Metal som fenger

– Målet vårt er at folk skal få kroniske nakkesmerter, sier Shadowmind, som er Ukas Urørt.

– Vi søker en perfekt balanse mellom brutalitet og melodi, sier gutta i Shadowmind.

Stavangerbandet beveger seg i metalcore-landskapet, og sier «Infected», som de er Ukas Urørt med, er deres mest brutale låt.

– Den startet som et bra riff, og kom ut som den korteste og desidert mest agressive låten vi noen gang har laget. I fremtiden kan dere forvente å høre flere slike låter fra oss.

P3 Urørt mener:

Shadowmind er riktig band uansett om du vil headbange eller danse hemningsløst. Ekstremt velspilte «Infected» er en overraskende og progressiv anthem-låt som umiddelbart fester seg i hjernebarken. Mer fengende metalcore skal du lete lenge etter!

Mer om: Shadowmind på Urørt.

Teksten i «Infected» handler om dårlige vaner, kjipe partnere og det å bryte ut av alt, bare man vil.

– Alt er mulig dersom man virkelig vil. Teksten kan jo alltids også sees som en samfunsskritikk, sier bandet.

Hør intervjuet fra P3 Urørt her:

Sterk tradisjon

Shadowmind består av fem medlemmer; Alexander Soares Varhaug (20) – vokal, Tore Fagerheim (21) – gitar, Thomas Nesse (20) – gitar, Vadim Chernyshov (22) – trommer og Johnny Herigstad (23) – bass.

Med base i Stavanger stiller de seg galant inn i Rogalands sterke metaltradisjon. Fylket har fostret band som Purified In Blood, Kvelertak og Overthrow. Nylig har Shadowmind sluppet sitt første album (som du kan skaffe deg på hjemmesiden deres) – og de får massiv backing fra resten av metalnorge.

NRK Pyro skryter i lange baner av oss, og Tommy Svela (som forsåvidt fikk oss i kontakt med Pyro) skryter også stadig vekk av oss. Det betyr mye, sier de unge guttene.

De er ikke redde for å følge godt brukte knep for å lage mest mulig fengende låter.

– Musikken vår følger mange tradisjonelle prinsipper. Vi bygger opp de fleste sangene med veldig tydelige introer, vers, for-refreng, refreng og bridger. Mange band i dag virker redde for å bruke disse grunnleggende prinsippene, men vi mener at så lenge vi fremfører det med selvtillit, så funker det som bare det. Sangene våre er fengende, setter seg på hjernen og skriker etter replay-knappen!

Sjekk ut «Wrath»:

 

Powerballader

«Infected», som bandet er Ukas Urørt med, befinner seg i den brutale enden av skalaen bandet opererer innenfor. Flere av de andre låtene befinner seg helt i andre ende.

– Vi er den moderne metalcorens svar på 80-tallets powerballader. Det skal være sterkt, det skal være heavy og det skal være nydelig, sier bandet.

Bandet lar seg inspirere av metalcore-legender som Killswitch Engage, All That Remains, Trivium og As I Lay Dying, men henter også en del inspirasjon fra mindre kjente band som Insomnium, Before The Dawn og Blinded Colony.

– Vi digger alle disse bandene fordi de får til akkurat det samme som vi driver med; en perfekt balanse mellom brutalitet og melodi. Nå er det naturligvis ikke slik at vi kopierer noen av bandene, men vi har ikke noe imot å sette oss i samme bås som disse.

Uansett hva slags låter bandet skal skrive, følger de et relativt fast mønster i skrivefasen.

– Prosessen har så langt vær den samme helt siden våre to første låter «Rebirth» og «Escape Me». Gitarist Tore skriver et utkast hjemme og spiller inn en kjapp demo –  så legger Alexander på vokal.  Deretter pusser trommis Vadim Chernyshov opp trommene.

Se videoen til «Rebirth»:

 Store planer

Selv om gutta i Shadowmind jobber fullt siden av bandvirksomheten – som henholdsvis lærer, elektriker, tømrer, student og med å reparere nordsjø-utstyr, satser de tungt på musikken fremover.

– Fritida går stort sett til å øve på musikken individuelt, og å promotere bandet på nettet. Vi bruker nesten alt vi har av fritid på bandet.

De setter stor pris på å bli Ukas Urørt.

– Dette er noe av det største som kan skje oss på det nivået vi er på i dag. Det at Urørt liker oss setter vi utrolig stor pris på, og vi føler at vi har svært mye å gi til Urørt-Norge.

Bandet er i en kontinuerlig fremdriftsfase.

– Vi har mange nye låter på gang, men nå skal vi først melke debutalbumet for det det er verdt. Stort sett er det konserter som står på planen, og vi er åpne for alle tilbud vi kan få. Ellers leter vi alltid etter manager og plateselskap, men har ikke landet noen håndfaste avtaler enda. Forvent å høre mye bra musikk og mange bra konserter fra oss i fremtiden! Vi gir oss ikke med det første, bare så det er sagt!

I fjor var bandet på sin første ordentlige turné.

– I fjor sommer deltok vi på «Insurgency Tour» sammend med Apeiron Restraint og mange andre band. Vi reiste fra Bergen og tok hele U-svingen innom Stavanger, Kristiansand, Oslo og Lillehammer. Makan til opplevelsesrik tur har nok ingen av oss hatt før eller siden, sier de.

De bedyrer at turnéen gikk for seg uten store skandaler.

– Vi venter med det il Se&Hør fatter interesse for oss.

Det viktigeste for bandet er å at folk sjekker dem ut.

– Gi musikken vår en sjanse, lytt til den og last den ned gratis, kjøp den, stjel den, del den ulovlig på nettet, brenn den på CD eller gjør akkurat hva du vil med den. Vi er her for å gi deg bra musikk, og så setter vi enormt pris på de som kommer på konserter, kjøper CD’er, T-skjorter og så videre.

Shadowmind er klare for å gi deg kink i nakken. Her med sin gamle bassist (Foto: Marit Sofie Strand)

Urørt 25. april


Gikk du glipp av Urørt på P3? Her kan du høre reprisen av sendingen med Shadowmind sitt Ukas Urørt-intervju. Som bonus får du også høre mer av dette: Nesten 400 band meldte seg på Slottsfjell-konkurransen, vi slipper de 10 utvalgte artistene som får spille på P3 Urørtscenen. Trine Jørgensen Aandahl anbefaler BENDIK og Reptile feat Lenole Pennaxum. Programleder er Mari Garås Monsson.

| Last ned sendingen

Hva synes du om Shadowmind? Legg gjerne igjen en kommentar under.