– Jeg føler meg litt på toppen av verden

Sveriges nye stjerneskudd er klar for platedebut og turné med Katy Perry. P3 møtte dama bak hitlåta “Habits”, Tove Lo.

– Jeg begynte å savne scenen, og jeg hadde en god bunke med låter som var for personlig til at jeg ville gi dem vekk til andre. Det var da jeg bestemte meg for å gjøre det selv og jobbe med mine egne låter, forteller Tove Lo til P3.

De siste årene har det blomstret deilig popmusikk ut fra nabolandet Sverige, og et av de siste talentene er Stockholmsjenta Tove Lo.

Denne måneden slipper hun sitt debutalbum Queens of the Clouds. P3 møtte henne utenfor Østlandssendingen ved Akerselva i Oslo for å slå av en prat.

– Foreldrene mine var nok redde for at jeg skulle velge denne retningen, noe som jeg endte opp med å gjøre, sier hun lattermildt.

– Ville forsvinne fra mine egne følelser

27-åringen fikk mye oppmerksomhet for fjorårets singel “Habits (Stay High)”, som lenge var listet på P3, særlig med remiksen av hiphop-produsentene i Hippie Sabotage. Nå er hun ute med sin andre singel, “Not On Drugs”, som spratt rett inn på P3s B-liste.

tovelo

– “Habits” kommer fra et kjærlighetsbrudd jeg var gjennom. Jeg prøvde å døyve smerten ved å feste i flere måneder for å forsvinne fra mine egne følelser. Etter en stund endte jeg alltid tilbake til det mørke stedet der jeg startet. Da fant jeg vel ut at den metoden ikke funket, og begynte å skrive om det jeg gikk gjennom.

– Så det er ganske morsomt å gå fra “Stay High” til “Not On Drugs”, ler hun.

– “Not on Drugs” er en gladere versjon av kjærligheten, der man forelsker seg og alt er perfekt. Det er den perfekte rusen og man trenger ingen andre rusmidler fordi alt er så bra. Så det handler om den type kjærlighet, før alt blir skummelt.

Hun forteller at låtprosessen gjerne starter med et tema eller en historie, som regel alltid fra sitt eget liv.

– Jeg blir ofte inspirert av ting fra mitt eget liv. Jeg bruker musikken som min terapeut, kan du si. Når folk har sagt at musikk er som terapi har jeg ofte tenkt at de er nerder, men det er akkurat sånn for meg også. Så du kan si jeg er en del av nerdegjengen som skriver låter som terapi.

– Omringet av talentfulle mennesker

Svensk popmusikk har lenge gjort det bra langt utenfor Sveriges landegrenser, men Tove har enda ikke funnet oppskriften til hvorfor.

– Jeg vet faktisk ikke hvorfor Sverige gjør det så bra eller hva oppskriften er. Jeg har prøvd å finne det ut, men for min del er det nok at jeg er omringet av så mange talentfulle mennesker, noe som er veldig inspirerende, sier hun og legger til:

– Det er litt det samme som et antrekk. Er det noen som har en fin kjole vil man ofte ha den samme, bare i en annen farge eller gjøre den litt mer til sin egen.

– Emilie Nicolas er min norske stjerne.

– Men Norge har også veldig mye bra. Jeg elsker Emilie Nicolas og har hørt veldig mye på “Pstereo” og “Grown up”.

Tove Lo. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Musikk har alltid vært noe Tove Lo har vært involvert i, selv om hun forteller at hun ikke kommer fra en musikalsk familie. På videregående skole hadde hun lærere som fokuserte mest på musikk, noe som ble grunnlaget for at hun startet et band og begynte å skrive låter.

– Det tok noen år før jeg virkelig kom inn i industrien. Stockholm er en liten plass og jeg hadde mange venner som holdt på med musikk og som begynte å ta av, som Icona Pop. Da jeg først ble signert til et plateselskap begynte jeg og jobbe som låtskriver for andre, som jeg elsket å gjøre. Man jobber mye, men er veldig fri.

Drømmer om verdensturné

Med et godt musikknettverk rundt seg er det flere artister hun inspireres av. Blant annet trekker hun fra vennene i Icona Pop.

– De har gått gjennom veldig mye av det jeg går gjennom nå, så det er deilig å ha dem der som kan gi meg tips og råd. I tillegg var Robyn og Lykke Li en veldig stor inspirasjon da jeg var yngre og ville produsere og skrive selv.

– Det er mange sterke kvinnelige artister jeg blir inspirert av.

I løpet av det siste året har Tove jobbet med å ferdigstille debutskiva. Hun har møtt Conan O’Brien i USA, kjent på adrenalinet ved å spille foran 1000 mennesker i Orange County og spilt i hele verden. Likevel har hun flere store drømmer på lista.

– Mine to drømmeprosjekt er å jobbe med Lorde og Mikky Ekko, som er to av mine favoritt-låtskrivere. Den store drømmen er vel å dra på en verdensturné, sier hun.

En personlig debut

Med debutalbumet like rundt hjørnet er en av drømmene realisert. Selv beskriver hun musikken sin som skitten pop som ikke er polert eller sensurert. Rått og ærlig med mye vokal og trommer.

– Skiva kommer til å bli veldig personlig, som alltid. Jeg har delt det inn i tre kapitler som er sex, kjærlighet og smerte. Det er kanskje et mønster på hvordan kjærlighetslivet mitt ofte pleier og ende, om jeg skal være brutalt ærlig.

– Det starter med den glade og lidenskapelige kjærligheten før det går over til den emosjonelle og mørke siden. For meg er det alltid slik at om du er lidenskapelig for noe, vil det alltid komme med litt smerte.

– Å slippe dette albumet er en drøm som blir virkelighet og jeg føler meg litt på toppen av verden akkurat nå.

Etter albumslipp 29. september skal hun fortsette å spille i hele verden, før hun i desember blir med verdenstjerna Katy Perry på turné.

– Det kommer til å bli veldig spennende. Jeg elsker å reise og være på veien, da er jeg i min egen boble.

Tove Lo – “Habits (Stay High)”: