– Det er nok dessverre realiteten

Handikappa briter føler seg dårlig behandla på konsert, viser ny studie. Norsk forbundsleder kjenner seg igjen.

En ny britisk undersøkelse viser at handikappede føler at de har en ulempe når de skal kjøpe billetter eller være tilstede på konserter.

Tidligere i år ble problemstillingen belyst da advokat Geir Lippestads stedatter ble nekta adgang til «Golden Circle» på konsert med Justin Bieber.

Funksjonshemmede føler ofte at de har en ulempe når de skal forsøke å få med seg konserter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Funksjonshemmede føler ofte at de har en ulempe når de skal forsøke å få med seg konserter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

En «vesentlig ulempe»

De to siste månedene har en organisasjon for handikappede i Storbritannia intervjuet et hundretalls funksjonshemmede musikkelskere om deres opplevelser i forbindelse med konserter.

Hele 77 prosent av de spurte i den britiske undersøkelsen svarte at de følte en «vesentlig ulempe» i forhold til ikke-funksjonshemmede musikkentusiaster når de skulle bestille billetter.

Halvparten svarte at de enten hadde hatt en stressende opplevelse i forbindelse med prosessen, eller at de hadde gått glipp av billetter på grunn av sitt handikap, skriver NME.

I tillegg svarte over femti prosent at konsertlokalene ikke hadde toaletter, barer eller mattilbud som var tilpassa deres behov.

Arne Lein er forbundsleder i Norges Handikapforbund. Foto: Ivar Kvistum / Handikapnytt.
Arne Lein er forbundsleder i Norges Handikapforbund. Foto: Ivar Kvistum / Handikapnytt.

Hele 90 prosent mente at et mer inkluderende design på sitteplasser ville gjøre det mulig for funksjonshemmede å kunne sitte sammen med mer enn bare en venn eller en assistent, og at dette ville gjøre en stor forskjell for deres opplevelse av musikken.

– Dette er nok dessverre realiteten

I Norge er det ikke blitt gjennomført noen slik studie, men Arne Lein, Forbundsleder i Norges Handikapforbund, kjenner seg igjen i problemstillingene.

– Dette er nok dessverre realiteten på de fleste konsertsteder i Norge, at bevegelseshemmede for eksempel må gå inn side- eller bakdøren for å komme inn i konsertlokalet, at det kan mangle ramper, tilgjengelige handikap-toalett, tilgjengelighet til bar og liknende, sier han til P3.no.

Han mener saken med stedatteren til Lippestad illustrerer situasjonen.

–  Arrangøren kastet seg rundt for å imøtekomme behov, men det hadde de sluppet om lokalet allerede var tilgjengelig.

–  Det er trist at noen får slike opplevelser når det i utgangspunktet bare skal være gøy. Vi har ikke vi opplevd at det er problemer med å få kjøpt billetter i Norge, men vi vet om tilfeller der plassen den kjøpte billetten viser til ikke er tilgjengelig. Vedkommende har da blitt anvist til en annen plass i konsertlokalet, og ofte er denne plassen dårligere enn den billetten viser til, forteller Lein.

Han mener de aller fleste konsertarrangører kan bli bedre når det gjelder krav til tilgjengelighet.

– Jeg kan også tenke meg at det er større vanskeligheter med tilgjengelighet på en utefestival enn i et lokale, men det har vi ingen erfaring med.