Justin Bieber og One Direction - Plateduell
Terningkast

Plateduell: Bieber vs One Direction

To av vår tids største popmusikalske fenomener gir ut plate på samme dag. Men hvem er best?

Vi har satt opp et sett kriterier med varierende grad av seriøsitet, og ser hvem som vinner sammenlagt.

Kjør duell!

Låter:

Bieber:
Det blir ganske fort klart at Bieber ikke har spart det beste til slutt. «I’ll Show You», «What Do You Mean?» og «Sorry» kommer som perler på en snor fra spor 2-4. Det er en god periode. Den atten (!) spor lange plata er ellers preget av en overraskende stor andel kjedelig fyllstoff. Styr ekstra langt unna den Ed Sheeran-skrevne sviska «Love Yourself» og provoserende elendige «Children». Vi trenger ikke en ny «We Are The World». Vi trengte faktisk ikke den første en gang.

One Direction:
Jevnere låtkvalitet enn vår venn fra Canada. Up tempo gladlåter, ispedd en og annen tåredryppende ballade. Det må vel være såpass. Aldri like dårlig som Bieber på sitt dårligste, men ikke like spennende som Bieber på sitt beste. «Drag Me Down» er en innertier.

Poeng: One Direction. Hvis Bieber hadde kuttet ut alt vaset ville han vunnet denne runden.

Lydbilde:

Bieber:
Det er så DIGG å høre Bieber med Skrillex. En setning jeg aldri trodde jeg kom til å skrive. Bieberleiren burde gitt Skrillex en lastebil full av dollars og diamanter, og overtalt han til å produsere hele albumet. Urbansoundet er perfekt for Justin de stedene det treffer. Megaminus for lydbildet i de tidligere nevnte møkkalåtene.

One Direction:
Litt mer rufsete i kantene enn tidligere, men fortsatt først og fremst trivelig og ufarlig. De tar et lite steg bort fra det polerte boybanduttrykket, men leverer ingen store bomber før den varslede pausen til neste år. Gjennomført, men kjedelig.

Poeng: Bieber. Under tvil.

Sangstemme(r):

Bieber:
Han synger jo fint, det er ikke det. Men i kombinasjon med gnålete tekster om hvor vanskelig det er å være kjendis blir det hele litt, ja, gnålete. Om følelsene er ekte eller påtatte er vanskelig å si, men det er iallfall mye av dem. På godt og vondt.

One Direction:
Energisk gjeng, dette her. Pluss for brillefine vokalharmonier på «What A Feeling». Man blir litt glad av å høre på disse skjønne små guttene. Guilty pleasure-alarmen går.

Poeng: One Direction.

One Direction på Ullevaal Stadion i sommer. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
One Direction på Ullevaal Stadion i sommer. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Sladderfaktor:

Bieber:
Du store alpakka. HER er det mye å ta av. Sa noen Selena Gomez? Og er «Sorry» egentlig beviset på at den derre Chateau Neuf-greia var planlagt? Eller sier han bare et generelt unnskyld for alle de fullstendig bananas tingene han har rotet seg bort i de siste årene? Og hvordan går det egentlig med han?

One Direction:
Veldig hyggelig av Harry Styles å dra så godt som hele sladderlasset for 1D. Låta «Perfect» handler nok om en viss lyshåret, amerikansk sangerinne: «And if you like cameras flashing every time we go out / And if you’re looking for someone to write your breakup songs about / Baby, I’m Perfect».

Poeng: The one and only Bieber.

Justin Bieber orket ikke å fremføre mer enn en låt i Oslo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Justin Bieber tar kvelden etter en låt i Oslo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Allsangfaktor:

Bieber:
Når man, som Bieber, har muligheten til å alliere seg med verdens slagerelite, er det klart at resultatet blir fengende. Tidligere nevnte «Children» kan potensielt bli innlemmet i repertoaret til utallige middels gode barnekor og 5. klasser som skal ha juleavslutning. Det blir ikke mer allsang enn det.

One Direction:
Gode treff her også, og det er nok mange ungpiker som kommer til å skrike seg hese til «Perfect». Det kan også hende voksne menn vil ta seg selv i å nikke middels energisk til et par av sporene, for så å kastes inn i en dyp identitetskrise når de finner ut hva det var de nettopp digget.

Poeng: Bieber.

Dansbarhet:

Bieber:
Schizofrent på dansefronten med både kule klubblåter og sutreballader som i beste fall kan brukes til klein roligdans på fritidsklubbens fredagsdisco.

One Direction:
Mer behersket takttramping og nikking enn full dansefeber.

Poeng: Bieber.

Kjendisfaktor:

Bieber:
Bidrag fra blant annet Big Sean, Travi$ Scott og Halsey. I tillegg til låtskriverhjelp fra Ed Sheeran og produsenthjelp fra allerede nevnte Skrillex og Diplo.

One Direction:
Ingen store kjendissamarbeid her. Men så er de jo fire kjendiser selv, da.

Poeng: Bieber.

Helhet:

Bieber:
Kast halvparten av låtene på den digitale søppeldynga, glem dem for evig og alltid, og du har en skikkelig ålreit plate. OBS! Husk å kaste riktig halvpart. De sippete balladene kommer ingen til å savne. De kule klubblåtene kan vi sittedanse til i lang tid fremover.

One Direction:
Lang plate dette også, gitt. Ganske middels hele veien, med et lite knippe låter som stikker seg positivt ut.

Poeng: One Direction

Resultatet er altså som følger:

Bieber: 5
One Direction: 3

Da var det avgjort, folkens. Bieber er best, ingen protest.