Kanye West-trøyer skaper rabalder

Hiphop-stjernen får kritikk fra flere hold for å selge t-skjorter med det kontroversielle sørstatsflagget.

Q-Tip støtter ikke Kanye Wests bruk av sørstatsflagget. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
Q-Tip støtter ikke Kanye Wests bruk av sørstatsflagget. Foto: REUTERS/Lucas Jackson

Kanye West er for mange en kontroversiell figur, og har ikke gjort noe for å bedre på det under sin pågående Yeezus-turné.

Les også: Begraver stridsøksen

Under Nord-Amerika-turneen har hiphop-stjernen fått selskap av en person utkledd som Jesus på scenen, og han har også provosert mange ved bruken av sørstatsflagget på forskjellig Yeezus-merchandise.

–Fuck sørstatsflagget

Flere forskjellige Yeezus-trøyer til salgs under konsertene har nemlig bilde av det kontroversielle sørstatsflagget, og det har fått rap-kollega Q-Tip til å reagere.

Les også: Disse rapperne tjener mest

En av t-skjortene Kanye West selger på turneen sin. Foto: virgilabloh/Instagram
En av t-skjortene Kanye West selger på turneen sin. Foto: virgilabloh/Instagram

Selv om Q-Tip, kjent fra hiphop-gruppen A Tribe Called Quest, skal varme opp for West under hans New York-konserter senere i november, hindret det ikke han å ta til Twitter for å si i fra hva han mente bruken av det omstridte flagget.

– Fuck sørstatsflagget, skrev Q-Tip på Twitter.

Assosiert med hvit nasjonalisme

Grunnen til at sørstatsflagget får sinner i kok er at ble brukt av de slaveri-vennlige sørstatene under den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet. Siden har det blitt assosiert med ekstreme holdninger knyttet til hvit nasjonalisme, og blitt brukt av grupper som Ku Klux Klan.

Les også: – Majestetisk og inspirerende

En av Yeezus-trøyene har et motiv av et skjelett omsvøpet i sørstatsflagget. Foto: virgilabloh/Instagram
En av Yeezus-trøyene har et motiv av et skjelett omsvøpet i sørstatsflagget. Foto: virgilabloh/Instagram

– Jeg elsker Kanye, ingen diss, men folket mitt hjemsøkes fremdeles av lidelsene som ble utført under det banneret, skrev Q-Tip på Twitter.

Prøver å ta det tilbake

West forsvarer derimot bruken av sørstatsflagget på turné-merchandisen sin, og sa, ifølge NME, til radiostasjonen 97.1 AMP at han prøver å ta symbolet tilbake.

Les også anmeldelsen av Yeezus: Dyster Yessias

– Sørstatsflagget representerte på en måte slaveri. Så jeg lagde en låt, «New Slaves», og tok sørstatsflagget og gjorde det til mitt flagg. Det er mitt flagg nå! Hva skal du gjøre med det?

Yeezus-turneen har ikke gått helt som planlagt, og fikk et tilbakeslag sent i oktober da en lastebilulykke førte til at viktig sceneutstyr ble ødelagt, og flere konsertdatoer ble avlyst.

Se musikkvideoen til Kanye West – «Black Skinhead»: