Fasjonabelt fantastisk

Lucy Swann befinner seg midt i mellom følelser og logikk.

Hun begynte å lage musikk som 5-åring og skriver låtene sine på et gammelt stueorgel fra finn.no. Lucy Swann er ukas Urørt med «Fashionably Late.»

URØRT MENER:

«Lucy Swann har alt. Nydelig vokal, svevende elektronisk lydteppe, mørk mystikk og driv. Karin Dreijer Anderssons ukjente lillesøster? Uten tvil Norges nye elektropophåp.»

MER OM: Lucy Swann på Urørt.

-Jeg begynner ofte med en stemning jeg vil beskrive i musikken. Det kommer ofte inn et tema etterhvert som jeg får tak på stemningen. Rent praktisk er det oftest rytmen og melodien jeg begynner med, og de inspirerer ofte hverandre. Av og til er det vanskelig å vite hva som kommer først, sier Lucy om hvordan hun går fram når hun lager musikk. Låta som er valgt ut som Ukas Urørt beskriver hun slik:

-«Fashionably Late» skrev jeg på stueorgelet mitt i første halvdel av 2008. Den kom vel fra et sted midt i mellom følelser og logikk. Jeg var ganske hodestups i en gutt på den tiden og ville nok avreagere med en litt kjølig sang om kjærlighet.

Lucy Swann. (Foto: Mariano Garcia)
Lucy Swann. (Foto: Mariano Garcia)

Uforløste stemninger

Lucy Swann er ikke et fiffig artistnavn, men hennes døpenavn. Hun er født i England, men flyttet til Asker som niåring. I forrige uke ble debutalbumet «La Petite Mort» sluppet, og både Aftenposten og Dagbladet har sammenlignet henne med landskvinne Kate Bush. Selv liker hun ikke å sette merkelapper på musikken sin.

-Jeg synes Anne Gunn Halvorsen i Dagbladet hadde en veldig fin beskrivelse i sin anmeldelse med «viltvoksende, organisk elektropop.» Personlig har jeg et litt ambivalent forhold til ordet «elektropop» men i denne sammenhengen likte jeg bruken. Ellers er det jo mye uforløste stemninger jeg forsøker å skape – en slags optimistisk spenning.

Tilfeldig

Låtene som utgjør debutplata begynte hun å skrive på for to år siden, men musikk har vært en aktiv del av oppveksten.
-Jeg skrev mine første låter som femåring, og de synes jeg faktisk er søte å høre på idag. Det meste man gjør i den alderen er søtt. Jeg hadde også en lang periode hvor jeg skrev mange ordentlig flaue sanger og dikt om kjærlighet og miljøet og sånn. Det er veldig tilfeldig hvordan låtene har kommet, det har vært en veldig instinktiv skriveprosess.

Inspirasjon henter hun fra artister som spenner over et vidt spekter av sjangre, og nevner Brian Eno, DU!, MGMT, Roxy Music og Morrissey.
-Av de har jeg lært om energi, ærlighet og selvironi, mens artister som Mahalia Jackson og Aretha Franklin lærte meg om frihet i framførelsen.

-Hvem er dine favoritter på Urørt?

Sandra Kolstad, fordi hun er forfriskende ekspressiv og har en utrolig spennende meloditeft. Kathinka, fordi jeg synes hun har en så herlig mystisk og laidback stemme. Og Norma Sass fordi jeg beundrer låtskrivingen deres så sabla mye, og i tillegg er jeg veldig fan av Thea Raknes’ stemme.

Spiller på Øya

-Det beste som har hendt meg i karrieren hittil må være å ha fått så mange fine nye bekjentskaper, og det å kjenne generøsiteten blant kollegaer i musikkmiljøet. Å bli booket til Øyafestivalen i år var også rimelig stas, sier Lucy, som også blir å se på flere scener senere i år:
-Jeg skal spille på John Dee i Oslo 17.mars, og til høsten blir det turné med Rikskonsertene. Jeg gleder meg til å reise rundt og presentere meg selv for mennesker, og til nye musikalske samarbeid.

-Hva betyr det å bli Ukas Urørt?
-Det er veldig flatterende! Utrolig fint å bli fremhevet på denne måten og få litt ekstra oppmerksomhet.

-En siste appell til folket?
-Alt er i bevegelse!

Hør også intervju med Lucy Swann i onsdagens Urørtsending, mellom klokka 21 og 23 på P3