med stadige nikk til både Talking Heads og Devo. Denne singelen er intet unntak, men for min del er det fremdeles ett av de bandene som er bedre live enn på plate.

❤️ Elsker ❤️

Til tross for at det er én av deres mildere låter, fenger «Ruffle Shuffle». Koret er et viktig element som driver låta fremover, og teksten har Datarocks glimt i øyet. Med andre ord er det lite å la seg provosere over her, og lite annet å påpeke enn at dette er helt ålreit indierock.

💔 Elsker ikke 💔

Alene, og sett i sammenheng med Datarocks mer kjente kutt, er «Ruffle Shuffle» noe sanitær og anonym. Det korte avbrekket som er mellomspillet er etterlengtet når låta er såpass ensporet som den er. Saroeas vokal er for det meste monoton, trommebeaten forblir så og si den samme, og de gjør lite for å skeie ut for å gjøre låta mer interessant.

Siden teksten delvis er en danseinstruks, tror jeg derimot at «Ruffle Shuffle» får bedre fotfeste live. Den er som sagt helt ålreit, men jeg trodde at Datarock kom til å returnere med noe som hadde mer futt og krutt enn dette.

Nicolay Woldsdal

 • Håvard Flatland

  Det er mulig eg har blitt for gamal, men kva betyr det at ei låt er sanitær?

  • Esther Død

   Jeg tror kanskje bare det betyr at anmelderen måtte på do

  • RiksyWiksy

   Han mener nok forgjengelig som ved avløpsvann hvis jeg skal tippe, men det var et nokså upresist og dårlig begrep spør du meg.

   • Simen Gjerde

    Tolker det heller som at sangen er «ren», i den negative betydningen at den har lite særpreg, ikke noe man fester seg ved, og at den følger sin sjanger som forventet.

    • RiksyWiksy

     Det har du sikkert rett i. Jeg har ikke hørt sangen, men det høres sannsynlig ut. Det er dog ikke så vanlig å bruke renhet som negativ betegnelse på den måten. «Pregløs» eller lignende ville vært bedre.

     • StianY

      Joda, men «sanitært» er vel ofte brukt sammen med «sterilt», at det er litt sykehus over det hele, det er hvite vegger, grønne gulv, inget særpreg. Effektivt, nakent, kjedelig.

      • RiksyWiksy

       Det første du skriver er vel rigtig, men hverken «ren» eller «sterilt» har noe som helst med kjedelighet og mangel på særpreg å gjøre. Det beskriver ikke hele formen/stilen, men mer teknikken. For eksempel kan en palett innen malerkunsten beskrives som «ren», men det gjør på ingen måte kunsteren mindre særpreget. Man kan også være 100% særpreget i stil selv om utrykket/teknikken kan beskrives som sterilt. Det har ingenting med hverken kjedelighet eller pregløshet å gjøre.

       Feks er gjerne bandet «Yes» beskrevet som å ha et rent uttrykk. De har godt produserte, svært presise album, kan sakene, og gjør tingene sine «riktig», men de er alt annet enn kjedelige og pregløse. Tvert imot er de svært særpregede. Særpreget stil utgjøres av noe langt mer enn om utrykket kan beskrives som rent/sterilt eller ikke.