Framtidas mobile instrumenter?

Om noen måneder er det kanskje RattleJam du tar fram om du ønsker å leke deg med mobilen.

Har du alltid hatt lyst til å spille i favorittbandet ditt? Er du lei av Singstar og Guitar Hero? Det finnes mange mobilapplikasjoner både for å lage og spille musikk, men ikke så mange der du også kan interagere med musikk. Det kan du med Rattlejam.

Stian Hauge og Kjartan Vestvik er gründerne bak RattleJam. Foto: Transisto.
Stian Hauge og Kjartan Vestvik er gründerne bak RattleJam. Foto: Transisto.

Drømte om samspill og lek

De to norske gründerne Stian Hauge og Kjartan Vestvik gikk med en drøm om å utvikle en app som lot flere spille sammen, samtidig som de kunne leke med sounden til favorittartisten eller bandet.

– Ideen kommer fra et studentprosjekt ved Universitetet i Oslo, hvor vi ønsket å lage et verktøy innen musikkterapi, forteller Stian Hauge til P3.no

– Målet var å utvikle en app som var så bra at alle kunne bruke den, samt gjøre det enklere å spille sammen. Det skulle også være en app som brukeren enklere kunne ta med seg fra institusjonen til hjemmet.

Les også: Lettere å bli gitarist?

Resultatet er blitt applikasjonen RattleJam som de har laget gjennom firmaet sitt, Transisto. Det kommer på markedet om få måneder, men veien fram har ikke vært bare enkel.

Casiokids og Turboneger

I RattleJam kan man blant annet leke seg med Turbonebers "All my friends are dead". Foto: Promo.
I RattleJam kan man blant annet leke seg med Turbonebers “All my friends are dead”. Foto: Promo.

– For å få til dette måtte vi primært utvikle to ting: en applikasjon som kunne snakke med flere mobiler samtidig, og en lydpakke, som er sekvenser og toner hentet fra enkeltsporene på masteren til en ny eller gammel låt.

Så langt har de laget en lydpakke av Casiokids’ “Fot i Hose” og jobber med en til Turbonegers “All my friends are dead”.

– Vil det etter hvert utvides med flere låter?

– Vi ønsker at RattleJam skal bli plattformen for lek og moro med sounden til favorittartisten. Transisto vil lage lyddesign av nye eller gamle låter på oppdrag fra plateselskaper og sponsorer. Dette gir de en ny og unik måte å interagere med brukerne på og skape innhold på sosiale medier.

– Hvorfor ikke tenke større, og la folk legge inn egne samples?

– Dette har vi selvfølgelig tenkt på, men prosessen med å lage lydpakkene og få opptakene til å bli bra er så komplisert at vi må vente litt med denne funksjonen.

«Bokser» med sekvenser og toner

Stian Hauge forklarer oss hvordan musikkapplikasjonen styres.

– Instrumentene kontrolleres på en enkel måte ved at du beveger telefonen 180 grader rundt deg selv. Her ligger det flere «bokser» med ulike sekvenser og toner som kan avspilles, ved at man beveger telefonen gjennom «boksen», forklarer Hauge.

– I tillegg har vi utviklet JamCam, som lar deg lage en video med perfekt lyd fra alle som deltar i jammen.

Målgruppa for RattleJam er først og fremst unge mennesker som ønsker å lage sin egen collage av sounden fra favorittlåta.

– I tilegg gir vi dem et verktøy hvor man kan lage fete musikkvideoer. Men vi kan jo få oss en overraskelse, datteren min på 18 måneder elsker for eksempel bassgitaren i “All my friends are dead” og jeg vil tro det er mange 50-åringer som vil like å spille gitar som Hank Marvin i The Shadows.

Drømmer om San Fransisco

Den nye applikasjonen vil bli lansert i april og da ønsker teamet bak å ha klart fire låter man kan leke seg med. For framtida er ambisjonene klare.

– Vi har en visjon om at RattleJam skal bli den ledende plattformen for sosial brukerinteraksjon med musikk. Hvor man kan lage sine egne collager av sounden til favorittartisten, samt lage sitt eget uttrykk ved å lage en musikkvideo. Drømmen er å lansere RattleJam på DEMO mobile 2013 i San Fransisco, vi har søkt og venter på svar.

Her ser du hvordan man kan leke seg med JamCam til Casiokids’ “Fot i Hose”: