Melodibøfferen?

Breakbot reagerer på at Bruno Mars’ “Treasure” ligner hans egen låt. Marie Komissar, musikkprodusent i P3, mener låtene er nærmest identiske.

I går ettermiddag tok den franske produsenten Breakbot – eller Thibaut Berland, om du vil – til Twitter for å rope ut til hitmaskinen Bruno Mars. “Hey @brunomars! Seriously?” lød meldingen som amerikaneren ennå ikke har svart på. Ganske vagt og uforløst, ikke sant?

Men det er ganske klart hva franskmannen vil nå frem til sin amerikanske kollega med. For har man hørt Breakbots discoflørt “Baby I’m Yours” når man setter seg ned med Mars’ ferske andrealbum, Unorthodox Jukebox, vil man på låten “Treasure” trolig reagere med å tenke: “…vent nå litt? Har jeg ikke hørt dette før?”

Sang med til Breakbot

Marie Komissar, musikkprodusent i NRK P3, og anmeldte Bruno Mars album tidligere denne uka – til tittelen “Imitatoren”. Hun mener at de to låtene er nærmest identiske, og man kan godt si at hennes reaksjon overgår en fornemmelse av déjá vu:

– Da jeg hørte “Treasure” for første gang begynte jeg å synge med på refrenget til “Baby I’m Yours”. Men instrumentalpartiene er også veldig like. Likevel gjør Bruno Mars en mer anonym låt enn Breakbot, som byr på mer refrengmessig, sier hun.

Les anmeldelsen: Imitatoren (3/6)

Ikke et hverdagslig fenomen

Komissar mener at slike situasjoner heldigvis ikke oppstår altfor ofte, og synes det greit at man lar seg inspirere av andre artister.

– Det er mye musikk som ligner på hverandre, fordi musikere lar seg inspirere av andre – noe som bare er gøy – men det handler om hvordan forvalter inspirasjonene man sitter på. Det er heldigvis sjelden at man kommer over eksempler som er så like som dette, sier musikkprodusenten.

I anmeldelsen av Unorthodox Jukebox skriver Marie Komissar blant annet at det “knapt finnes et spor man ikke får følelsen av å ha hørt før”, samt “forteller oss svært lite om hvem Bruno Mars er som artist”. Hun synes han er en kjedelig og uoppfinnsom artist.

– Hele skiva er en resirkulering av gamle ideer, og man hører at han har studert både Police og Michael Jackson, men ingen av låtene er likevel så kopiert som “Treasure”, sier hun.

Lytt selv og bedøm likheten mellom “Baby I’m Yours” og “Treasure”:

Gjennom musikkhistorien har det oppstått flere feider på grunn av tilsynelatende melodibøffing og riffrapping. Eksempelvis ble Chris Martin og resten av Coldplay saksøkt av gitarvirtuos Joe Satriani, da han mente at britenes “Viva La Vida” låt kriminelt likt gitarlinjene fra “If I Could Fly”. Saken ble imidlertid lagt død.

Hvilke eksempler har du på musikere som kanskje låner litt for mye av hverandre?