P3s nye musikksjef

Marie Komissar vil ta større sjanser når hun blir P3s første kvinnelige musikksjef.

Vanligvis styrer Mats Borch Bugge (35) gruppa som velger ut musikken til P3 og mP3. Når han går ut i pappaperm 1.mai overtar Marie Komissar (29) fra Trondheim roret.

–Det er veldig mange som oppdager nye favoritter gjennom P3, og det er så utrolig heftig å kunne bidra til det, sier hun.

Får kjeft på byen

Noen av kveldsprogrammene på P3 og mP3, som Lydverket, National Rap Show, Harald Are Lund, Lt. Wee Show og Urørt, velger selv ut musikken de spiller. De øvrige programmene spiller låter valgt ut av musikkgruppa, som Komissar nå blir sjef for. Kanalens spillelister er ofte tema for diskusjon. Den ferske musikksjefen har allerede sittet tre år i musikkgruppa, og er vant til å få kritikk for valgene de tar.

– Det er umulig å gjøre alle til lags. P3s målgruppe strekker seg fra 15 til 30 år, og innenfor der bor det selvsagt mange ulike musikalske preferanser. Det har jeg stor respekt for, selv om det ikke alltid er like gøy å gå ut på byen og få kjeft. Men jeg elsker engasjementet, sier hun. 

Marie Komissar ble hentet til P3 av Mats Borch Bugge for tre år siden. Hun var da i ferd med å skrive en doktorgradavhandling om klimaforskning, men hadde også gjort seg bemerket som DJ og musikkjenner. Komissar takket ja til et vikariat, som etterhvert førte til at hun la vekk forskningsprosjektet.

– Siden har jeg ikke sett meg tilbake. Nå kan jeg jo puste musikk hele døgnet.

Prisbelønt DJ

Komissar gjør fremdeles DJ-jobber ved siden av å styre musikken på P3. Sammen med Skolesessions- og Eurovision-aktuelle Margaret Berger utgjør hun duoen Cloudbusting, som nylig vant prisen for årets beste klubbkonsert under Natt&Dag-prisen i Trondheim.

Den påtroppende musikksjefen forteller at lidenskapen for musikk alltid har vært der.

– Musikklidenskapen ble tent i tidlig. Jeg vokste opp i et hjem hvor musikk alltid var tilstede. Det var nesten alltid musikk på anlegget hvis ikke mamma satt og spilte på piano og sang. Klarinett-timene jeg tok er jeg mer usikker på om hadde noen særlig påvirkning. Kjærligheten for musikk førte meg til DJ-verden og P3.

Første kvinnelige sjef

Håkon Moslet var musikksjef i P3 før Borch Bugge tok over. Wolfgang Wee har også fungert i sjefsstolen. Når Komissar tiltrer, er det intet mindre enn historisk: Hun blir P3s første kvinnelige musikksjef.

– Jeg håper jo at det kan ha litt symboleffekt. Jeg ser gjerne mange flere kvinner i ledende stillinger i musikk-Norge. Det er en stor ære å få jobben, men det hadde det vært om det bare var kvinner som hadde hatt jobben før meg også. Men nå var det på tide, sier hun.

– Det er viktig for meg å understreke at det er et større team enn bare meg som setter sammen P3-musikken, en gruppe med enorm lidenskap for musikk med ulik musikalsk forankring, sier hun.

Hun avviser allikevel ikke at P3s lyttere kan komme til å merke forskjell.

– Jeg er nok en av de mer følelsesstyrte i musikkgruppa. For meg er det virkelig det musikk handler om og spiller på. Det kommer sikkert til å prege en del. Jeg er stolt av den jobben vi gjør med musikken på P3 og kommer til å fortsette og strebe etter å vise frem bredden av spesielt ny norsk musikk, og kanskje kan vi her ta enda større sjanser, sier hun.

Hun synes også nordmenns musikksmak skiller seg ut spesielt på ett område.

– Nordmenn har en sterk sans for det melankolske. Kanskje er det fordi det er så mørkt her. Eller fordi vi har det for bra?

I samme slengen avslører hun en godt bevart hemmelighet om sin forgjengers musikksmak.

– Mats er en sucker for svisker. En av hans absolutte favoritter er Kine Hellebusts “Det hainnle om å leve”. Tror knapt jeg har vært på en jobbfest uten at han har satt den på fra telefonen sin. Han har den faktisk alltid med seg. 

Spillelister

Den nye musikksjefen er født i 1983. I tillegg til musikken hun vokste opp til sent på 80-tallet og på 90-tallet har ikoniske, kvinnelige artister vært med på å definere Maries musikksmak. For anledningen har hun satt opp to spillelister.

– Den ene listen er med musikk av de viktigste kvinnelige artistene (og frontfigurene) for min musikalske dannelsesreise, med vekt på låter som virkelig fikk kjørt seg på jenterommet. Den andre listen er en samling av mine foreløpige favoritter fra 2013.

Les: Maries 2012-musikk

Marie Komissar virker som musikksjef i P3 ut august 2013. Da er Mats Borch Bugge tilbake.

Les anmeldelser og annet Marie har skrevet for P3.no/musikk her.