Sansen for Tôg

Ukas Urørt lager frekk og fengende elektropop.

– Tôg startet på våren i fjor, da jeg og min daværende hybelkompis skulle prøve å lage musikk sammen. Det ble først til en tørr teknolåt, men da jeg satte meg bak farfisaorgelet mitt og begynte å leke litt med beats og effekter ble alt plutselig mye klarere, forteller vokalist Lars Christian (22).

Urørt mener:

“Frekt og fengende. Med umiddelbar tiltrekningskraft og spretten rytmikk får Tôg raskt armer og ben i bevegelse. Før du vet ordet av det er du fanget i bandets flørtende nett av elektropop, og nynner med i dagesvis.”

Mer om: Tôg på Urørt

I dag består bandet av syv venner i starten av tjueåra fra Stavanger. I tillegg til vokalist Lars Christian utgjør Jørgen (trommer), Kathrine (perk og kor), Paul (gitar), Thomas (bass), Marte (vokal og orgel) og Morten (synth) Tôg.

– Vi har lyst til å lage elektro/teknopop i bandformat med en følelse fra cheesy skrekkfilmmusikk, western og sigøynermusikk. I “Sansen” er det riktignok mer romanifolk enn dracula. Et høyst undervurdert folk jeg liker å idenitfisere meg med.

Bandnavnet Tôg (uttales med samme ô som i fôr), er et slangord for dust/idiot på Stavangersk.

– Vi leita rett og slett etter noe kort og catchy som beskriver oss. Det handler også litt om meg og mitt møte med det motsatte kjønn – om det å oppleve å komme til kort og kanskje føle seg litt tôg, forklarer Lars Christian.

Den enkle klubbflørten

Låta “Sansen” ble til før Tôg het Tôg, og før de hadde bandmedlemmer. Lars Christian kom med en idé til arrangement og melodi, i tillegg til en rekke tekstlinjer som hadde den generelle idéen til hva låten skulle handle om. Etter litt drodling med sin daværende hybelkompis skjønte de plutselig at de hadde kommet opp med krutt.

– Vi praktiserer inderlighet over ironi. Det skal være ektefølt, og vi er ikke redde for å være litt pretensiøse. Men den handler om tiltrekningen, jakten, leken og bekreftelsen som skjer mellom to individer. Det handler om å lese kroppsspråk, det å se at den andre syntes om deg, og at du innser at du gjør det samme tilbake. Den enkle klubbflørten!

Tôg er et slangord for dust/idiot på Stavangersk. (Foto: Stephen Simmersholm)
Tôg er et slangord for dust/idiot på Stavangersk. (Foto: Stephen Simmersholm)

Bandet er en musikkelskende gjeng som kan sine band og referanser. Inspirasjonen henter de blant annet fra triphopscenen på 90-tallet.
– Portishead og Massive Attack har en nerve og en smakfullhet jeg liker svært godt. Hele New York postpunkelectro-scenen er kul, og tekno/electrosamplescenen generelt i Storbritannia på 90tallet har store lyspunkt. Ellers liker jeg amerikanske emoband, og vi alle er ganske glade i mye nusoul. De gamle salmene vi har vokst opp med å synge går aldri av dato.

Det er som regel vokalist Lars Christian som kommer opp med låtidéene til bandet.
– Jeg tar med meg disse, ofte med en viss formening om hva slags feel jeg ønsker. Men mer og mer er det hele bandet som deltar i arrangeringen. Vi prøver å være ærlige med oss selv på hva som funker og ikke, og hva som tjener til det soundet vi ønsker å ha.

Bryllup og konserter

I løpet av året kommer halvparten av bandet til å gifte seg, så det blir mye bryllup og lite tid til så mye annet enn å jobbe med låter fremover.
– Travle tider, men vi greier nok å skvise inn et par konserter. Ellers blir det en liten Norgesturné til høsten og en ny single, som er helt krisecatchy.

– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?
– Dere gjør et arbeid vi respekterer og holder av, så det å få den anerkjennelsen fra akkurat dere er utrolig oppmuntrende. Det bekrefter det vi har trodd lenge, at vi gjør noe spesielt. Jeg takker på vegne av Tôg og alle tôger i Norges land.

– Andre favoritter på Urørt?
Philco Fiction ble jeg grepet av allerede som ungfole. Leif & The Future spiller jeg i foreløpig, så det må jo nevnes at jeg hadde ikke spilt i bandet om jeg ikke hadde klokketro på Leif og at han lager magi. Hypertext er veldig kult, You Wish bør sjekkes ut og Honningbarna har fått en stjerne hos meg etter blåkonserten. The Shock!´s nye single bør komme på listen på P3 umiddelbart, den viser en Phil Spector meloditeft tatt inn i en sound som kan høres ut som at Joy Division leier hender med  Jesus and Mary Chain, understreker Lars Christian.

– En siste appell til folket?
– Ransak eder. De grumsete vann inni oss alle behøver renselse.

Hør også intervju med Tôg i Urørt på P3, førstkommende onsdag mellom klokka 21 og 23.

Har DU sansen for Tôg? (coverart tomme håland)
Har DU sansen for Tôg? (coverart Tomme Håland)