Hiphop ble redningen

Musikken ga Miss Tati mestringsfølelse i en oppveks preget av depresjon og sykdom.

– En streben etter å integrere meg gjorde at jeg glemte hvor jeg faktisk kom fra. Takket være samtaler med mamma om min kulturelle bakgrunn, så forstod jeg at jeg er et menneske som består av tre ulike kulturer og tre forskjellige innfallsvinkler. Hiphop talte til meg da jeg kom til Norge og følte at jeg var litt lost.

Hiphop som en megafon ut i samfunnet

Tatiana Palanca, bedre kjent som Miss Tati, mener musikken har vært en av hennes viktigste støttespillere i en utfordrende oppvekst.

Hør hele radioportrettet av Miss Tati her


Artisten vokste opp i Portugal, og kom til Bergen som tiåring. Foreldrene kommer fra Angola. Alt dette har vært med på å prege uttrykket hennes. I mai ga den tidligere Urørtfinalisten ut sitt første debutalbum, og P3s anmelder applauderte Miss Tatis allsidighet og mente at hun behersker like godt det å rappe som å være soulartist.

Nå står endelig Miss Tati fremst | Ute av skyggen

– En av grunnene til at jeg elsker hiphop er fordi det er som en megafon for det som skjer i samfunnet. Spesielt for mennesker med minoritetsbakgrunn.

Artisten mener at fremmedfrykt, diskriminering og rasisme er som en uhelbredelig sykdom på menneskeheten.

Miss Tati synes det er trist at vi ikke lærer av historien når det gjelder fremmedfrykt og rasisme. Foto: Øystein Skarsbø
Miss Tati synes det er trist at vi ikke lærer av historien når det gjelder fremmedfrykt og rasisme. (FOTO: Øystein Skarsbø)

– Etter å ha opplevd rasisme i Norge og Portugal ble jeg veldig sint, men etter hvert som tiden har gått har de emosjonelle sårene grodd og jeg har lært å takle diskrimineringen på min måte.

Utfordrende barndom

Videre forteller Miss Tati at hun opplevde kulturkræsj og identitetskrise da hun kom til Norge, og at hun som ungdom slet med depresjon og angst. Artisten fikk diagnosen Tourettes syndrom som 11-åring. Da begynte hun også å gå til psykolog og ta antinevrotiske medikamenter.

– Jeg gikk aktivt inn for å styre tankene mine vekk fra det destruktive, og heller fokusere på det positive.

Etter hvert begynte artisten å arbeide frivillig ved å undervise barn og unge, og hun mener at dette bidro til å åpne horisonten hennes.

Hør flere “Tett på”-portrett her

– Det hjalp å holde på med musikk og dans, og jeg følte at jeg mestret noe. Jeg fikk et større perspektiv og ble ikke like navlebeskuende, sier hun.

Se flere musikalske høydepunkter fra Miss Tati: