Allsidig poet

Lars Vaular har gått fra lokalfenomen i Bergen, til en av landets mest folkekjære rappere på et par år. En av grunnene til det er hans allsidighet.

Lars Vaular har fått 80 000 elleville tilskuere til å ta av til klubb-bangeren "Rett opp og ned" på VG-Lista Topp 20 på Rådhusplassen, men også rørt mange med sine raffinerte låttekster som oppfordrer til ettertanke, som førte til at han ble kronet til "årets tekstforfatter" av Spellemann i 2011. Denne allsidigheten og viljen til å utforske forskjellige uttrykk, sjangere og lydlandskap gjør bergenseren til en av Norges mest spennende og progressive artister. Med klubb-favoritter som "Rett opp og ned" til ballader som "Legender" og sommerlett pop som "Øynene lukket", er det lett å finne noe å like i låtkatalogen til rapperen.

P3 Gull

Musikkprisen P3 Gull skal hylle unge, norske musikere - og lage show for alle dere som elsker P3!

Musikkfesten ledes av Live Nelvik og vil bli sendt direkte på NRK3 og P3.no den 29. november fra Sentrum Scene i Oslo.

Alt om P3 Gull på P3.no/musikk

– Jeg har ganske brede referanserammer og liker veldig mange forskjellige uttrykk og lyder. Også tror jeg at jeg ikke vil at ting skal høres likt ut, for jeg er jo alltid meg. Da er det fint å ha litt variasjon i lydbildene.

Er det riktig å fremdeles kalle deg for «rapperen Lars Vaular»?

– Ja, men noen mener kanskje at det ikke er helt dekkende.

– Fremtiden gjør jeg heller noe med

Hårforbilde

Vaular er først og fremst er kjent for sine fengende låter fremført på bred bergensdialekt, men for enkelte er han også kjent som opphav til den famøse hårsveisen «kort på sidene og bak, langt på toppen».

Selv om «Lars Vaular-sveis» fremdeles er gangbar hårbeskrivelse hos frisører rundt i landet, nekter rapperen å ta æren for sveisen.

– Det har jeg ingenting med å gjøre, haha. Men fjortenåringene spør mest om skjegget hos frisøren for tiden.

Skjegget, som det siste året har prydet Bergensrapperen, har grodd i takt med arbeidet med sitt siste album, 1001 hjem, som ble sluppet for en drøy måned siden.

Historieforteller

1001 hjem er Vaulars mest ambisiøse plateslipp til nå. Utgivelsen ble spredt utover en drøy måned, med ukentlige slipp av låter.

Det som gjør plateslippet hakket mer spektakulært enn det man er vant med, er 1001hjem.no. Albumets nettside er en potpurri av bilder, lydklipp, dikt, kunst, intervjuer, musikkvideoer og selvfølgelig musikk. I en fiktiv, utforskbar by blir alle historiene på albumet knyttet sammen.

– Platen er et knippe låter som har det til felles at de inneholder små og store historier. Tanken min er at platen er en slags by eller et nabolag der alle historiene finner sin plass. Det er til en viss grad en seriøs plate, men jeg prøver å gi historiene små, rare vendinger eller ordvalg som gjør alt litt skjevt. Jeg vil heller gå for tragikomisk enn komisk, eller tragisk for den saks skyld.

Hør 1001 hjem her:

I dagens strømmetider, der musikk i større grad blir konsumert enn lyttet på, er det rett og slett uvanlig å legge ned så mye arbeid i å pakke inn musikken. Men kunsten, som er laget av illustratøren Mikael Fløysand, har vært viktig for Vaular for å utfylle musikken.

– Jeg tror det naive uttrykket hans speiler sangene på riktig måte.

Å jobbe med et så omfattende og ambisiøst album kan være en utfordring for hvem som helst. Heldigvis har Vaular nå fem studioalbum på samvittigheten, og begynner å bli rutinert.

– Jeg har ikke brukt så mye tid på en plate før. Men samtidig har det vært en mer oversiktlig prosess enn tidligere. Jeg har hatt veldig mange tanker i hodet på en gang, og begynner å få taket på det, hehe.

Nostalgiker

Noe som kjennetegner Lars Vaular er at flere av hans sterkeste låter kan oppleves som veldig nostalgiske. Blant annet i låtene "Samme Nr Som I 99", som han fremførte på Urørt-finalen i 2009, til den årsferske "Nonsens" har Bergensrapperen drømt seg tilbake, noe som faller han helt naturlig.

– Jeg drømmer mye heller om fortiden enn fremtiden, det er helt sikkert. Fremtiden gjør jeg heller noe med. Men fortiden kan jeg egentlig bare tenke på og skrive om.

Se musikkvideoen til "Nonsens":

Fotball-fanatiker

I tillegg til musikken har Vaular også en lidenskap for fotball, og da spesielt den nord-engelske fotballklubben Leeds United, som han har støttet gjennom tykt og tynt. Fra seriegull og Champions League-suksess, til økonomisk kollaps og nedrykk til League One.

Siden Vaular ofte skriver låter om fortiden, falt det han derfor naturlig å skrive en låt om hans eget forhold til Leeds United, som er en stor del av identiteten hans. Singelen "Gary Speed" har tatt navnet til et av de største ikonene som noensinne har spilt for Leeds, nemlig midtbanegeneralen Gary Speed, som tok sitt liv for snart to år siden.

Se musikkvideoen til "Gary Speed":

Til tross for at "Gary Speed" er sunget på norsk, fikk låten oppmerksomhet i England. Blant annet lokalavisen i Leeds, Yorkshire Evening Post, omtalte låten og intervjuet Vaular.

– Det er noe av det morsomste jeg har opplevd. Jeg har hatt mye kontakt med forskjellige folk som skriver fanziner i Leeds, og denne sangen er jo kanskje det beste eksempelet på at jeg går i barndommen i tekstene mine.

Til og med representanter fra Leeds United tok kontakt med Bergensrapperen, og ville ha han til å fremføre låten før en hjemmekamp på Elland Road. Men siden låten også tar opp en del av skyggesidene med Leeds United, krevde klubben at teksten måtte endres. Det nektet Vaular, og opptredenen ble raskt lagt på is.

– Før alt dette så tenkte jeg for meg selv at klubben ikke kunne stå inne for teksten, så det var egentlig ikke overraskende at de satt seg på bakbeina. Det som var overraskende og mest irriterende var at det var så nært opp til datoen at denne beskjeden kom.

Klar for P3 Gull

Vaulars snart sju år gamle solodebut La Hat - Et nytt dagslys satt Bergensrapperen for alvor på det norske hiphop-kartet, men det var låten "Samme Nr Som I 99" fra andrealbumet D'e glede som førte til at Vaular ble valgt ut som en av Urørt-finalistene i 2009.

Hør "Samme Nr Som I 99":

Selv om popbandet Pony The Pirate stakk av med Urørt-seieren, nøt Vaular stor suksess med sommerhiten "Solbriller På", som ble hyppig spilt på NRK P3 senere i 2009.

– P3 har spilt musikken min, og gav meg vind i seilene i starten. I 2009 var det en uke der Fjorden Baby!, John Olav Nilsen og Gjengen og meg var A-listet i en uke. Det føltes veldig bra.

Hør "Solbriller på":

Nå skal han også opptre på historiens første P3 Gull, en ny prisutdeling som skal hedre ny, norsk musikk. Det forrykende showet går av stabelen 29. november på Sentrum Scene i Oslo. Der skal et knippe av landets mest populære artister opptre, og i tillegg til Lars Vaular skal artister som Karpe Diem, Envy, Truls, Emilie Nicolas, Arif og Kaveh stå på scenen.

Vaular sier selv at han gleder seg til å stå på scenen, og håper P3 Gull kan bli et god tilskudd til musikk-Norge.

– Det har jo ikke blitt avholdt ennå, men jeg håper det kan bli en viktig ting for å løfte frem norsk musikk.