Gucci Mane har sittet i fengsel halve livet, likevel er han en av de viktigste rapartistene i verden.

— Jeg tror Gucci viste folk at man kan bli kjempestor ved å våge å gjøre sine egne ting, sier Vågard Unstad, rapper i A-Laget.

Rapperen Gucci Mane sitter for tiden i fengsel, som vanlig. Der har han vært inn og ut siden 2001. Samtidig har det kommet en jevn strøm med musikk fra karen som kanskje er en av de mest produktive artistene i verden.

— Han slo gjennom omtrent da sørstatene begynte å dominere hiphoplydbildet. Han og Plies er de perfekte eksempler på folk som gjorde et par plateseskapgreier, og bare fåkk it, drit i det her, her har dere 500 miksteips og Worldstar-videoer.

19. mai 2005. Gucci melder seg til politiet etter at liket til en annen rapper blir funnet utenfor en skole. Det er kun noen dager til debutalbumet Trap House skal ut. Kort tid etter blir han fengslet etter å banket opp en promotør med en biljardkølle. Han tilbringer seks måneder i fengsel.

Gucci Mane

Heter egentlig Radric Davis

Født 12. februar i 1980 i Alabama

Flyttet til Atlanta som niåring og vokste opp med moren

Har hatt suksess med singler som “Icy”, “Lemonade”, “Wasted” og “Freaky Gurl”

Har definert lydbildet til Atlanta og rapmusikken i en årrekke

Har vært i politiets søkelys siden 2001 da han ble arrestert for kokainbesittelse

Sammenlignes med Tupac

—  Gucci Mane forandret det meste, ikke minst gjennom måten han slapp miksteip etter miksteip på, alle med komplette, originale låter. Lil Wayne hadde også sluppet mange miksteiper, men der var det meste fristil, sier frilansjournalist og kritiker, Marius Emanuelsen.

Programleder og DJ Tommy Tee sammenligner Gucci Mane med legenden Tupac når han skal beskrive artisten.Begge er kjent for å være utrolig produktive. I en minidokumentar forteller personer som har jobbet med Gucci Mane hvor effektiv han er. Han improviserte låter og kunne være i studio fra han sto opp til han la seg flere dager i strekk. Gucci Mane har utgitt totalt ni studioalbum, tre album med andre artister og utallige miksteiper.  I både 2009 og 2013 slapp han tre miksteiper på en dag.

Marius Emanuelsen startet å høre på Gucci Mane etter han begynte å lage månedlig miksteiper for en blogg. Han lastet ned all musikk han fant på nettet, la det inn på Ipoden og trykket play.

— Med Gucci Mane lærte jeg endelig å løsrive meg fra hva andre mente. Men det var jo aller mest fordi det var så mange som ikke likte eller skjønte Gucci.

“Should have been a lawyer, I go to court so much I could have been my own employer”

Første møtet med Gucci

— Jeg var ikke overbevist. Det endte faktisk med at Leo Ajkic og jeg satt i en Mercedes i Løvstakken og kranglet og hørte på Gucci Mane. Uken etterpå skjønte jeg at han her var genial. Gucci er så herlig gal. Han er den ultimate rapløven, og han har aldri blitt klein eller trendy, selv når hele hipsterhelvetet omfavnet ham. Gucci er alltid morsom å høre på, uten å være en gimmick, sier Unstad i A-Laget

— Jeg tror problemet for mange er at de ikke forstår sørstat-aksent godt nok til å skjønne hvor mye bra Gucci sier, og hvor fete måter han sier det på.

12. september 2008. Gucci Mane blir dømt til ett år i fengsel for å ikke ha fullført de 600 timene med samfunnstjeneste han er dømt til. Han tilbringer seks måneder i fengsel og slipper ut i 2009.

Gucci-stempelet

Young Thug, som hadde et kanonår i fjor, var tidligere signert på Gucci sitt plateselskap. Et selskap som huset flere kredible rappere, blant annet Waka Flocka. Det er neppe tilfeldig at det er Gucci som oppdaget dem. Han kan betraktes som en Kong Midas, siden flere artister har blitt store etter å ha samarbeidet med rapperen. Future som hadde et toppår i fjor med albumet “Dirty Sprite 2”, miksteipen “56 Nights” og samarbeidsskiva med Drake, “What a Time to Be Alive”, samarbeidet med Gucci før ballen startet å rulle. Future dominerer nå lydbildet til hele Atlanta slik Gucci Mane gjorde før.

— Han har klart å vise at «kvalitet» innen rapmusikk ikke nødvendigvis betyr å være en «flink» rapper.  Han klarte å ligge på topp på kulhetsbarometeret med den enkle stilen sin og er mye av grunnen til at artister som Future, Young Thug, Wacka Flocka m.fl. har stilen de har i dag. Det sier vel sitt, sier DJ Håvard Stamsø-Ellingsen i The National Rap Show.

Det har vært mange oppturer og nedturer i Gucci sin karriere, og mye skyldes de mange fengselsoppholdene. Emanuelsen mener rapperen ble bedre og bedre fra 2006 frem til 2009.

Med miksteipen Trap Back i 2012 gjør han et slags comeback, og i 2013 begynner han å eksperimentere litt igjen, inspirert av at han har truffet Young Thug.

12. november 2009: Gucci Mane blir dømt til 12 måneders fengsel for å brutt prøvetiden. Han er i fengsel i seks måneder og blir sluppet fri i 2010.

The trap

— For meg er Gucci definisjonen på trapmusikk,  sier Stamsø-Ellingsen.

Men hva er egentlig “the trap”? Trapen er et sted hvor det blir solgt og laget dop. Mange av de første trapartistene startet som dopselgere og begynte etter hvert å rappe om hverdagen sin. Trapmusikken skulle representere deres daglige kamp for å unnslippe det destruktive miljøet de var havnet i.

September 2011: Gucci blir dømt til seks måneder fengsel. Blir i desember sluppet ut på grunn av god oppførsel.

Spring Breakers

Til tross for å være hyppig inn og ut av fengselet tilbringer han i 2012 og starten av 2013 livet sitt utenfor murene. Det er mye som tyder på at Gucci Mane brukte sin tid godt. I tillegg til å lansere hele 300 låter spiller han en viktig rolle i filmen “Spring Breakers” fra 2013. På rollelisten finner vi barnestjerner som Vanessa Hudgens og Selena Gomez, men også filmstjernen James Franco. Dramaet, som er regissert av den kontroversielle regissøren Harmony Korine, er en heseblesende fortelling om sex, narkotika, vold, penger og våpen. Gucci Mane fikk selvsagt i oppgave å spille seg selv.

13. september 2013: Gucci Mane blir dømt for flere forhold og sitter fremdeles inne.

2016 starter med at Gucci Mane tilsynelatende går under jorden. Alle hans kontoer i sosiale medier blir slettet, noe som gir grobunn til spekulasjoner om en ny pr-strategi snarere enn en førtidspensjonering. Plateselskapet fortsetter salget av de etterhvert riktig så ettertraktede klesplaggene med påskriften “Free Gucci”, og siste nytt på ryktebørsen er at nok en miksteip er rett rundt fengselshjørnet.

Free Gucci @mikewillmadeit

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus) on