Frk. Fryd - Rockefeller, by:Larm 2014
Terningkast 4

Fryd på jorden

Det Frk. Fryd mangler av dynamikk tar de igjen med punkenergi og popteft.

Stavangerbandet Frk. Fryd har allerede holdt det gående i åtte år, til tross for at de først nylig har kunnet kjøpe sprit over disk med loven i hånd. I fjor fikk de et gjennombrudd med den tungt roterte radiosingelen «Blod & honning», og denne våren ventes debutalbumet.

Det er forhåpentligvis lov å trekke estetiske linjer tilbake til foregangskvinner som The Runaways og The Donnas uten å bli stemplet som kjønnsfascist. Men en vel så skinnende stjerne på denne himmelen er jo strengt tatt Oslo Ess, som bandet delte scene med under bry:Larm-arrangementet tidligere i dag. Begge har et øre for ukomplisert rett-i-fleisen-rock der det hemningløst fengende riffet veier tyngst, og på sitt beste – som nevnte singel – viser Frk. Fryd noe av den samme evnen til å skru sammen låter med nådeløse klisteregenskaper.

På Rockefeller fylles lokalet gradvis av et forventningsfullt publikum, og det viser seg å være berettiget. Andrelåten «Slem pike» sitter som et giftig skudd, og den illustrerer en av styrkene til bandet – de raser sjeldent avgårde i halsbrekkende tempi, men går snarere ofte for et seigt driv som dytter tankene mot det tidlige nittitallets yre utvekslinger mellom pop og punk.

Frk. Fryd på by:Larm 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Frk. Fryd på by:Larm 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

«Ett løft» viser at det er flere radiohits in spe på Tell dine skritt igjen-EPen, mens de ferske låtene «Skyene» og «Salt i såret» bekrefter et liveband som kan måle krefter med langt eldre sjangerrepresentanter.

Ordentlig varme i trøya blir de imidlertid først etter halvkjørt løp. Og det er selvsagt rom for ytterligere nyanserikdom i sceneuttrykket deres – med et allsidig våpen som vokalist Caroline Ekeli for hånd, kan Frk. Fryd med fordel bygge både lydbilde og låtstrukturer i dybden og bredden. Jeg gleder meg allerede.

Frk. Fryd på by:Larm 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Frk. Fryd på by:Larm 2014. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Marius Asp