– Norsk musikk må hylles

Arif vant Urørtfinalen i januar. Nå skal rapperen opptre på P3 Gull og mener det er på tide at norsk musikk blir ordentlig applaudert.

Hvis 2013 var en bil du kjørte, hvor fort har det gått?

– SAAB 900 Cabriolet, 1988-modell, med gullfelger som Mitch i Paid In Full kjører. Jeg tror ikke den kjører så alt for fort, men jeg kommer meg dit jeg skal i riktig tid, svarer Arif.

P3 Gull

Musikkprisen P3 Gull skal hylle unge, norske musikere - og lage show for alle dere som elsker P3!

Musikkfesten ledes av Live Nelvik og vil bli sendt direkte på NRK3 og P3.no den 29. november fra Sentrum Scene i Oslo.

Alt om P3 Gull på P3.no/musikk

Til tross for det noe ydmyke svaret, så har det gått i hastig tempo for rapperen. Han har gått fra å bli kronet som Årets Urørt til å opptre landet rundt. Han har en fortsatt omtalt Slottsfjell-konsert på samvittigheten og har gitt ut en kritikerhyllet EP. Nå er artisten en av headlinerne på P3 Gull.

Les: Bli kjent med P3 Gull-artistene

Phil T. Rich, navnet som den sultne rapperen har brukt til å oppnå suksess, er gravlagt. Arif har oppstått. EP-slippet Aldri og alltid har begeistret fansen og anmelderkorpset. Men navneskiftet har ingenting med hvordan musikken kommer til å utvikle seg. – Det er ikke en ny artist. Samme, gamle Rifla (ett av flere kallenavn på artisten, journ. anm.), skriver Arif Salum i en mail til P3 fra Paris.

Du er i Paris når du leser dette. Er det franske markedet upløyd mark for artisten Arif? Sanker du inn inspirasjon til P3 Gull-showet?

– Jeg liker å komme meg litt bort når jeg først kan og har muligheten til det. Jeg har skrevet mange av låtene mine her, og det er alltid noe å finne på i denne byen, forteller ham.

– Første svarting som vant Urørt

Sist vi så Arif i NRK-sammenheng på en større scene, hadde han kledd seg i naturfaglærer-jakke og sløyfe. Det holdt til å vinne seernes hjerter da den seksuelt eksplisitte hiphopschlägeren "Gal" ble fremført for det norske tv-publikummet. Han trekker frem Urørtfinalen som det mest spesielle P3-minnet. – Hvem faen hadde trodd eller forventet det? Ikke meg i hvert fall. Første rap-act, første svarting, det er faen meg priceless!

– Første rap-act, første svarting, det er faen meg priceless!

Fortsetter du i samme akademia-estestiske stil som du rocka på nyåret eller kan vi vente oss noe annet når du står på scenen under P3 Gull?

– Det kom mye godt ut av den naturfagslærerjakken, så kanskje det? Neida, jeg har ikke planlagt så mye. Jeg tar det på sparket, men utenom det så bør folk vente seg masse liv, lover rapperen.

Hør åpningssporet, "Vekk meg opp", fra Aldri og alltid:

Hør Årets Urørtvinnerlåten "Gal":

Mener at norsk musikk må fremmes

Nyoppstartede P3 Gull er noe Arif har troen på. Han sier at det er manko på prisutdelinger som gjør stas på norsk musikk, og mener at det er på høy tid at P3 Gull kom på banen.

– Spør du meg, så er det på tide at det kom en prisutdeling til. Det har vært en mangelvare i Norge. Ja, jeg er sikker på at P3 Gull kommer til å vare, svarer den ambisiøse rapperen som "vil bare lage epic shit!"

Om en snau uke, fredag 29. november, står Arif på scenekanten på Sentrum Scene når musikkfesten P3 Gull avholdes. Norsk musikk skal feires og hylles. Derfor har P3 valgt ut Envy, Truls, Emilie Nicolas, Karpe Diem, CLMD, Lars Vaular, Kaveh og Arif som representanter for kongeriket.

Han er fornøyd med at prisutdelingen tar sikte på å hylle norsk musikk, i tråd med Urørt og Spellemann. Arif mener at Norge har godt av å ha arrangere en musikkpris til og begrunner det med det høye nivået.

– Det er bare se på de andre skandinaviske landene. Én prisutdeling er alt for lite for å fremme norsk musikk. Det er utrolig mye bra musikk rundt omkring i Norge som fortjener å fremmes, konkluderer Arif.