Går for verdensherredømme

Det er langt fra Berkåk i Sør-Trøndelag, til en nattklubb i Los Angeles. Astrid Smeplass vil enda lengre. Lørdag stakk hun av med to av fire priser under P3 Gull.

Astrid S, Astrid eller Astrid Smeplass. Skal vi tro ordspråket har P3 Gull-vinneren, som lørdag stakk av med prisen for både Årets nykommer og Årets låt, rukket å bli et svært kjært barn i løpet av sin korte karriere. Idol-Astrid ble hun derimot aldri.

SE: alt fra P3 Gull 2015 om igjen

Nei, der tror jeg jeg hadde litt flaks. Vi var jo to som het Astrid som var med den sesongen, så det ble bare aldri sånn.

Ikke det at det egentlig hadde gjort noe.

– For meg har Idol bare vært positivt, men jeg vet jo at det er mange andre som ikke liker det.

Skulle bli jagerflypilot

For hadde det ikke vært for Idol hadde hun nok ikke vært her hun er i dag.

I en hotellbar i Stockholm. Sliten, men fattet etter en lang dag i studio.

Eller, det er ikke riktig så enkelt. Det er mange faktorer som har gjort at Astrid nå nærmest er på fornavn med de ansatte på hotellet i Stockholm, som ligger i perfekt gåavstand til studioet.

En av dem er Drømmestipendet fra Norsk Tipping, som hun vant som 11-åring etter at hun sendte inn en coverversjon av «All By Myself» (hør den i videoen under). Det gjorde at hun fikk råd til sin første gitar.

En annen er John Mayer, som inspirerte henne til å lære seg gitar etter hun egentlig hadde lagt musikken på hylla. Så var det et nyttårsforsett om å si ja til nye utfordringer og vennene som mente Idol var kleint, som ble møtt av det som kanskje har vært den aller viktigste faktoren: Astrid sin egen stahet.

Hadde det ikke vært for dette hadde hun sannsynligvis vært på en militærleir. I førstegangstjenesten, med et ferskt vitnemål fra fotballinja ved Orkdal Videregående skole i bagasjen, og et liv i forsvaret foran seg.

For selv om Astrid tidlig skisserte seg et liv som artist, og hadde Hannah Montana som sitt største forbilde i barneårene, var det drømmen om å bli jagerflypilot som preget begynnelsen av tenårene.

– Jeg har nok alltid ville gjort ting litt annerledes. Jeg vet ikke hvorfor akkurat jagerflypilot, men det er nok et resultat av det.

– Jeg vil bli skikkelig svær

Selv om drømmene har forandret seg har hun ikke forandret seg som person etter gjennombruddet. Hun har bare vokst opp, i følge henne selv.

Og det er unektelig en jordnær 19-åring vi sitter ovenfor. Med unntak av den sorte store pelsjakken, som oser diva fra stolryggen og mobilen der det stadig tikker inn nye SMSer, er det lite som minner oss på at det kan være Norges nye superstjerne vi har til bords.

Selv er hun derimot veldig klar over at hun kan være det. Hun skal bli det. Det er jo derfor hun holder på med dette.

– Jeg vil jo bli skikkelig svær, sier hun og fortsetter umiddelbart.

– Og jeg tror jeg kan klare det. Hvis ikke hadde jeg jo ikke satset på musikk, sier hun herlig oppriktig og ser opp med krystallblå øyne.

 

Flyttet hjemmefra som 17-åring

Det valget gjorde hun fullt ut for to år siden. Hun kom hjem på helgebesøk til foreldrene i Berkåk, og la fram ideen om å slutte på videregående og satse fult på musikk. Først møtt av litt skepsis, så overveldende støtte.

– Først var de veldig foreldre, med litt sånn «er nå dette så lurt, du kan ikke slutte på skolen»-holdning, forteller hun i det servitøren kommer bort og spør hva vi vil ha å drikke.

En gul Loka blir skrevet på bestillingsblokka, før Astrid fortsetter å fortelle om foreldrenes reaksjon.

Først var de skeptiske, men etter de hadde tenkt litt var de bare kjempepositive. Sånn «selvfølgelig skal du det», sier hun og imiterer morens stemme.

Så positive var de, at Astrid selv begynte å lete etter grunner for ikke å gjøre det.
Men da slo tanken som har fulgt henne i alle veivalg videre – «hva er det verste som kan skje?»

For det var aldri gitt at det skulle bli en suksess. En femteplass i Idol er ingen gitt «stairway to heaven.»

17-åringen hoppet likevel ut i det med begge beina. Hun pakket sakene og kassegitaren, og vendte snuten mot hovedstaden. Der flyttet hun rett inn i en leilighet på Grünerløkka, sammen med artistkollega Julie Bergan.

– Det er jo masse dritt

De to ble kjent under VG-lista året før, og siden har de holdt sammen, både som samboere og bestevenner.

Det å ha noen nær seg, som kjenner seg igjen i artistlivet, er viktig for Astrid.

– Det er jo masse dritt med å være artist. Det er ikke alltid like kult å bo på hotell, eller reise rundt hele tiden, men sier du det til noen som ikke jobber med dette høres du ut som ei utakknemlig kjerring. Da er det veldig digg å kunne snakke med noen som kjenner seg igjen i det.

1. Astrid S med storebror Eirik S. 2. Astrid S Rennebu IL. 3. Astrid S som jagerflypilot. 4: Astrid som barn.
Foto: Privat

For til tross for at hun virkelig føler hun lever drømmen, kan det være treige dager i studio der hun lurer på hvorfor hun i det hele tatt er der.

– Det hjelper ikke å ha kapasiteten til å sitte 12 timer i studio når inspirasjonen ikke er der, sier hun og setter de øynene ned i bordet.

Da kan tanken om hvordan det ville vært hvis hun valgte annerledes en vårdag i 2013, slå henne.

– Jeg tenker jo på hvordan det kunne vært hvis jeg hadde blitt igjen og fullført skolen. Hvis jeg hadde gått videre med planen om førstegangstjeneste, og vært der nå i stedet for her, sier hun tankefullt og tar en slurk av flasken med Loka som akkurat kom på bordet.

Det stopper derimot der. Hun vil ikke se seg så mye tilbake, og hun angrer aldri. Hun er fullt klar over at det kan komme tøffere tider, men de tror hun ville kommet uansett.

– Livet går opp og ned, det gjelder uansett hvilken jobb du har. Nå har jeg satset på dette, så får jeg heller gjøre noe annet hvis det skulle skjære seg, sier hun og lener seg komfortabelt tilbake i skinnstolen.

To x P3 Gull

Hun er unektelig på rett vei. Tidligere i høst vant hun prisen for Best Norwegian Act under MTV European Music Awards, og ble derfra nominert til Best European Act.

I helga ble hun den store vinneren under årets P3 Gull, hvor hun stakk av med to priser: Årets nykommer og Årets låt. Sistnevnte for hiten «2 A.M».

For de som så showet var det liten tvil om at Astrid ble både glad og overrasket over dobbeltseieren.

– Jeg skvatt litt da jeg sto opp og så prisene stå på stuebordet. Det føles litt som om det er noe jeg har drømt.

Det var nemlig en hoppende glad 19-åring som entret scenen for å ta imot sin andre pris for kvelden, og kaste seg over prisutdeler Sondre Justad.

Overraskelsen satt i også dagen derpå.

Jeg skvatt litt da jeg sto opp og så prisene stå på stuebordet. Det føles litt som om det er noe jeg har drøm, forteller Astrid dagen derpå.

Årets nykommer og Årets låt i år. Går du for årets live neste år?

– Det hadde vært dritfett da. Vi får håpe det!

Foto: privat.

 

Føler seg til bry

En Live-nominasjon henger høyt for den fremadstormende trønderen. For til tross for at 19-åringen virker til å være svært klar over sitt eget talent, er det noen som overvelder henne veldig: det at noen faktisk vil komme på konsertene hennes.

Da 19-åringen i høst la ut på sin første soloturnè var det derfor med blandede følelser.

– Både bandet og manageren min var igjennom en del humørsvingninger både før og under turneen.  Det meste hang sammen med at jeg følte meg veldig til bry.

– Jeg skjønte ikke hvorfor folk hadde brukt penger på å se meg. På det tidspunktet hadde jeg jo bare sluppet en singel.

Ekstranummer føltes i alle fall rart for Astrid.

– Vi diskuterte ekstranummer mye backstage foran hver eneste konsert. Jeg var helt sikker på at ingen ville høre noe ekstra. Folk vil jo hjem, tenkte jeg. Mens crewet mitt insisterte på at jeg skulle gjøre det.

Så det var planen. Å ha is i magen, gå av scenen etter siste annonserte låt, og vente på at publikum ropte på mer. Under første konsert, på Blæst i Trondheim, smeltet all isen i det hun var på vei ut av scenen.

– Jeg løp tilbake til mikrofonen før jeg hadde kommet av, og spurt om de ville høre en til låt. De ville heldigvis det, da, forteller hun og ler.

Møtte DiCaprio

Turnéen gikk helt topp. Hun solgte ut hus etter hus. Parkteateret i Oslo var fullstappa. Hun besøkte Tyskland, og gjorde et par konserter i Danmark. På de to siste løsna det litt.

– Men jeg synes fremdeles det er sykt at folk betaler for å komme på konsertene mine, med bare meg, sier hun overbevisende.

Det er noe sjarmerende paradoksalt med at jenta som sitter over oss i den brune hotellbaren det ene øyeblikket kan proklamere at hun skal bli verdensstjerne, men samtidig la seg overraske av at det kommer betalende publikummere for å se henne på en scene.

Samtidig er det kanskje ikke så rart at det henger en nøkternhet igjen. Steget fra hjembygda Berkåk med knappe 1000 innbyggere, til verdensherredømme er langt.

Det fikk hun også kjenne på da hun tidligere i år var i studio i Los Angles. På en nattklubb i metropolen havnet hun plutselig på samme bord som selveste Leonardo DiCaprio.

Vel vitende om at jenter verden over kunne gitt mye for å veksle ord med DiCaprio, men Astrid selv ble helt stum.

– Jeg klarte ikke å si et eneste ord, så det ble bare veldig klein og ukomfortabel. Hva har jeg å bidra med her, var det eneste jeg klarte å tenke.

EP til våren

Til tross for at Astrid føler seg ukomfortabel på det hun omtaler som typiske kjendisfester, og foretrekker å være i studio i nabolandet framfor USA, sikter hun mot den store stjernehimmelen.

– Jeg jobber jo for at musikken min skal nå ut verden over, sier hun og sikter seg gjerne mot utsolgte venues i LA.

Til våren slipper hun sin første EP.  Til sommeren blir det ny turné. Hun er allerede bekreftet til Skralfestivalen i Grimstad og Pstero i Trondeheim, og har flere bookinger i kalenderen.

Det kribler litt i magen bare ved å tenke på turnéen. Samtidig vet hun at hun gjør det hun kan best, og hopper ut i det med begge beina.

Hun er spent, men ikke redd.

For hva er egentlig det verste som kan skje?

– Det er jo at jeg ikke kan leve av det lengre. At jeg ikke har råd til å betale husleia. Da får jeg bare flytte hjem igjen og fullføre videregående.