Regelløse ringrever

I starten av karrieren opplevde de at regler og begrensninger holdt dem igjen, men nå er alt mulig for Karpe Diem.

2013 har vært et begivenhetsrikt år for Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel i Karpe Diem. De har, som første norske rapgruppe noensinne, fylt Oslo Spektrum, de har gitt ut boka Dødtid, og den 29. november står de på scenen på tidenes første P3 Gull.

Hvordan har Karpe Diem forandret seg siden starten av karrieren?

– I starten fantes det masse regler og begrensninger. Ikke bare for oss, men for hiphop. Nå er det ikke mange igjen. Nå er alt mulig, forteller Magdi.

P3 Gull

Musikkprisen P3 Gull skal hylle unge, norske musikere - og lage show for alle dere som elsker P3!

Musikkfesten ledes av Live Nelvik og vil bli sendt direkte på NRK3 og P3.no den 29. november fra Sentrum Scene i Oslo.

Alt om P3 Gull på P3.no/musikk

Skrev bok i dødtida

Og duoen vet å oppsøke nye utfordringer. Nå er de aktuelle med boken Dødtid, som de gir ut sammen med fotografen akam1k3. Magdi er full av lovord om samarbeidspartneren.

– Han er kanskje ikke så kjent ennå, men en råere og mer sulten fotograf skal du lete lenge etter. Mike har fulgt oss i to-tre år og tatt bilder av alt. Og med alt, så mener jeg alt. Øvinger, studio, hver eneste lille og store konsert, reiser, bryllupet mitt, fest, nachspiel, legevakta og familiemiddager.

– Planen var en bildebok med litt notater, men vi så etter hvert at vi hadde notert litt mer enn vi trodde

I utgangspunktet var det bildene som var viktigst, men bidraget fra rapduoen har også blitt større enn det som var tiltenkt.

– Planen var en bildebok med litt notater, men vi så etter hvert at vi hadde notert litt mer enn vi trodde. I dødtida vår, konstaterer Magdi.

Se foreldrene til Karpe Diem bla i Dødtid for første gang:

Ifølge rapperen var det ikke så stor forskjell på det å lage bok og det å lage et musikkalbum.

– Det har ikke vært så annerledes som man skulle tro, men jeg tror akkurat det handler om hva slags bok det er. Vi har vært ganske frie og regelløse i notatene våre, og har samla alt fra dikt og lister til dialoger og utblåsninger. Til sammen utgjør de et ekte univers. Boka er et vindu inn i det universet. Et album er vel bare et annet type vindu. Et for ørene.

Kommer dere til å satse på en karriere som forfattere?

– Vi kommer nok til å satse på akkurat det vi føler for der og da, men musikken har størst plass i hylla, forteller Magdi.

Holder det gående

Den norske rapduoen har opplevd mye siden de startet Karpe Diem i 2000, kun 16 år gamle. De ble i 2010 de første hiphopartistene noensinne til å motta prisen "Årets spellemann", og har gjort suksess med alle sine fire studioalbum.

Magdi tror grunnen til at de har greid å holde motivasjonen gående, først og fremst kommer av følelsen av å gå fra idé til resultat. For Chirag er det enklere enn som så.

– Jeg liker å rappe, konstaterer han.

– Jeg satt å nilytta hele dagen for å høre vår egen låt spilt på radio. Det var et stort øyeblikk da den kom

Og på P3 Gull 29. november skal både Chirag og Magdi få rappe. Hiphoperne setter pris på at P3 løfter frem mye norsk musikk, og Magdi husker godt første gangen P3 listet en av Karpe Diems låter.

– Vi hadde akkurat gitt ut ”Glasskår EP” i 2004, og jeg satt å nilytta hele dagen for å høre vår egen låt spilt på radio. Det var et stort øyeblikk da den kom.

Chirag har et annet P3-minne han mer enn gjerne trekker frem.

– P3-Sessions i hagen til mamma og pappa. Lett den beste og mest originale P3-sessions noensinne.

Her kan du se hele P3-sessions fra hagen til Chirags foreldre.

Om nominasjon og P3 Gull

Det er mye som har skjedd for Karpe Diem det siste året, og nå er de nominert som "Årets Live" på P3 Gull. Konkurrentene er Kvelertak, Honningbarna, Bendik og Kaizers Orchestra.

Duoen setter pris på å bli nominert til en slik pris.

– Stas, uten tvil. Vi er aldri hundre prosent fornøyde med en konsert, og prøver alltid å levere bedre enn forrige gang. Den innstillingen har vi hatt i 14 år nå, så det er rått at folk virkelig har begynt å sette pris på det, forteller Magdi.

Se musikkvideoen til "Spis Din Syvende Sans" her:

Han forteller at om det er Karpe Diem som stikker av med prisen, så er det flere enn duoen som fortjener en hyllest.

– Vi har 12 hjul på turnébussen vår Black Mamba, og alle har fått den sjuke greia vi har nå til å rulle.

Hiphoperne har ingen formening om hvem det er som fortjener prisen mest, men mener at den bør gå til noen som selv synes de fortjener å vinne den. For ifølge rapperne kommer selvtilliten før alt annet på scenen.

– Håper ikke vinneren går forfjamset opp på scenen for å motta liveprisen, sier Chirag.

Karpe Diem skal uansett opptre på P3 Gull på Sentrum Scene den 29. november. Duoen vil ikke røpe for mye, men én ting kan Magdi love:

— Publikum skal få se en gjeng som aldri blir mette.