Kjærlighet for detaljer

– Musikken er konstant i kroppen, forteller Ukas Urørt Charlotte Qvale.

– Urørt er et eventyrland av ny norsk musikk, og det er ærefullt og fantastisk å bli trukket frem blant alle de dyktige artistene og bandene som deler musikken sin her. Jeg ble ekstremt stolt og utagerende lykkelig da jeg fikk beskjeden.

Urørt mener:

“Charlotte Qvale har ikke bare en klokkeklar røst, men også en evne til å krydre låtene sine med elementer som overbeviser, forfører og vokser videre på deg. Dette er appetittvekkende og freidig popmusikk med driv, frekk bouzouki, klapp og energi.”

Mer om: Charlotte Qvale på Urørt

Hun er syv år gammel og får et gammelt, vakkert og steinsurt piano fra foreldrene sine. Interessen for musikk oppstår.

– Jeg var besatt av fra første stund og lærte meg å spille på egenhånd, uten lærer og noter.

På slutten av barneskolen lager hun sine første melodier, og et par år senere kommer tekstene til.

– Siden da har pianoet fått selskap av synther, midiboard, munnspill og gitarer, og bunken av låter har blitt tykkere for hvert år.

Idag er den halvt islandske mandalsjenta både skuespiller, manusforfatter og musiker. Siden hun er solo-artist opererer hun med mange ulike musikere, men nøkkelpersonene nå er hennes produsenter fra Montée, Erlend Mokkelbost (30) og Anders Tjore (30).
– Hovedfokuset fremover er helt klart innspillingen av debutalbumet.

- Jeg har kjærlighet for detaljene - det som gir en låt sitt særpreg. (Foto:Solveig Selj)
- Jeg har kjærlighet for detaljene - det som gir en låt sitt særpreg.(Foto:Solveig Selj)

– Musikken er konstant i kroppen

Hun prøver å frigjøre seg fra de fleste regler hun kjenner, og tenker at man innenfor popsjangeren – og andre sjangre – har lov til å være skamløs i valg av elementene som skal utgjøre låta.

– Tenker jeg at et parti med organisk steelgitar kan være fin å blande med en kantete synthlyd, gjør jeg det uten å nøle. Det var da jeg skjønte at jeg kan gjøre HVA SOM HELST at jeg ble hundre prosent klar for å spille inn debutalbumet.

Musikken oppstår som regel som små bruddstykker av ord eller toner som modnes i hodet når hun holder på med noe helt annet enn musikk.

– Plutselig er det “ferdig” og jeg løper og setter meg ved keyboardet mens jeg fortsatt husker idéen. Det kan starte med en rytme,  et ord eller en stemning – rekkefølgen er uviss, men jeg er helt sikker på at noe av det jeg liker aller best i hele livet, er å få alle disse tingene til å bli en låt.

- One Move var et wild card, forteller Charlotte Qvale. (Foto: Geir Dokken)
- One Move var et wild card, forteller Charlotte Qvale. (Foto: Geir Dokken)

Ukas Urørt-låta er en av tre låter som utgjør hennes første EP. De ble spilt inn med tidligere produsent Syvert Feed.

The Long Spin (listet på MTV) og Exit, var i større grad ferdig arrangert da vi gikk i studio, men One Move var et wild card – en tekst og en melodi jeg hadde skrevet, men som jeg ønsket å eksperimentere med. Vi lekte oss frem, og plutselig dukket bouzoukien opp. Et lydmessig ganske påtrengende strengeinstrument, det som danner introen på hvert vers i låten. Derfra gikk det raskt mot versjonen av One Move som ligger på Urørt i dag.

– Den handler om at man kan planlegge så mye man vil i livet, men av og til er det bare én liten ting som skal til for å endre på alt.

Brede inspirasjonskilder

Som så mange andre syns hun det er vanskelig å si akkurat hva  det er man faller for ved musikk, men understreker at hun liker musikk fra de aller fleste sjangre.
– Klassikere er for eksempel David Bowie, Fleetwood Mac, Beach Boys, Tom Waits, Roy Orbison, Paul Simon, Bruce Springsteen, Marvin Gaye og Burt Bacharach.

Blant nyere favoritter nevner hun M. Ward, Björk, Elliott Smith, Feist, M83, Field Music, Passion Pit, Volcano Choir,  Wilco og Dirty Projectors.

– Jeg lar meg trollbinde når en låt er tilgjengelig og komplisert på samme tid, og blir fra meg av begeistring når jeg oppdager perfekte poplåter.

Mange høydepunkt

Hun har hele tiden hatt sideløpende karrierer – teater på den ene siden og musikk på den andre.
– Jeg har spilt hovedrolle i en dansk spillefilm, skriver teatermanus og regisserer teater – et høydepunkt her er forestillingen “Havet”, som går av stabelen i juli. Når det gjelder musikkdelen av livet mitt så har jeg komponert filmsoundtrack og skrevet musikk til sceneproduksjoner.

– VG trakk meg frem som sitt artisthåp i 2010, og det var noe jeg registrerte med enorm ydmykhet og stolhet. Det er et åpenbart høydepunkt å være i gang med mitt første album, særlig fordi mine samarbeidspartnere er så vanvittig dyktige. Musikken er min klare, røde tråd, og hver studiodag er egentlig et lite høydepunkt i seg selv.

Sjekk ut musikkvideoen til “The Long Spin”

– Andre favoritter på Urørt?
– Jeg liker Hypertext, oppfatter låtene som frekke og litt skjøre på samme tid. Veldig mye kult hos Burning God Little. Og så gleder jeg meg til å høre mer fra Tôg! Jeg får lyst til å danse tøft i en Tarantino-film når jeg hører “Sansen”.

– En siste appell til folket?
– You can never hold back spring.

Hør også intervjuet i onsdagens Urørtsending på P3, mellom klokka 21 og 23.

Hva syns du om Charlotte Qvale?