Har lært seg norsk på grunn av Kaizers

Den tyske superfanen Susi Fuchss overrakte prisen for Årets liveband til bandet hun har sett live over 170 ganger.

Fem norske band var nominert til Årets liveband under det første norske P3 Gull-showet noensinne. Mange har stemt på både Honningbarna, Karpe Diem, Kvelertak og Bendik, men det var altså Kaizers Orchestra som fikk aller flest stemmer av de nominerte, og dermed stakk av med den gjeve musikkprisen.

Les også: Her er de nominerte til P3Gull

Superfanen Susi Fuchss(34) ble flydd inn fra Tyskland for å overreke prisen til sitt favorittband.

Fan i 10 år

Det er få som kan påstå at de er en mer dedikert Kaizersfan enn Susi. Hun har sett over 170 livekonserter og drifter den internasjonale fansida til bandet.

– Det er helt fantastisk at de vant. De fortjente virkelig å vinne, og det var veldig gøy å få lov til å dele ut prisen. Jeg må jo innrømme at jeg hadde stor tro på at de kom til å vinne, sier Susi fornøyd.

Hva er du liker så godt med Kaizers?

Det er mest livekonsertene og energien de har på scenen

– Det er mest livekonsertene og energien de har på scenen. Det er helt spesielt. De ser så annerledes ut og bruker andre instrumenter. Det er noe du ikke forventer, noe som er veldig ulikt fra andre band. De skiller seg bare ut på alle måter. 

Susi Fuchss så Rogalandsbandet for første gang under festivalen Rheinkultur i 2003, og falt pladask. Etterhvert lærte hun seg norsk, for å kunne drifte fansida hun starta.

– Det begynte med at jeg bare ville skjønne hva som stod på de norske Kaizers-sidene, og da brukte jeg automatisk oversettelse. Etterhvert oversatte jeg mer og mer selv, og jeg tenkte at når jeg først gjør den jobben, så kan jeg jo legge det ut på nettet for alle. Etterhvert ble det lettere og lettere å oversette, og jeg begynte å snakke mer og mer norsk.

Susi Fuchss. Foto: Kim Erlandsen.
Susi Fuchss. Foto: Kim Erlandsen.

Et halvt år på konsert

Nå snakker Susi flytende norsk og hun har vært på åtte Kaizers-konserter i Norge bare det siste halvåret.

– Jeg har blitt venner med mange norske Kaizersfans, og forsåvidt fans fra hele verden, og når jeg er i Norge besøker jeg dem. 

Før den tyske überfanen dro på sin første Kaizers-konsert, hadde hun aldri vært i Norge før. Sjøl syns hun det er litt skremmende å tenke på at hun har brukt over et halvt år av livet sitt på å gå konserter med favorittbandet sitt.

Jeg skjønner at mange syns jeg høres crazy ut

– Jeg skjønner at mange syns jeg høres crazy ut, men det er også mange som forstår det. Det er litt sånn at hvis noen sa at de spilte et sted i kveld, så ville jeg dratt på konserten, og etter to minutter der ville jeg tenkt “Åh, det er dette som har manglet i livet mitt de siste to månedene”.

Hun bruker omtrent to timer om dagen på å drifte fansida, Facebook og Twitter med Kaizers-stoff.

– Og i det siste har jeg jobbet med en julekalender som snart skal komme. Det har omtrent vært en fulltidsjobb de siste tre ukene, sier Susi.

Det er ikke første gang hun møter Kaizers Orchestra. Hun har møtt dem flere ganger tidligere.

De kjempehyggelige og veldig fokuserte

– Siden jeg driver fansida må vi jo samarbeide litt. De er kjempehyggelige og veldig fokuserte på det de gjør, og jeg mener at det er derfor de klarer å smitte fansen. De vet akkurat hva de gjør.

Hvilken Kaizers Orchestra-låt betyr mest for deg?

– Det er veldig vanskelig å svare på, men det kanskje bli Under månen, selv om de sjelden spiller den live.