Tøff sommerfugl

Emilie Nicolas er et følelsesmenneske på godt og vondt. Og hun er tøff på scenen og i bassenget.

- Hallo? … Vent litt… Der var vi, beklager!

Emilie Nicolas drar seg selv ut av platestudioet for å ta telefonen. Hodet er delvis igjen inne, men hun finner tid til å snakke med P3 før hun spiller på P3 Gull 29. november.

25-åringen fra Bærum er et hett navn om dagen. Tidligere i høst ble «Pstereo» A-lista på P3, og for kort tid siden skrev hun under en platekontrakt med Sony. Nå finpusses produktet i deres eget studio i Oslo.

Studiomusikeren

Man merker det er med litt motvilje Emilie Nicolas forlater studioet. Debutalbumet skal formes, nå øver hun og spiller inn.

- Stressa? På en måte ja, på en måte nei. Jeg kan ikke si hvor langt unna albumet er enda – det er ferdig når det er ferdig.

Musikken Emilie Nicolas har offentliggjort ut så langt «høres ut som den er laget av folk som har brukt årevis på å finne sitt eget uttrykk og perfeksjonere det, og som treffer det ømmeste punktet i hjertet», skrev vår anmelder Trine Jørgensen Aandahl i en hyllestartikkel til den unge artisten tidligere i år.

Hør "Grown Up":

Emilie Nicolas
  • Emilie Nicolas Kongshavn er 25 år, og er A-lista med «Pstereo»
  • Hun ble løftet fram som en av de store revy- og teatertalentene i Bærum
  • Hun gikk på musikklinja på Rud Videregående skole i Bærum, før hun fullførte en bachelor i utøvende jazz i Trondheim
  • Hennes absolutte favorittartist er Hanne Hukkelberg
  • Nå spiller hun inn debutalbumet, og har platekontrakt med Sony
P3 Gull

Musikkprisen P3 Gull skal hylle unge, norske musikere - og lage show for alle dere som elsker P3!

Musikkfesten ledes av Live Nelvik og vil bli sendt direkte på NRK3 og P3.no den 29. november fra Sentrum Scene i Oslo.

Alt om P3 Gull på P3.no/musikk

Om hjertestrengene får kjørt seg like mye på debutalbumet kan ingen si enda. Det håper hun å fylle med egenkomponerte sanger, men det Emilie Nicolas er mest kjent for i dag er en coverlåt.

Tolkeren

I anledning Pstereo-festivalen i Trondheim denne sommeren, fikk Emilie Nicolas et bestillingsverk. Hun ble spurt om å lage sin versjon av Dum Dum Boys-låta "Pstereo", som i utgangspunktet bare skulle være et stunt for festivalen.

Kort tid etter ble "Pstereo" A-lista på P3, og det er den enda.

Hør "Pstereo":

- Jeg tenker ikke så mye over at det var en coverlåt som gjorde meg kjent. Det ferdige resultatet føles veldig som mitt eget.

– Jeg tenker ikke så mye over at det var en coverlåt som gjorde meg kjent

Emilie forteller at gammel norsk rock ikke er det hun hører mest på, men at "Pstereo" hadde noe spesielt ved seg.

- For å være helt ærlig er jeg ikke 100 prosent sikker på hva låten handler om. Men refrenget føles veldig levende.

Verdensherskeren

Emilie Nicolas er forsiktig med å skryte av seg selv. Derfor har hun heller ikke ambisjoner om å ta over verden.

- Det kan være øyeblikk der en føler seg best i verden og stunder man ikke gjør det. For meg er det viktig å ha reelle ambisjoner. Det som skjer utover det får man ta som det kommer.

Ambisjonene er, ifølge Emilie, å ha det bra med musikken. Det skal være rolig, gøy og riktig. Kanskje komme seg ut av Norge, men den biten tar hun rolig.

De beskjedne ambisjonene henger kanskje sammen med vegringen mot å snakke om seg selv.

- Hvem er Emilie Nicolas?

- Det er vanskelig. Det er ikke opp til meg å definere det, folk får oppfatte meg som de vil.

Men musikken kan hun snakke om. Den er en blanding av veldig mye rart, og musikk hun har hørt på før, sier hun selv.

- Da jeg hørte debutalbumet til James Blake, tenkte jeg: «Oi! Det går an å gjøre ting på sin egen måte». Det albumet inspirerte meg til å gjøre det jeg selv ville.

Tøffingen

På scenen har Emilie Nicolas få fakter og en vemodig scenepersonlighet, ifølge vår anmelder Ali Soufi. Likevel skinner stemmen gjennom, og det glitrende talentet viser seg fram. Scenen og musikken er en god arena for å være litt tøffere enn vanlig for Emilie.

Som så mange andre artister er hun et følelsesmenneske. På godt og vondt. Og i noen sanger bruker Emilie anledningen til å tøffe seg litt, til å være litt sint.

– Det er godt å bli sint, når noen får meg sint. Da er det mye å skrive sanger om

- "Fail" er absolutt en sint sang. Jeg tror jeg var sint på en person eller to da jeg skrev den. Det er godt å bli sint, når noen får meg sint. Da er det mye å skrive sanger om.

Hør "Fail":

Emilie kaller seg selv en liten Elling. Litt redd for mye rart, men ikke å stå på scenen.

- Og ikke i bassenget når jeg svømmer butterfly! Det kan jeg faktisk. Da føler jeg meg tøff.

En stolt Emilie Nicolas tilbyr selvfølgelig også journalisten svømmetimer.

Tenkeren

Før Emilie ble et navn å regne med i musikk-Norge, gikk hun på jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

- Det var ikke unaturlig å gå fra jazzlinja til å bli A-lista på P3. Kanskje noen lærere klør seg i skjegget av det, men jeg har ikke spurt.

Men Emilie klødde seg ikke i skjegget. Mest fordi hun ikke har noe skjegg å klø seg i, men også fordi hun var opptatt med å være glad.

- Det er litt flaut, men jeg husker godt at jeg hørte på da Marie Komissar snakka om låta mi på radio. Da felte jeg en liten tåre.

Og Marie Komissar, musikkprodusent i P3, må ikke lete lenge etter gode ord om Emilie Nicolas.

- Jeg hadde hørt en del varme ord om Emilie i Trondheim allerede, men det var i februar i år under Natt & Dags Trondheimsprisen jeg hørte henne for første gang. Jeg ble fullstendig slått i bakken og temmelig opptatt av å vise henne frem til det norske folk via P3. Da «Pstereo» dumpet ned i mailboksen min i begynnelsen av juni stemte alt og det resulterte i årets første direkte A-listing.

I tillegg til A-listinga har Emilie Nicolas flere grunner til å feire. Nylig signerte hun platekontrakt med Sony.

- Hvordan feirer du slikt?

- Jeg feirer egentlig ingenting, jeg går bare rett i tenkeboksen. Jeg tenker mest på hvordan jeg skal gjøre det best mulig fremover, og hvordan plata skal bli.

Emilie Nicolas tenker veldig mye. Det er ikke så mye kunstnerisk over det, noen ganger er hun mer som en hodeløs kylling, sier hun selv.

Flyveren

Og apropos fugler: Som det følelsesmennesket hun er, er det på ett punkt i hverdagen hun møter store problemer.

- Det er veldig problematisk å fly. Jeg er sikker på at jeg skal dø hver eneste gang. Det er jo litt slitsomt.

- Slapp av, du er ikke alene.

- Det gjør det bare verre! Det får meg til å tro at jeg har en rasjonell grunn til å være redd.

Så heftig flyskrekk kan bli problematisk dersom Emilie Nicolas skulle gjøre det stort utenfor norske grenser i fremtiden.

- Jeg er en av dem som håper det blir bygd en bro fra Europa til USA. Jeg er redd det kommer til å ta lang tid, så jeg må vel lære meg å fly snart.

Hun må kanskje trosse frykten før hun regnet med. P3 sender nemlig Emilie Nicolas til Nederland for å representere Norge på bransjetreffet Eurosonic allerede i januar.

P3-artisten

- Er du en typisk P3-artist?

- Nei, jeg ser vel ikke på meg selv som det. Har egentlig ikke hørt det uttrykket før. Men jeg setter veldig stor pris på støtten fra P3.

– Jeg gleder meg veldig til P3 Gull!

Typisk P3-artist eller ikke: P3 har trykket Emilie Nicolas til sitt bryst. Det er derfor hun skal spille på P3 Gull sammen med Envy og Truls.

- Jeg gleder meg veldig til P3 Gull! Jeg vet ikke helt hvordan det blir enda, hvordan det kommer til å se ut. Alt er fortsatt ganske nytt.

Og hvordan det blir kan du se på Sentrum Scene 29. november.