– En fantastisk opplevelse

Miguel skryter av Hove-publikummet.

– Det er en helt vill følelse. Det er første gang jeg er på denne festivalen, og så får jeg spille på den første scenen. Jeg er veldig fornøyd med konserten, og publikum var fantastisk. De ga meg veldig mye energi, sier stjerneskuddet Miguel til P3.no like etter konsertslutt på Hovefestivalen fredag.

Med fjorårets kritikerroste Kaleidoscope Dream viste 27-åringen l seg nesten like viktig for revitaliseringen av moderne r&b som Frank Ocean og The-Dream. Han har drevet med musikk siden tidlig i tenårene, men det var etter fjorårets album karrieren virkelig skjøt fart.

Fikk terningkast én

P3s anmelder er ikke like begeistret for konserten som artisten selv. Selv om han i utgangspunktet er fan, slo Tete Lidbom til med terningkast én til Miguel. Det største ankepunktet i Lidboms anmeldelse er måten Miguel og bandet hans omsetter de futuristiske produksjonene på Kaleidoscope Dream til liveformat, med et overtent band som hovedproblem.

– Et uttrykk for livsstilen min.

Les anmeldelsen: Muggel

Miguel selv sier rockefokuset i livesettingen føles naturlig for han.

– Rockelementene er et uttrykk for livsstilen min. Det er slik jeg blander mitt eget liv inn i showet. Elementene er der også på platen, men i liveformatet har jeg skrudd om uttrykket til å være slik jeg synes en god konsert bør være, sier han.

Sangeren nevner band og artister fra rocken, som Foreigner, The Rolling Stones, Freddie Mercury, The Beatles og David Bowie som like store inspirasjonskilder som Prince, Michael Jackson og Hall & Oates, som man hører tydeligere spor av i Miguels innspilte materiale.

Miquel backstage på Hovefestivalen 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Miquel backstage på Hovefestivalen 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Følelsene styrer

Amerikaneren sier det viktige for han når han lager musikk, er å la følelsene skinne gjennom.

– Det jeg lager skal høres ut som livet mitt. Målet mitt er alltid å la følelsen jeg sitter med når jeg skriver eller spille inn en låt komme gjennom til lytteren. Jeg håper folk kan relatere seg til hvordan jeg hadde det da jeg skrev låtene, sier han.

På spørsmål om når vi får høre nytt, og hvordan det kommer til å låte, er Miguel hemmelighetsfull.

– Jeg jobber alltid med ny musikk.

– Det er ikke planlagt noe konkret, men det leder jo på et eller annet vis mot et nytt album. Mer enn det vil jeg ikke si; jeg har alltid satt pris på at mine favorittartister holder kortene tett til brystet og evner å overraske med nytt materiale. Det eneste jeg kan si er at det er en utvikling i musikken som føles naturlig for meg, sier han.

– Det har skjedd mye siden sist jeg jobbet med et album, og jeg har selvsagt både lært mye nytt og utviklet meg på en måte som gjenspeiles i musikken. Jeg prøver alltid å ta med nye erfaringer inn i musikken, sier han.

Eksperimenterer med tematikken

Popmusikk generelt, og kanskje r&b spesielt, dreier seg gjerne mye rundt kjærlighet og lidenskap. Miguel mener det er naturlig, men sier også at han liker å eksperimentere med innholdet i låtene sine.

Livet handler jo i stor grad om å elske og å ville bli elsket.

– Uansett om du hører på r&b eller annen musikk er det som oftest romantikk og det motsatte kjønn det handler om. Selv i heavy metal! Det er jo naturlig at det er det som går igjen i musikken. Jeg har allikevel prøvd å utforske annen tematikk på mitt siste album, for eksempel i låtene «The thrill» og «Where’s the fun in forever», som dreier seg om å leve i øyeblikket, sier han.

I februar slapp Miguel musikkvideo til låta «Candles in the sun», som tar opp langt mer seriøse tema enn den gjengse poplåt – som tro og urettferdighet.

– Det er kanskje den låten som skiller seg mest ut. Jeg har prøvd å ta opp ting jeg tenker på, uten å lade låta med sterke meninger. Jeg prøver å være allsidig når jeg skriver låter, sier han.

I fjor fikk Miguel en Grammy-pris for den lidenskapelige singelen «Adorn». Til P3 sier han at de siste låtene han har skrevet har vært mer abstrakte.

– Livet på turné fører med seg mange nye inntrykk, og i det siste har låtene mine blitt mest påvirket av alle stedene jeg har vært og menneskene jeg har møtt.

Miguel live på Hove 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Miguel live på Hove 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)