Verdens største Kaveh

Kaveh vil fortsatt ta over verden. Å få truser i fjeset på Trysil er en start.

Rapperen Kaveh Kholardis ambisjon er ganske enkel og ganske breial, men virkeligheten er for øyeblikket et godt stykke unna drømmen.

– Jeg skal ikke lyve. Vi reiser ikke rundt og selger ut konsertlokaler. Har vi solgt 100 billetter er det jævlig bra stemning.

Trysil-truse i trynet

Det siste året har den 19 år gamle artisten Kaveh med større hyppighet forlatt hjemstedet Grünerløkka i Oslo, og tatt med seg musikken sin på norgesturne. Med den årsferske skiven Hjertet kommer først og flere radiosingler i bagasjen, har turneen tatt han med til alle kriker og kroker i landet.

Alle landsdelene har fått besøk av rapperen, fra Bergen i vest, til Rena i øst, Kristiansand i sør og Bodø i nord. Kaveh er tydelig på at turneen aldri har vært noen signingsferd, men reisen har selvfølgelig gitt Oslo-rapperen en hel del forskjellige opplevelser.

– I Trysil var det noen som kastet kvinneundertøy i trynet mitt. Jeg ble kjempe-stoka, før jeg fant ut at de egentlig prøvde å treffe gitaristen og bare bomma.

Før Kaveh kan se seg tilbake på det begivenhetsrike året skal norgesturneen først avsluttes. Det gjør han med et kjempesmell 30. november på konsertscenen Parkteateret, på hjemplassen Grünerløkka.

P3 Gull

Musikkprisen P3 Gull skal hylle unge, norske musikere - og lage show for alle dere som elsker P3!

Musikkfesten ledes av Live Nelvik og vil bli sendt direkte på NRK3 og P3.no den 29. november fra Sentrum Scene i Oslo.

Alt om P3 Gull på P3.no/musikk

Tok hiphop-Norge med storm

Det har snart gått to år siden Kaveh ble en snakkis, også langt utenfor hovedstadens grenser. Det skjedde da han allerede som 17-åring imponerte både bransjefolk og publikum på musikkfestivalen by:Larm i 2012, en av de mest prestisjefulle spillejobbene for norske, fremadstormende artister.

Siden de smått legendariske opptredene, hvor Lydverket beskrev Kaveh som "en usedvanlig lovende artist" med et "så til de grader energisk, humørfylt og skamløst breialt show", har hjulene bare fortsatt å rulle, og samlet mer og mer moment.

– Forutsetningene er like for alle, uavhengig av hvor man er fra. Jobber du hardt nok, går det alltid.

Selv om Kaveh fremdeles er tenårene forsto han tidlig verdien av hardt arbeid, og å hvile på laurbærene var aldri aktuelt, siden ingenting kommer gratis for unge artister.

– Ville du ha studiotid måtte du bygge et selv. Vi hadde egentlig ikke noen plattformer å henvende oss til.

Børs eller katedral?

En artistkarriere i oppstartsfasen kan by på mange utfordringer, og en av dem kan være å finne balansegangen mellom å ville skrive hits, og å holde på sin egen tanke om hvordan man mener musikken skal høres ut.

Det ga også Kaveh hodebry i den første episoden av dokumentarserien Sju steg til toppen, som P3 lagde om Oslo-rapperen kort tid etter hans inntreden på den nasjonale hiphop-scenen.

– Før var jeg jævlig opptatt av hva andre skulle mene. Er den her kul nok for at Chirag og Tommy Tee føler meg som rapper? Høres det her hittete nok ut til at plateselskapet tør å backe meg skikkelig?

– Det er deilig å endelig ha en låt som kidsa, moren min og gutta kan elske samtidig

Nå har derimot tankegangen endret seg. Fra at det handler om hva omgivelsene synes, så handler det nå mer om hva Kaveh synes. Det gir han også selvtillit.

– Nå går jeg bare inn og gjør det jeg føler. Jeg er melodiøs nok, og stoler såpass på intuisjonen min at både gode kommersielle låter og kvalitetsmusikk ligger i meg naturlig. Ingenting trenger å være et kompromiss så lenge du er bevisst på hva du holder på med.

Med sin ferske singel "En av dem" traff Kaveh blink. P3 plukket den raskt opp og listet den, og låten er blitt hyppig spilt på radiokanalen i høst.

Selv om "En av dem" har fått kommersiell suksess, er det samtidig en singel Kaveh kan stå for. Nettopp det gjør låten viktig for rapperen, som mener det at den favner så bredt gjør låten bra.

– Det er fint å ha en raplåt med popsensibilitet. Det er deilig å endelig ha en låt som kidsa, moren min og gutta kan elske samtidig.

Se musikkvideoen til "En av dem":

Prinsipp og profitt

Selv om Kaveh og P3 har gjort mye sammen, er han i aller høyeste grad en artist som står på egne bein, som er trygt forankret på hjemstedet Grünerløkka.

Denne uken hevdet klovnemaleri-kunstner Marianne Aulie at ekte hip-hop kun finnes i The Bronx i New York, men den påstanden tar Kaveh det med en solid klype salt, og sier at oppveksten på Grünerløkka har formet han.

– Løkka var aldri The Bronx, men det var fortsatt et møtepunkt for en bred gruppe av mennesker, med forskjellige historier og kamper. Det gjør deg rikt som et menneske, sier Kaveh, og legger til:

– Østkanten er hvor prinsipper kommer foran profitt, i hvert fall helt til du får kjent på virkelige penger. Haha.

Norsk hiphops fremtid

Kavehs mål rett og slett verdensherredømme. Og om man skal ta i betraktning alle lovordene den unge rapperen høster fra bransjefolk er det ikke fullstendig urealistisk.

De spår nemlig unggutten en lysende fremtid, noe Kaveh helt ærlig sier at han ikke klarer å vifte vekk.

– Det føles selvfølgelig dritbra! Det er jo viktig å ikke være for opptatt av ekstern bekreftelse, men ros gir jo boost. Det finnes artister som ikke er opptatt av hva synsere syns, men jeg leser hver jævla anmeldelse, og tar det dritpersonlig. Men det er viktig å ha et filter, og aldri la alt gå inn på deg.

Dårlige anmeldelser er ikke noe Kaveh har måtte tenke altfor mye på til nå, både konsertopptredener og plateanmeldelse av hans årsferske skive, Hjertet kommer først, har fått gode skussmål og terningkast av landets anmelderkorps.

Det er en grunn til at Kaveh er blitt omtalt som "en av norsk rapmusikks fremtidige bærebjelker" og "Oslos nye raphåp".

– Det er en ære. Man får jo en eller annen form for ansvarsfølelse. Jeg lover å innfri.

Kontroversiell førstesingel

NRK P3 har fulgt Kaveh helt siden begynnelsen. Han er blitt kåret til Ukas Urørt, og fikk i kjølvannet av de famøse by:Larm-konsertene listet singelen "Det er greit" av P3, som sørget for at Kavehs musikk nådde et nasjonalt publikum.

Hør "Det er greit" her:

Listingen av "Det er greit" var kontroversiell, fordi låten inneholder tekstlinjen "de sier swag, swag, swag, men de er fags, fags, fags", som enkelte mente var krenkende ovenfor homofile. Radiokanalen hadde likevel ståltro på Kaveh, som P3s musikksjef beskrev som "det siste tilskuddet i norsk hiphops elitedivisjon", og nektet å fjerne låten fra spillelistene sine.

Det at radiokanalen hadde tro på Kaveh, var viktig for han.

– P3 etablerte fundamentet. Det var den første ordentlige plattformen som plukket meg opp.

Siden den gang har forholdet bare utviklet seg. Den 13. mars 2012 fikk Kaveh sin offisielle TV-debut, da han opptrådte NRK Lydverket, noe han selv beskriver som sitt beste P3-minne.

Se Kaveh opptre på Lydverket her:

Klar for P3 Gull

Nå er altså tiden moden for å ta forholdet mellom Kaveh og P3 et steg videre. Historiens første P3 Gull går av stabelen 29. november, med utdeling av musikkpriser og forrykende konsertopptredener.

Flere av landets største, og mest interessante artister skal opptre på P3 Gull, og blant navn Karpe Diem, Truls, Envy, Lars Vaular, Arif, Emilie Nicolas og CLMD finner vi altså Grünerløkka-rapperen Kaveh.

Han gleder seg, mildt sagt, til opptredenen, og tror det kan forbigå hans foreløpige beste P3-minne som var da han opptrådte på Lydverket.

– Dette blir en enda større ære. Det blir en glede å kunne lage historie sammen med P3!

Prisutdelingen har som mål å hedre ny, norsk musikk, og Kaveh er sikker på at P3 Gull vil være et verdifullt tilskudd, og utrolig viktig for musikk-Norge.

– Det finnes fremdeles ingen andre etablerte radiokanaler som virkelig tør like mye som P3. Nå høres det ut som jeg runker dere, men P3 Gull er et jævlig viktig initiativ for å sette lys på kvalitetsmusikk!