Låtskriver med stort hjerte

Ti år gamle Anders Magnor Killerud ønsket seg snowboard, men fikk gitar. Tolv år etter er han Ukas Urørt.

– Det hele begynte julaften 2000 da jeg som tiåring fikk min første gitar. Foreldrene mine følte at det ville være en god måte for meg å uttrykke meg på. Jeg hadde egentlig håpet på et snowboard, men når jeg nå ser tilbake er jeg utrolig takknemlig. Gaven har på mange måter redda livet mitt. Jeg har til dags dato ennå ikke stått på snowboard, sier Anders Magnor Killerud (23) – som lager musikk under artistnavnet Ludvig Moon.

P3 Urørt mener:

Ludvig Moon blander musikaliteten fra Motorpsycho med livsgleden fra Team Me. «Uneasy» viser en låtskriver med stort hjerte og teft.

Mer om: Ludvig Moon

– Selve prosjektet Ludvig Moon har sakte, men sikkert, vokst fram og vært i tankene over en lengre periode mens jeg har vært med i forskjellige band. Likevel var det først rett før jul i fjor at jeg tok steget ut og gjorde det til et offisielt band. Så langt har det vært noe av det mest nervepirrende og morsomme jeg noensinne har gjort, sier han.

Låta han er Ukas Urørt med handler om ungdomstiden.

– Jeg skrev «Uneasy» da jeg jobba som assistent på en ungdomsskole for to års tid siden. Den handler mye om ungdomstiden min. Om det å leve i en boble, og det å kjenne på nostalgi og savn over ting man egentlig aldri fikk oppleve.

Gode hjelpere

Anders har god hjelp fra andre talent i undergrunnen.

– Med i livefamilien er blant annet Thomas Meidell (Samuel Jackson Five), Herman Hulleberg (Storm The Bastille) og Håkon Kjenstad (Shyfinger Meets Electra) på gitarer, Andreas Myrvold (Shevils, The Christians) på bass, Ole Torstein Hovig (Hi Ho Mustachio, Unnveig Aas) på keys, mens trommene har blitt traktert fra tid til annen av Jørgen Nordby (Moddi, Making Marks) og Eirik Kirkemyr (Dråpe). Den varke kvinnestemmen som pryder sangene tilhører Lene Cecilie Jørgensen (Turbotiger).

Gitar-kræsj

For tiden jobber Anders i omsorgsbolig. Tidligere jobbet han i barnehage, og bandnavnet er inspirert av en liten gutts lite hyggelige møte med gitaren hans.

– Håret hans var helt rødt fra alt blodet. Den dagen lovet jeg han at om jeg skulle starte mitt eget band så skulle jeg kalle det opp etter han. Dessuten er Nick Drakes album Pink Moon er en av grunnene til at jeg kom meg gjennom ungdomstiden, så måtte ha med Moon også.

– Jeg liker også at Ludvig Moon kan være hva som helst. Et band, et soloprosjekt, et musikerkollektiv. Det er ikke noe bestemt ved det navnet, sier Anders.

Ludvig Moon (Foto: Jan Erik Solberg Johansen)
Ludvig Moon (Foto: Jan Erik Solberg Johansen/Avetis Studio)

 

Følelsesmenneske

Når Anders lager musikk er det følelsene som styrer.

– Jeg er veldig lite teknisk eller teoretisk bevisst, så det er nok egentlig mest følelsene som styrer prosessen med å lage musikk. Jeg har ingen formel og er veldig ustrukturert når jeg lager musikk.  Den eneste fellesnevneren er at hver gang en låt blir til er det fordi jeg trenger å få utløp for noe.

 – Jeg er fortsatt veldig i oppdagelsesfasen når det kommer til det å lage musikk. Men intensjonen og målet er nok at musikken skal oppfattes som noe ektefølt og oppriktig, en slags blanding av skranglete og vakkert, sier han.

Slackerrock og stor pop

Den ønskede blandingen skyldes rett og slett at Anders lar seg inspirere av forskjellige typer musikk.

– På kveldstid sykler jeg rundt og hører på The Magnetic Fields sitt album The Wayward Bus.

– Jeg elsker nittitallet og slackerrocken, men like så mye elsker jeg også storslagne, vakre poplåter. Noen artister treffer noe i meg jeg ikke helt kan forklare. Blant dem er Smashing Pumpkins, Fleetwood Mac, Elliott Smith, The Magnetic Fields og Judee Sill. For meg handler alt om melodier og følelser, sier han. 

Han har også noen favoritter på Urørt.

– Jeg har oppdaget veldig mye fin musikk på Urørt i løpet av årene. Noen fortsatt gjemte perler er: Unnveig Aas, Turbotiger, Hi Ho Mustachio, Håkonsinroteskuff, First Band On the Moon og Lars Wiik.

Gitarstrengallergi

Anders skal spille både konserter og festivaler fremover.

– Aller først på Parkteatret nå på søndag 26. mai. Så blir det Muskkfest i Oslo 1. juni, og deretter to konserter på Norges kanskje fineste festival – Volumfestivalen. Bortsett fra det er det bare å utforske mer av musikken, skrive mange låter i sommer og begynne å spille inn ting. Høstplanen er en singel i september med påfølgende konserter og deretter å begynne å jobbe med mitt første album.

Det er ikke lenge siden Anders måtte ta en ufrivillig pause fra musikken.

– For et års tid siden fikk jeg nikkelallergi, noe som gjør at jeg er allergisk mot gitarstrenger. Jeg måtte ta en pause fra musikken et halvt års tid, men nå går det heldigvis fint. Nå er jeg mer takknemlig for å kunne lage musikk enn jeg noensinne har vært, sier han.

Hva synes du om Ludvig Moon? Legg gjerne igjen en kommentar under.

Hør også intervju med Ludvig Moon i Urørt på P3, onsdag klokka 21 – 23.