– Kurt Cobain kysset meg midt i ansiktet

Den ikoniske Nirvana-vokalisten ble ifølge Dave Grohl begeistret for de første Foo Fighters-låtene.

Dave Grohl viste motvillig vekk de første Foo Fighters-låtene til Kurt Cobain. Foto: NTB Scanpix, Matt Sayles
Dave Grohl viste motvillig vekk de første Foo Fighters-låtene til Kurt Cobain. Foto: NTB Scanpix, Matt Sayles

Foo Fighters har over de siste 20 årene befestet seg som en av nåtidens virkelige rocke-mastodonter.

Men allerede før Foo Fighters i det hele tatt var et band, og bare noen demo-kassetter i skuffen til Dave Grohl, hadde de én stor fan.

Nirvana-vokalisten Kurt Cobain skal nemlig blitt så begeistret etter å ha lyttet til de første låtene at han kysset Grohl.

Fikk nyss om låtene

I den syvende episoden av Foo Fighters’ tv-serie, Sonic Highways, fokuseres det på den rike musikkhistorien til Seattle og da spesielt grunge-bandet Nirvana.

Den tidligere Nirvana-trommeslageren og nåværende Foo Fighters-frontfigur Dave Grohl brukte episoden til å fortelle om hans tid i det legendariske bandet.

Grohl fortalte blant annet at han hadde jobbet med sitt eget soloprosjekt i skjul under Nirvanas 1992-turné, men at Cobain til slutt fikk nyss om det.

– Kurt sa: “Jeg hørte du har spilt inn noe greier med Barrett Jones (som senere produserte Foo Fighters’ debutalbum, journ.amn)”. Jeg bare svarte: “Ja”. Så sa han: “La meg høre det”, erindrer Grohl som husker han var nervøs.

– Jeg var redd for å være i samme rom da han hørte det.

Det hadde han ingen grunn til å være. Da Cobain fikk høre noen av demoene, blant annet “Alone + Easy Target” som senere endte opp på Foo Fighters’ debutalbum, reagerte han ved å kysse Grohl.

– Kurt satt i et badekar og hørte det, så kysset han meg midt i ansiktet. Han var så begeistret, forteller Grohl i episoden, gjengitt av Consequence of Sound.

Hør “Alone + Easy Target”-demoen:

Holdt det skjult for resten av bandet

Kurt Cobain døde i 1994, og fikk ikke oppleve Foo Fighters' suksess. Foto: NTB Scanpix, Mark J. Terrill
Kurt Cobain døde i 1994, og fikk ikke oppleve Foo Fighters’ suksess. Foto: NTB Scanpix, Mark J. Terrill

Dave Grohl og Kurt Cobain spilte altså sammen i Nirvana, som var et av 90-tallets viktigste og mest toneangivende band. De introduserte grunge-sjangeren til et bredt og ungt publikum, godt hjulpet av musikkanalen MTV.

Les også: Vil gjøre Cobains barndomshjem til museum

Etter Nirvanas gjennombrudd med platen Nevermind og singelen “Smells Like Teen Spirit” i 1991 begynte Grohl å spille inn sine egne låter, i skjul for resten av bandet.

– Jeg var i ærefrykt for Kurt Cobains sanger, og jeg var redd. Jeg trodde det var best å holde sangene mine for meg selv, forklarte Grohl i et intervju i 1997.

Dessverre fikk ikke Cobain oppleve noe av Foo Fighters’ suksess. Han ble funnet død i sitt eget hjem i april 1994, hvor han skal ha begått selvmord.

Kommer til Norge med nytt album

Det siste Foo Fighters-albumet Sonic Highways har fått jevnt over gode anmeldelser, men rockegruppen klarte ikke helt å overbevise P3s anmelder, som blant annet skrev:

Omslaget til Sonic Highways. (Foto: Promo)
Omslaget til Sonic Highways. (Foto: Promo)

– Sonic Highways har intensjoner om å ta til seg inspirasjoner fra country, jazz og punk, men ender opp som sedvanlig, bredbent rock. Det er synd, for her er det potensiale for mange spennende samarbeid.

Anmeldelse: Foo Fighters – Sonic Highways (3/6)

Foo Fighters fortsetter uansett sitt rocke-korstog, og har booket enorme Slane Castle i Irland til en av konsertene sine på den kommende 20 års-jubileumsturneen i 2015.

I løpet av turneen skal bandet også spille på blant annet Old Trafford i Manchester og Wembley Stadium utenfor London.

10. juni kommer Foo Fighters også til Norge, og skal spille konsert på Telenor Arena utenfor Oslo.