Disse kan få Statoil-stipend

10 band og artister er nominerte til omstridt millionstipend fra oljegiganten.

For sjette gang kommer Statoil til å dele ut en million kroner gjennom sitt talentprogram «Morgendagens helter» under festivalen Bylarm i midten av februar.

Bernhoft og Kvelertak har vunnet de to siste årene. Dette er årets nominerte:

Highasakite
Mikhael Paskalev
Shining
Ida Jenshus
Young Dreams
Thomas Dybdahl
Truls
Blood Command
Elephant9 w/Reine Fiske
Monica Heldal

Det store stipendet kan bety mye i en artistkarriere, men er også omstridt. I fjor sluttet Synne Øverland Knudsen i Team Me i protest mot at de øvrige bandmedlemmene ikke trakk seg fra nominasjonslisten.

– Jeg vil ikke stå som fanebærer for et selskap som har sin primære aktivitet som er med på å ødelegge jorda, sa hun den gang.

I 2010 takket både Moddi, Kråkesølv og The little Hands Of Asphalt nei til å stå på nominasjonslista

– Statoil vil renvaske ryktet sitt ved å bruke småpenger på kultur. Hadde Bylarm hatt klimasamvittighet, hadde de sagt nei til å bli sponset av Statoil, sa Pål «Moddi» Knutsen den gang. 

Etter at Ungdomsskulen trakk seg fra nominasjonslista i 2008 og The Whitest Boy Alive gjorde det samme i 2009, må alle som skal spille på festivalen svare på hvorvidt de er interesserte i stipende før kandidatene offentliggjøres – for å unngå episoder der band trekker seg etter at de har blitt nominert.

I etterkant av at Ungdomsskulen trakk seg i 2008 avslørte Dagbladet at vinneren av pengene får en rekke føringer fra Statiol.

Les mer om det omstridte stipendet her. 

Stipendet deles ut på Sentrum Scene lørdag 16. februar. Hvem synes du fortjener en million? Legg gjerne igjen din mening under.